pátek 19 duben 2024
Text Size

Podíl streamovacích video služeb v Česku očima zákazníků služby JustWatch

Na následujícím „průzkumu“ je několik okolností, které zarazí. Proč ho zveřejňuji? Protože takový je snad každý současný výsledek týkající se IPT/VoD. Bohužel… Grafy a data: JustWatch

Předně si řekněme, že internetové televize (IPTV) a on-line videotéky (VoD) zveřejňují počty svých uživatelů, tedy platících, resp. aktivních zákazníků jen málokdy. Zářným příkladem hlásajícím výjimku je O2, které jich má – podle svých posledních údajů – kolem 550.000. Je třeba si také uvědomit, že JustWatch nepracuje s oficiálními údaji o zákaznících, ani s nějakou svou predikcí, ale vychází z počtu svých zákazníků operujících z českého trhu (viz dále). Nejedná se tak vlastně o průzkum, ale o faktický zájem o konkrétní videoslužbu zprostředkovaný právě JustWatch. Tohle všechno je, před tím, než se podíváme na výsledky, nutné si uvědomit. Ještě to ale není všechno.

ČTĚTE TAKÉ (Televizní web, nové okno):

Druhou věcí je zastoupení ryze českých video služeb v nabídce JustWatch a počet jejích zákazníků operujících z Česka. K tomu druhému se firma pro digirevue.cz už před časem vyjádřila, takže tady je naštěstí jasno; pochopitelně jde o údaje JustWatch, ověřit je není jak. Největší potíž tak vidím v tom, že mezi zavedenými IPTV, či spíše VoD, zcela chybí Voyo (více zde, externí odkaz, nové okno). Tomu totiž v poslední době značně stoupl počet uživatelů, tady ho však nenajdete, takže ani nemůže být zahrnuto do skupiny Other, „Ostatní“.

Podíl sledovaných video on-line služeb z hlediska zákazníků JustWatch, za Q2/2022. Konkrétní služba VoD ovšem musí být v JustWatch k dispozici. Z českých jde zřejmě jen o O2 TV. Nic jiného jsem tu nenašel.

 

Výsledky JustWatch pro 2. čtvrtletí 2022 (Q2/2022)

Podíl služeb typu SVoD, tedy předplatitelských, byl, z tohoto pohledu, dosti jednoznačný. Netflix skončil na nejvyšší příčce se 42 %, což je ve srovnání s druhým místem Amazon Prime Video více než dvakrát tolik. Vyrovnaní jsou pak HBO Max a Apple TV+, na dalším místě je O2 TV, ovšem tady je třeba si uvědomit, že jde o kombinovanou videoslužbu typu IPTV/VoD, resp. IPTV/SVoD.

Netflix má ale na druhou stranu v současnosti největší potíže a stav věcí vyjadřuje i článek na Televizním webu, „Britové hromadně odhlašují Netflix a spol.“ Netflix je ovšem dlouhodobě speciální případ díky problémům s kvalitou obsahu a arogancí vztahu nejen k médiím. A když jsem to nakousl – jeho jedinou výhodou, podle mého názoru, je to, že obsahu je tam opravdu hodně. Béčkových (a nižších) snímků, ovšem také, nemluvě o nepřehledném ovládání v čem se mu ovšem jeho konkurenti blíží.

Vraťme se ale k výsledkům JustWatch.

Firma vývoj v letošním roce odhaduje následovně a vypůjčím si přímo citaci, resp. můj laický překlad: „Co do růstu vedou, před konkurenty, nováčci HBO Max a Disney+. Ti od svého vstupu na trh v tomto roce, rostli o 9 %, resp. o 3 %. Netflix mezitím v tomto čtvrtletí klesl o 3 %.“

Přiznám se, že nevím, jak to JustWatch myslí u Disney+, které má podle něj (viz graf výše) podíl pouze 1 % a z jakého základu tedy vlastně vychází.

Podíl sledovaných video on-line služeb z hlediska zákazníků JustWatch, za Q2/2022 – jiné vyjádření plus hodnoty za jednotlivé měsíce. Z grafu je vidět jasný nárůst Disney+, ale ten začíná vlastně od nuly.

 

Co je vlastně JustWatch

JustWatch je mezinárodní průvodce světem streamování. Služba si klade za cíl pomoci svým uživatelům najít ty nejlepší pořady právě pro ně, a to napříč světem streamování. Využívá ji, podle vlastních údajů, více než 20 milionů uživatelů měsíčně v 95zemích světa. V České republice pak má – podle prohlášení pro digirevue.cz – 80.000 až 100.000 uživatelů měsíčně. Ti jejím prostřednictvím vyhledávají pořady ve zde zavedených video službách.

 

Číst 1234 krát Naposledy změněno neděle, 24 červenec 2022 07:48

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.