Vytisknout tuto stránku

Audio a televizory Panasonic 2021: zesilovače Technics, trochu DAB a vyladěné OLED TV

Novinky byly uvedeny ve čtvrtek, což jste mohli zaregistrovat i na digirevue, teď se na ně podíváme podrobněji. V případě televizorů vás nicméně z větší části odkáži na pondělní článek na Televizním webu, tady se budu více věnovat audiu. Foto: autor a Panasonic

Novinky uváděné pod společným heslem „See it all, Feel it all“ sebou v případě televizorů nesou tři, resp. čtyři řady výrobků s obrazovkou OLED (JZ980, JZ1000, JZ1500 a JZ2000) a dvě s LCD (JX800 a JX940). Jde o vrcholové modely, o nižších řadách zatím oficiálně není nic známo. O víkendu se už některé údaje objevily na webu panasonic.cz nicméně ceny a datum uvedení na český, potažmo slovenský trh zveřejněny nebyly.

Panasonic OLED TV 2021 - souhrn vlastností.

 

Nejprve si zopakujme základní vlastnosti u televizorů pro sezónu 2021/2022 ze čtvrteční aktuality a trochu si je rozšiřme:

  • Obrazový procesor HCX Pro AI s novým (volitelným) režimem zpracování obrazu Auto AI (detekce scény, např. film nebo sport a následná automatická úprava).
  • Obrazovku Panasonic Master HDR OLED Professional Edition nyní nabízejí dvě řady – JZ1500 a JZ2000.
  • Přijdou první televizory OLED s úhlopříčkou 48", tedy 122 cm (minulý rok u konkurence ale žádnou vysokou kvalitou nevynikaly – viz test LG OLED48CX). Obrazovka je standardní LG.
  • Více funkcí pro hráče: AMD FreeSync Premium, nový režim Game Mode Extreme (snížení vstupní latence) a HDMI 2.1 s VRR a HFR.
  • Operační systém: v drtivé většině případů Panasonic my Home Screen 6.0, Android TV (co vím) v řadě JX800 (Panasonic TX-65JX800 vidíte na úvodním snímku).
  • U řady televizorů nožičky podstavce nastavitelné do dvou poloh – blíže ke středu a více k okraji a objevují se také středové podstavce s hranatou nebo kulatou základnou.
  • Přehrávání obsahu s HDR: standardy HDR10, HDR10+, HLG a Dolby Vision IQ (s výjimkou JX800).
  • Zvuk v Dolby Atmos u všech uvedených televizorů OLED i LCD.

 

Kompletní (tak, jak je to v této době možné) povídání  o televizorech Panasoniku pro rok 2021, najdete na Televizním webu.

 

Tolik televizory a nyní se věnujme slíbenému audiu v podobě Panasonic HTB490 (zvuková lišta, bezdrátový subwoofer), Panasonic RX-500/550/D552 (přenosná rádia s CD přehrávačem pro VKV, někdy i DAB) a Panasonic SC-PMX802 (hi-fi věž s DAB, zesilovačem Technics a Hi-Res Audio).

Tady parametry prakticky zcela chybí  o výkonu zesilovače v RMS si můžeme jen nechat zdát, takže vařím z toho, co je v tiskových zprávách a také odhaduji z fotografií zařízení. Ani ty – kupodivu – Panasonic nezveřejnil kompletně!

 

Zvuková lišta Panasonic HTB490 šikovně zasunutá pod televizorem TX-48JZ1000. Rozměry bohužel zůstávají neznámé.

 

Panasonic HTB490: bezdrátový subwoofer

Primárně je určen pod LCD televizory JX800 a JX940 a jak vidíte ze snímku, měl by pod ně jít zcela zasunout. Má jít ale připevnit i na zeď. Doplňkový subwoofer je bezdrátový, basy už z principu mohou v místnosti vyzařovat odkudkoli, takže tady nejste na umístění závislí. Zvuková lišta vyzařuje přímo k vám, což je pochopitelně to nejlepší.

Jde o audio systém typu 2.1 a zabudovány jsou dva širokopásmové reproduktory o rozměru 45 x 120 mm. Zesilovač má udávaný výkon 160 W (zřejmě hudební), přičemž do subwooferu jde dalších 160 W. Výrobce sice ještě, u lišty, hovoří o „dvou basových reflexních portech“, ale můžeme si jen domýšlet o co jde. Možná jiný název pro bassreflex.

Vše koření možnost připojení externího zařízení přes Bluetooth a USB, dále je tu rozhraní HDMI (ARC) a nechybí ani „optika“.

 

Základní model řady, Panasonic RX-D500, bez příjmu DAB a bez přehrávání z USB a Bluetooth.

 

Přenosný Panasonic RX-D500 s přehrávačem CD, ale také vyspělejší Panasonic RX-550 a Panasonic RX-D552

Tři přenosné modely v jedné řadě lišící se vybavením i když podrobnější parametry opět z neznámých důvodů chybí a výkon v RMS udán není.

Základem je rozhlasový přijímač RX-D500 s mechanikou CD jako nejjednodušší varianta s VKV/FM, USB je tu zřejmě používáno pouze „for update“, jak bylo napsáno na jedné z fotografií. Modely Panasonic RX-550 a Panasonic RX-D552  by už měly umět přehrávat z USB a streamovat přes Bluetooth. Nejvyšší model má i příjem digitálního rozhlasu, tedy tuner DAB/DAB+.

Jak vidíte, základní RX-D500 je pouze s VKV/FM nicméně displej se zdá být výrazný a je tu i pět přímo vyvolatelných míst pro uložené stanice.

 

Výkon zesilovače by měl být zřejmě ve všech případech 2x 20 W (opět nevíme o jaký se jedná…), k dispozici je ekvalizér a reproduktory mají průměr 80 mm a jsou širokopásmové, včetně basové složky. Podle snímků, ovšem jen RX-D500, jiné nebyly k dispozici, jsou na zadní straně vidět dva výdechy bassreflexu.

Dva vyšší modely mají v ceně dálkový ovladač, všechny by měly mít časovač, který zapne rádio ve stanovenou dobu, třeba na poslech zpráv. Vybrat si můžete, podle tiskové zprávy, zdroj, čas spuštění přijímače a výchozí hlasitost.

 

Výspělý mikrosystém Panasonic SC-PMX802 s kovovou skříní a hliníkovým čelním panelem.

 

Panasonic SC-PMX802: se zesilovačem Technics a Hi-Res audiem

Dobře vybavený hi-fi systém, či spíše receiver (VKV/DAB) má výstup sice jen na dva reproduktory, ale můžete ho připojit k domácí síti LAN, rozumí si s AirPlay a Chromecastem a nabízí i streamování přes Bluetooth a přehrávání z USB. A také resamplování audia z CD do vysokého rozlišení (Hi-Res), přičemž použitá technologie je využívána i pro zkvalitnění skladeb v MP3 (jinak lze přehrávat prý i FLAC).

Využit je zesilovač Technics JENOEngine (výkon a další parametry neudány), který je napojen na dvojici třípásmových reprosystémů s kupolovými výškovými reproduktory.

Na snímku zadní strany vidíte analogový stereo audio vstup a také optický audio vstup, takže připojíte například i televizor. Hodně zajímavý je konektor pro vnější anténu VKV/DAB, což nebývá zvykem ani u drahých mikrosystémů a mini systémů.

Panasonic SC-PMX802 – vstupy a výstupy.

 

Panasonic SC-PMX802 – z čela.

 

 

 

Číst 3616 krát Naposledy změněno úterý, 30 březen 2021 16:14