čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Nordic Telecom už postavil tisíc vysílačů (BTS) v pásmu 3,7 GHz

Velmi intenzivní budování sítě pro poskytování vysokorychlostního bezdrátového internetu završil operátor vybudováním tisícího vysílače signálu. Foto: Nordic Telecom

Zprovoznil ho začátkem června a pásmo 3,7 GHz je vhodné nejen pro provozování fixního internetového bezdrátového připojení, ale v budoucnosti také pro poskytování mobilních služeb v datové síti 5G.

Aktuálně Nordic Telecom pokrývá svým signálem asi 1,6 mil. domácností, což obnáší asi třetinu ČR. Nabízené rychlosti připojení jdou až do 100/10 Mb/s (příjem/odesílání).

ČTĚTE TAKÉ: Mobil Motorola Moto G 5G plus - test nejen na síti 5G

„Chceme lidem nabídnout kvalitní internetové připojení, a to i tam, kde dosud chybělo. Díky dalším frekvencím 5G, které jsme úspěšně vydražili v loňské aukci, plánujeme navíc v blízké budoucnosti vstoupit i na mobilní trh,“ komentoval situaci Jan Čornej, výkonný ředitel Nordic Telecomu.

V roce 2017 firma uspěla v aukci pásma 3,7 GHz pořádané ČTÚ, a za více než 400 milionů korun získala 80 MHz tohoto spektra. V loňské aukci kmitočtů pro 5G pak firma za 168 milionů korun vydražila 20 MHz v sousedním pásmu 3,5 GHz (3400 až 3600 MHz). Tisíc vysílačů (BTS) se podařilo vybudovat za 26 měsíců.

Výhodou technologie 3,7 GHz, která je konkurencí i pro sítě Wi-Fi, jsou licencované frekvence, které by neměly rušit zařízení, ani další poskytovatele internetového signálu.

 

Číst 1453 krát Naposledy změněno úterý, 08 červen 2021 12:42

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.