pátek 19 duben 2024
Text Size

IPTV VoD v Česku: kam dál a co čekávat v nejbližší době

Kam u nás hodlá směřovat internetová televize (IPTV) nebo on-line videotéka (VoD) v dnešní pro ně velmi výhodné situaci? Připravil jsem tři otázky pro nejzajímavější lokální služby. Koláž: autor

K mému potěšení odpověděli všichni, které jsem oslovil (moc děkuji...), takže se můžete podívat, jaký mají ti největší, nejlepší (a podobně) názor na věci, které budou v nejbližší době určovat budoucnost našeho televizního vysílání  jdoucího po internetové síti. Záměrně zůstala neoslovena především velmi nesolidní Kuki TV a dále zahraniční, dlouhodobě nekomunikující (nebo spoustu věci naslibující) a z mého pohledu tudíž u nás problematické služby jako Amazon a Netflix. Na některé další jsem nesehnal slušný kontakt, takže pokud máte do budoucna zájem o spolupráci, ozvěte se.

A koho tu tedy máme?

  • HBO GO
  • Lepší.TV
  • O2 TV
  • Skylink Live TV
  • Sledování.TV
  • Telly (Digi2GO)
  • T-Mobile TV
  • Vodafone TV

Až se proberete odpověďmi a vizemi možná si povšimnete, že zatím nikdo nechystá podle mě nejdůležitější funkci současnosti, tzv. společné sledování a zároveň i třeba komentování“ pořadu. Pochopitelně vzdáleně.

Tohle dnes umí málokdo a spoustě lidí by se to v době koronavirové hodilo daleko víc než tzv. personifikovaný obsah, který se nejčastěji vůbec netrefuje.

 

 

HBO GO: letos přibude řada titulů ve 4K a třeba s Dolby Atmos, příchod HBO Max v druhé polovině roku

Na otázky odpověděla Pavla Brožková z tiskového oddělení z HBO Europe.

Jak hodnotíte dobu koronavirovou z vašeho firemního pohledu?

Je bez debat, že jak my, tak i řada ostatních odvětví v internetu zaznamenává zvýšený zájem o služby. Zároveň lze už říct, že jde o takový nový normál a třeba vrchol v první vlně okolo března-dubna 2020 se ustálil do obecně zvýšeného zájmu. Takový zvýšený zájem lze například srovnávat s premiérou závěrečné osmé řady seriálu Hra o trůny, kdy jsme zaznamenávali dlouhodobě ještě vyšší zájem než v případě období koronaviru.

Co říkáte na technologie typu HDR, HFR a Ultra HD (4K)? Kdy je nabídnete svým zákazníkům?

Vnímáme to jako další krok ke zpříjemnění zážitku z obsahu v on-line prostředí. Prvním filmem uvedeným ve 4K byla Wonder Woman 1984 v prosinci loňského roku na platformě HBO Max. Rozšiřování tohoto obsahu je plánované i na rok 2021, kdy přibude další řada titulů s podporou Ultra HD (4K), HDR 10, Dolby Vision a Dolby Atmos.

Na co se, obecně vzato, můžeme u vaší služby v blízké budoucnosti těšit?

Pokud jde o naše služby SVoD (poznámka redakce: on-line video služby na bázi předplatného – Subscription-based VoD), tak jsem již lehce odpověděla v minulé otázce. Jelikož příchod HBO Max plánujeme v druhé polovině roku i pro země, kde aktuálně mají zákazníci přístup k platformám jako je HBO GO, HBO Nordic nebo španělská a portugalská služba HBO. Co se programové nabídky týče, diváci se mohou těšit na vynikající dokumentární sérii Allen vs. Farrow, kterou uvedeme na konci února nebo nové seriály z produkce HBO, například Viktoriánky (The Nevers).

 

 

 

Lepší.TV: chystáme propracovanější přetáčení a kategorie pořadů

Za společnost Gonet, provozovatele služby Lepší.TV a také například tvprogram.cz, odpovídá Dominik Světlík z marketingu.

Jak hodnotíte dobu koronavirovou z vašeho firemního pohledu? Lidé díky všemožným vládním nařízením tráví mnohonásobně více času doma a projevuje se to i na počtu uživatelů služby Lepší.TV. Podzim a zima jsou obecně měsíce, kdy zaznamenáváme nárůst, ale tentokrát byl skok podstatně vyšší. Protože jsme něco podobného předpokládali, udělali jsme nejrůznější opatření pro to, abychom byli schopni tento nápor nově příchozích uživatelů zvládnout.

Co říkáte na technologie typu HDR, HFR a Ultra HD (4K)? Kdy je nabídnete svým zákazníkům?

