pátek 29 březen 2024
Text Size

Digitální obce aneb Přínosy 5G mimo velká města

Ericsson uspořádal webový seminář na téma zavádění 5G mimo aglomerace a nakousl především vymazání rozdílu v rychlosti internetového připojení, což se ovšem týká i jádra velkých měst, kde jsou s tím podstatně větší problémy. Snímky: Ericsson

Známý výrobce infrastruktury hovořil ale také například o uplatnění 5G (a IoT, tedy internetu věcí) v zemědělství. Podle Christiana Leona, viceprezidenta a ředitele pro sítě a managed services Ericssonu pro Evropu a Latinskou Ameriku celkový ekonomický přínos přechodu mobilních sítí na standard 5G pro český venkov, tedy nejen v zemědělství, ale při zohlednění všech faktorů, odhadován odborníky Analysys Mason na 59 miliard Kč. Předpokládané investiční náklady ve výši 10,5 miliard se tak mnohonásobně vrátí.

ČTĚTE TAKÉ: Test mobilu Motorola Moto G 5G plus (4G a 5G)

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu nemá přibližně 470 tisíc českých domácností k dispozici širokopásmové připojení k internetu. Ten tak nejspíše zajistí až přechod na mobilní sítě páté generace.

Řeč je o připojení typu FWA (Fixed Wireless Access), což jsou bezdrátové spoje směřující na stabilní a tudíž pevně umístěná přijímací zařízení v domácnostech a firmách, která by měla přemostit pomyslnou poslední míli mezi větším uzlem infrastruktury a pevným připojením domácnosti namísto kabelu. Dnes jde v podstatě o 4G/LTE a zejména o nastupující 5G. Ericsson předpovídá jejich velmi rychlý, dalo by se říci až raketový nástup!

Výhled pokrytí 5G v roce 2025 (zdroj: Ericsson).

 

Zatímco 4G/LTE nabízí běžné rychlosti 30 až 100 Mb/s u 5G to bude až 500 Mb/s a u těch nejpropracovanějších až 1 Gb/s.

Předpověď Ericssonu na rok 2025 je, že obecně vzato FWA zabývá asi 55-65 % připojených domácností. Firma také odhaduje, že v roce 2026 bude 5G celosvětově představovat asi 40 % připojení výše charakterizovaného typu, tedy FWA. Mimochodem pro konec letošního roku je celosvětový odhad na asi 60 mil. připojení FWA.

Rychlost zavádění FWA 5G v jednotlivých regionech.

 

Připojení k internetu typu FWA 5G se vedle běžného rozvoje ve velkých aglomeracích zaměřuje i na náhradu DSL, na nepřipojené domácnosti a díky lepšímu pokrytí plochy i na domácnosti v menších a malých obcích a odlehlých lokalitách. To platí i pro chaty a chalupy a uplatní se i tam, kde je momentálně internetové připojení pomalé nebo hůře dostupné.

Všem má nabídnout stabilní. robustní a případně i podstatně rychlejší připojení k internetu využitelné jak pro běžnou práci, tak pro internetovou televizi (IPTV) a on-line videotéky (VoD).

V zemědělství jde především o spolupráci se zařízeními typu IoT, tedy nejrůznější k internetu připojitelné věcičky, jako čidla, čerpadla, atd. Tady jsou tři různé projekty.

 

Číst 1930 krát Naposledy změněno čtvrtek, 10 červen 2021 22:27

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.