neděle 28 duben 2024
Text Size

Každý desátý Čech je levák. Myš ale takto používá málokdo

Ve většině oblastí života už dávno není levorukost mínusem a ve sportu dokonce může být výhodou. V případě výpočetních a herních technologií však leváci stále narážejí na potíže, které jsou ale i v nich. Foto: Logitech

Potvrzuje to i průzkum společnosti Kensington, podle kterého používá myš v levé ruce jen necelá pětina (18 %) dotázaných leváků. Zbylých 82 % myš drží v pravé ruce. Prodané myši pro leváky pak tvoří, podle dat maloobchodního prodejce Datart, pouhé jednotky procent. Navíc naprostá většina počítačových sestav počítá s použitím myši v pravé ruce, přičemž použití v levé často vyžaduje alespoň částečné přemapování běžných a zejména herních ovládacích prvků.

K TÉMATU: Test myši Logitech Lift – perfektní držení i skvělá verze pro leváky

„Podíl prodejů myší pro leváky vůbec nereflektuje počet leváků v populaci. Z části je to tím, že určité procento z nich používá univerzální myši, které mohou bez větších problémů využít jak praváci, tak i leváci. Samozřejmě na tom mírně tratí z hlediska ergonomiky a komfortu. Hlavní důvod, proč tomu tak je, ale tkví v tom, že užívání počítače je jedna z mála oblastí, ve které se velká část leváků stále přeučuje a k ovládání myši používá na rozdíl od praváků svou nedominantní ruku,“ upozorňuje Pavel Haratyk, z Datartu.

Poznámka: autor patří k předělaným levákům, myš může držet v levé i v pravé ruce. Momentálně využívá „levorukou“ a dlužno říci naprosto skvělou myš Logitech Lift (test výše). Dokonce po více než roce používání dospěl k názoru, že Lift převyšuje vlajkový model MX Master (test).

 

Číst 594 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.