Naši službu stále posouváme kupředu a jsme rádi, že si mohou diváci aktuálně užívat stanice v rozlišení Full HD, které podle nás v drtivé většině situací neubírá z televizního zážitku a navíc má stále poměrně úsporný datový tok. Dalším logickým krokem je ale do budoucna umožnit sledování i ve 4K a případně implementovat i další technologie jako HDR nebo HFR. Momentálně je ale vše v ranné fázi testování.

Na co se, obecně vzato, můžeme u vaší služby v blízké budoucnosti těšit?

Těšit se můžete hned na několik novinek, ale vypíchnu dvě zásadnější. První  se týká ještě lepšího přetáčení pořadů, které si troufám říci, opravdu nebude mít konkurenci, protože umožní velice precizně, intuitivně a hlavně rychle, najít úsek pořadu, který divák chce. Druhou jsou pak lépe vyřešené kategorie pořadů, kde plánujeme umožnit více náhledů a tím lepší výběr z toho, co diváka v danou chvíli opravdu zajímá. Obecně je ale třeba říci, že na vylepšování služby pracujeme každým dnem a ať už to jsou kroky většího či menšího rázu, vždy se snažíme dělat službu o něco lepší než byla den předtím

 

 

O2 TV: přecházíme na novou platformu, novinky budeme odhalovat postupně

Na otázky odpovídá Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2, která dodává: „Bohužel s ohledem na chystanou novou platformu nemůžeme být úplně konkrétní.“

Jak hodnotíte dobu koronavirovou z vašeho firemního pohledu?

Vládní opatření, která omezila volný pohyb osob a doporučují občanům, aby zůstávali doma, způsobila, že v posledním roce usedlo k televizním obrazovkám výrazně více diváků než v předchozích obdobích. Jinak tomu nebylo ani v případě O2 TV, která kupříkladu během loňského března zaznamenala o pětinu vyšší sledovanost než v předchozím měsíci. Nejvyšší zájem byl pochopitelně o zpravodajské kanály, ale také o stanice pro děti nebo kanály pro dospělé. Naší televizi se dařilo – ke konci roku 2021 jsme evidovali 529 tisíc aktivních služeb. Z našich statistik sledovanosti stále vidíme, že hlavním typem je „živé“ sledování anebo pouštění si pořadu „ten samý“ den, který běžel v televizi. Díky unikátní agregaci do žánrů a třídění podle IMBD/CSFD hodnocení se zároveň přibližujeme k typu sledování VoD (poznámka redakce: on-line videotéka, video na vyžádání).

Co říkáte na technologie typu HDR, HFR a Ultra HD (4K)? Kdy je nabídnete svým zákazníkům?

Za posledních sedm let se počet našich zákazníků více než ztrojnásobil. To s sebou pochopitelně nese i mnohem vyšší nároky na platformu a další využívané technologie. Primárním důvodem je tedy zajištění kvality služby pro rostoucí bázi zákazníků, jejichž počet v posledních letech akceleroval, pro což je zapotřebí mít robustní platformu. Proto jsme se rozhodli s O2 TV přejít na nové technologické řešení, které nám umožní mnohem lépe reflektovat nejen potřeby zákazníků, ale i aktuální trendy ze světa placených televizí. Konkrétní funkce a novinky spojené s novou platformou budeme odhalovat postupně. Poznámka redakce: více o chystané platformě najdete zde (externí odkaz).

Na co se, obecně vzato, můžeme u vaší služby v blízké budoucnosti těšit?

Díky nové platformě nabídneme divákům například přehledné a uživatelsky přívětivé televizní rozhraní s možností vytvářet profily pro jednotlivé členy domácnosti nebo ještě lepší třídění obsahu a rychlejší přepínání.

 

 

Skylink Live TV: chystáme nové stanice a nelineární služby i u Skylink 7

Na otázky za největšího satelitního operátora majícího ovšem i službu internetové televize a pozemní placené televize (Anténa+) odpovídal Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group.

Jak hodnotíte dobu koronavirovou z vašeho firemního pohledu?

Během koronavirové doby jsme, asi jako většina OTT poskytovatelů, zaznamenali vyšší zájem o internetovou televizi Skylink Live TV.  Kromě nárůstu konsumace lineárního obsahu, vidíme také nárůst sledovanosti obsahu VoD, který je většině zákazníků zpřístupněn zdarma v rámci jejich TV nabídky.  Naší hlavní prioritou je dostupnost internetové televize Skylink Live TV na většině chytrých (Smart) televizorů, což se nám zatím úspěšně daří. Jsme si vědomi, že zákaznici preferují sledování lineárního i nelineárního obsahu na větších obrazovkách, než je mobilní telefon, tablet či monitor počítače. I tak ale sledování našeho obsahu na těchto mobilních zařízení představuje nemalý podíl z celkové sledovanosti.

