pátek 19 duben 2024
Text Size

Filmové tipy: Co zkouknout když je víc času?

Díky výborné spolupráci s řadou poskytovatelů IPTV/VoD, jsem pro vás připravil pár filmových a seriálových tipů. Některé vás možná překvapí. Foto: archiv

Vybral jsem, za většinu IPTV/VoD, tedy internetových televizí a on-line videoték, do kterých mám přístup, po dvou zajímavých nebo nějak výjimečných filmech a dvou seriálech. Nemyslete si, že to budou pouze odpočinková témata, našinec by se měl tu a tam také něčemu přiučit a nejlepší je, když je to tak nějak nenápadné. Ostatně nejchytřejší člověk na planetě řekl, „vím, že nic nevím“ a i když je to už pěkných pár set let, stále to platí a nějaké to tisíciletí ještě platit bude.

 

Klasika jménem Africká královna na Filmbox+.

Film: Tři billboardy kousek za Ebbingem a klasika jménem Bony a klid

Disney+ – Rozhodně „Tři billboardy kousek za Ebbingem“, což je snímek pro celou rodinu, tedy pokud jsou děti trochu odrostlejší. Příběh matky, kterou už nebaví šerifův laxní přístup k vraždě její dcery rozhodně představuje jeden z nejlepších snímků poslední doby. Druhý film je komiks (pls neplést s fantasy, to je něco jiného) a teď zrovna myslím na „Avengers – Nekonečná válka“. Na Disney+ je v několika verzích, včetně té původní pro kina, a tohle je specialita této videotéky. Snad časem zavede i „režisérské sestřihy“!

FilmBox+ – tady najdete i pár klasických snímků a za pozornost stojí zejména Africká královna s perfektním českým dabingem a s Katharine Hepburn a Humphrey Bogartem v hlavních rolích. Druhým snímkem, který stojí za pohled je příběh legendy jménem François Vidocq ve snímku Vládce Paříže. A jeho pozoruhodná proměna ze zločince...

HBO Max – tady je to nejen pro fanoušky sci-fi, ale i epických a hodně tradičně (nebo netradičně, záleží jak to berete) natočených snímků jasné: „2001: Vesmírná odysea“. Tohle není jen žánr science fiction, tohle je science fiction! Jako druhý film nabídnu klasického Gladiátora i když – po pravdě – ho mám nejraději ze svého DVD se zvukem v DTS na plném kině typu 5.1, kde to vynikne řádově lépe. I tak ale…

Skylink Live TV (videotéka) – Nezaškodí si připomenout, jak tomu vlastně bylo za socialismu a kdo se nám pak následně (několikrát finančně za vodou) přehoupl i do nového režimu. Máme tu tedy klasiku jménem Bony a klid, která by se měla mladé generaci pouštět povinně, a následně i naprosto skvělý koprodukční snímek Obsluhoval jsem anglického krále natočený v roce 2006. Na Skylink Live TV ho bohužel mají jen ve verzi 114 min a 120minutová chybí.

Voyo na prázdniny nachystalo řadu českých snímků, k dispozici ale dává i minisérii Hunger Games, která je spíše pro nezletilé, nebo jak se dnes populárně říká „teenagery“. No a pokud máte chuť na romantiku, tady ji naleznete co hrdlo ráčí! Možná byste ale raději sáhli po něčem, co ve vás zanechá trochu silnější dojem. Tím je nepochybně skvělý snímek Teorie tygra. Kdo neviděl, nebo na něco podobného narazil ve vlastní praxi, nechť se nechá vtáhnout do děje. Ten umocní i skvělý Jiří Bartoška, kterému to vysloveně sedí!

 

Výtečná Gomora.

Seriál? Treme, Sluha národa a Policie Paříž 1900

Disney+ – tady je to teď hodně o marvelovkách a komiksových hrdinech, jejichž vlna už ovšem pomalu končí a někteří se jí snaží prodloužit zuby nehty. Vybrat výbornou věc mimo komiks a fantasy, není snadné, ale velmi slušný je Scandal, točící se kolem Bílého domu, a také nejnovější snímek Absťák o jednom skvělém léku z něhož se ale vyklube lék problematický.

FilmBox+ – najdete tu klasického Hercula Poirota ve čtyřech řadách s perfektním českým dabingem. Zkusit můžete i lehce komediální seriál Neprůstřelní o dvou svérázných policistech v londýnském East Endu. P. S. Pro ty co nemají seriály moc rádi mám dobrou zprávu – dílů je jen pár… :)

HBO Max – to nejlepší je tady těžko, přetěžko vybírat a z toho nového to nebude. Na druhou stranu ale nezaškodí zjistit něco o reálném světě kolem nás a týká se to obou tipů. Pokud jste neviděli, rozhodně doporučuji Treme z vyplaveného New Orleans na který všichni dlabou. Škoda, že Treme dodnes není nadabováno tak, jak to u nás umíme, a že HBO do titulků nepřihodilo i překlady písní. Druhou věcí je Gomora (nebo výrazně jemnější, ale stále skvělá Rodina Sopranů), což je naturalisticky podaný příběh z kruhů ryzí mafie.

Skylink Live TV (videotéka): co rozhodně musíte na této video službě IPTV, resp. v její videotéce, vidět, je Černý baron, což je podle mě povinné pro ty, kteří se alespoň minimálně zajímají o politiku a dění kolem sebe. Je to ale i seriál pro ty, které už nebaví poslouchat nesmysly o tom, jak je v Česku demokracie mladá. Druhou chuťovkou, kterou bych vám rád doporučil, je Policie Paříž 1900 odehrávající se ve jmenovaném městě kolem roku 1899. Vynikající, ba spíše excelentní věc, která vás chytne od první sekundy. Mimochodem obé už odvysílala hodně zajímavá stanice Skylink 7.

Voyo – viděli jste někdy tureckou telenovelu? Doporučuji už jen ze studijních důvodů a také abyste něco o této polofeudální zemi zjistili a více ji pochopili (možná i to, proč tam nejet na dovolenou). Zkusit můžete třeba Vyměněné osudy, v podstatě je to ale jedno, protože je to to samé a zhlédnout stačí pár dílů; vhodné i jako kulisa s občasným spočinutím. Druhým a hlavním doporučením bude Sluha národa, který by stál za kvalitní dabing! Vidět byste ho měli už jen proto, abyste si trochu srovnali značně nevyvážené informace o Ukrajině, které k nám proudí ze všech stran. V hlavní roli pana Presidenta, pan President.

 

Číst 1051 krát Naposledy změněno pondělí, 18 červenec 2022 09:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.