čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Žárovky LED: pamatujete si přepočet z klasiky?

V souvislosti s výrazně se zvyšujícími cenami elektrické energie (nejen) si nezaškodí připomenout přepočet mezi klasickou žárovkou a žárovkou typu LED přes světelný tok. Foto: archiv autora

Je zřejmé, že prostá výměna žárovky nebo zářivky za LED představuje úsporu minimální (ty maximální dělá zejména změna ohřevu teplé užitkové vody, případně elektrického vytápění), ale znáte to – „trocha tady a trocha tam…“

ČTĚTE TAKÉ:

Vedle výměny klasických žárovek za LED dnes už i tam, kde se svítí minimálně, ale může se zapomenout, je dobré pořídit si i nějaký jednoduchý mobilní zdroj světla, které se dá zavěsit či opřít nebo rovnou nasadit na hlavu jako Varta Outdoor Sports Ultralight H30R.

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit Varta Flex Stadium, hodit se také může všestranná ruční svítilna Varta Nightcutter F40.

A onen přepočet z klasiky? Nejlepší srovnání klasické žárovky a LED žárovky uděláte světelný výkon (tok) v lumenech podle následující tabulky. 

Číst 1694 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:05

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.