Co říkáte na technologie typu HDR, HFR a Ultra HD (4K)? Kdy je nabídnete svým zákazníkům?

Pečlivě sledujeme rozšiřování dostupnosti těchto nových formátů a to jak v rámci lineárního tak VoD obsahu. Aktuálně naše aplikace nepodporuje High Dynamic Range ani High Frame Rate a ani aktuálně nemáme dostupný žádný program v rozlišení 4K. Jsme si ale vědomi, že především podpora HDR v segmentu Smart TV bude velmi rychle narůstat a my uděláme vše abychom divákovi přinášeli maximální možný obrazový komfort.

Na co se, obecně vzato, můžeme u vaší služby v blízké budoucnosti těšit?

V rámci televizního obsahu se diváci internetové televize Skylink Live TV mohou těšit na zařazení nových stanic, například HBO, Canal+ Domo či dva nové programy pro dospělé od Dorcel TV. Zároveň budeme  u některých programů doplňovat i nelineární služby jako například u Skylink 7 přidáním sedmi denního Archivu. U obsahu typu VoD připravujeme výrazné rozšíření titulů sekce Skylink 7, přidání nových titulů ze stanice Canal+ Domo či přidání dětského obsahu u Minimaxu, JimJam a Nickelodeon.  Pro milovníky festivalových filmů připravujeme zařazení titulů z videotéky Edisonline.

 

 

 

Sledování.TV: připravujeme inteligentní vyhledávání titulů a mj. i uživatelské profily

Na otázky odpovídá marketingový specialista společnosti, Marie Indráková.

Jak hodnotíte dobu koronavirovou z vašeho firemního pohledu?

Obliba sledování televize skrze naše aplikace v době koronavirových opatření neustále roste. Zvyšuje se jak průměrná délka denní sledovanosti, na konci října 2020 byla až 12 hodin denně, tak samotný počet uživatelů. Díky vysoké sledovanosti jsme přidávali mj. poptávané regionální kanály. Aktuálně v naší nabídce najdou uživatelé celkově více než 180 televizních stanic.

Co říkáte na technologie typu HDR, HFR a Ultra HD (4K)? Kdy je nabídnete svým zákazníkům?

V současnosti již máme devět kanálů v Ultra HD (4K). Jedná se o Extasy, Nasa UHD a pak tzv. relaxační kanály (formou smyčky): Kočičí kavárna, Mumlavské vodopády, Pláž, Galerie zvířat, Korálová zahrada, Noční Praha a Ošetřování zvířat. Tento rok plánujeme přidat Filmbox ve 4K. Obecně máme zájem o jakoukoliv technologii, která zvyšuje uživatelský zážitek z konzumace audiovizuálního obsahu. Ve chvíli, kdy začnou distributoři nabízet tyto technologie, začneme je podporovat i v našich platformách.

Na co se, obecně vzato, můžeme u vaší služby v blízké budoucnosti těšit?

V aplikacích připravujeme inteligentní vyhledávání titulů, podporu pro uživatelské profily a automatické personifikované doporučování obsahu. Postupně také sjednocujeme design všech aplikací. Do popředí se dostává samotný obsah a zaměřujeme se na TV tipy roztříděné do kategorií.

 

 

 

Telly (Digi2GO): na vysílání v Ultra HD jsme již infrastrukturou připraveni

Na otázky za bývalou Digi TV odpovídá Jan Schöppel, šéf marketingu.

Jak hodnotíte dobu koronavirovou z vašeho firemního pohledu?

Sledujeme velký nárůst sledovanosti. Především první vlna v březnu a dubnu minulého roku byla značnou zátěžovou zkouškou pro naši platformu a jsme rádi, že jsme ji ustáli bez jakýchkoliv výraznějších výpadků. Na podzimní vlnu jsme již byli velmi dobře připraveni. Co se týče obchodních výsledků, pokud pominu první měsíce „koronakrize“ právě v březnu a dubnu minulého roku, kdy obecně ve společnosti panovala velká nejistota z neznámého, tak zbytek roku nás již nijak negativně nezasáhl a začátek nového roku je naopak velmi dobrý. Může za to i fakt, že jsme prodej našich služeb více přesunuli do on-linu.

Co říkáte na technologie typu HDR, HFR a Ultra HD (4K)? Kdy je nabídnete svým zákazníkům?

Naše služby se snažíme neustále inovovat, jde nám především o to, přinášet inovace, které jsou využitelné pro většinu našich zákazníků. Ať už jde o spíš „neviditelné“ posilování infrastruktury internetové televize, abychom zajistili stabilní vysílání bez sekání, nebo neustálé aktualizace našich aplikací, abychom zjednodušili jejich využívání. Podobnou inovací vyžádanou zákazníky bylo třeba nedávné rozšíření kapacity nahrávání ze 30 na 100 hodin. Tyto zmiňované technologie také dlouhodobě sledujeme. Například na Ultra HD vysílání jsme již infrastrukturou připraveni. Téměř čtvrtinu kanálů již vysíláme i s podporou kodeku H.265/HEVC, který umožňuje i vysílání v UHD, ale stále jsme ve chvíli, kdy téměř polovina populace ČR sleduje televizi bezplatně v rozlišení SD a Ultra HD je tak spíš okrajovou záležitostí pro fajnšmekry.

Na co se, obecně vzato, můžeme u vaší služby v blízké budoucnosti těšit?

Podobně se zaměřujeme, jak už jsem zmínil u předchozí otázky, především na inovace které slouží ke zpříjemnění používání našich služeb. V nejbližší době chystáme aktualizaci našich aplikací pro Smart TV a set-top boxy, kde přibude domovská obrazovka s výběrem toho nejzajímavějšího obsahu a rozřazením pořadů podle hodnocení a žánrů. Postupně budeme u všech aplikací přecházet na již zmíněný kodek H.265 s úspornějším datovým tokem, a který je zároveň „UHD ready“. A v neposlední řadě aktuálně sledujeme možnosti nového obsahu na trhu sportovních televizních práv.

 

 

 

T-Mobile TV: chystáme aplikaci pro chytré televizory LG

Na otázky za zejména mobilního operátora odpovídá Jiří Janeček, specialista P. R.

Jak hodnotíte dobu koronavirovou z vašeho firemního pohledu?

Období koronavirové pro nás znamenalo výzvu ze hlediska provozu pevného internetu. Většina na našich TV zákazníků využívá obě služby, tj. pevný internet a příjem internetové televize, zároveň. Zvýšený provoz kvůli práci z domova znamenal, že část zákazníků zjistila, že jim současná rychlost nestačí. Proaktivně jsme zákazníky kontaktovali a nabízeli jim vyšší rychlost připojení. Provoz jak na fixním připojení tak u televizních služeb se během jarní a podzimní vlny zvýšil v průměru o 15 %. Lze proto říci, že toto zvýšení u televizních služeb definovalo nový standard spotřeby.

Co říkáte na technologie typu HDR, HFR a Ultra HD (4K)? Kdy je nabídnete svým zákazníkům?

Zvyšování kvality televizního vysílání je dlouhodobě trend, který jednoznačně podporujeme. Se zařazením kanálů s kvalitou Ultra HD (4K) počítáme, konkrétní datum včas zveřejníme.

Na co se, obecně vzato, můžeme u vaší služby v blízké budoucnosti těšit?

Během února a března probíhá akce s 50 % slevou na měsíční paušál na dva měsíce u všech televizních služeb (internetové, optické a satelitní). Zároveň jsme zpřístupnili vybrané sportovní programy i v nižších tarifech. Zároveň bychom v letošním roce rádi nabídli aplikaci T-Mobile TV GO i pro chytré televizory značky LG.

 

 

 

Vodafone TV: jako první placená televize jsme přinesli filmy v rozlišení 4K

Na otázky odpovídá Kateřina Šantorová z tiskového oddělení firmy.

Jak hodnotíte dobu koronavirovou z vašeho firemního pohledu?

Tato doba je samozřejmě náročná pro všechny. Sledujeme, jak se mění požadavky našich zákazníků, a vycházíme jim podle aktuální situace vstříc a podpořili jsme studenty, učitele i seniory. Ukázalo se, jak důležité jsou kvalitní a kapacitní sítě. Například čerstvé ocenění časopisu Chip (měření od firmy Net Check) popsalo, že se v Česku kvalitně „datuje“ a volá pandemii navzdory. Hodnotit tuto dobu můžeme i na základě dat. Nárůst objemu přenesených mobilních dat za kalendářní rok 2020 v porovnání s rokem 2019 dělá 71 %.

Co říkáte na technologie typu HDR, HFR a Ultra HD (4K)? Kdy je nabídnete svým zákazníkům?

Vodafone TV přinesla jako první placená televize v rámci služeb přeplaceného videoobsahu filmy v rozlišení 4K. Zákazníci si také mohou užít tohoto obsahu v rámci našeho strategického partnerství se společností Netflix a vychutnat si širokou škálu filmů a seriálů ve 4K.

Na co se, obecně vzato, můžeme u vaší služby v blízké budoucnosti těšit?

Pracujeme na rozšíření možností sledování naší televize přes další platformy a dále rozvíjíme partnerství s dalšími poskytovateli obsahu.

 

Číst 1761 krát Naposledy změněno pondělí, 08 březen 2021 09:26

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.