sobota 27 duben 2024
Text Size

Panasonic PT-REQ15: laserový DLP projektor na jednom čipu

První jednočipový projektor typu DLP s rozlišením 4K (spíše „4K“) značky nabízí světelný výkon až 15.000 lm. Ke koupi má být u nás od 2. čtvrtletí roku 2024. Foto: Panasonic

Oznámeny vlastně byly dva nové jednočipové laserové projektory. O prvním z nich, Panasonic PT-REZ15, pracujícím v rozlišení zhruba Full HD (1.920 x 1.200 bodů), zatím není moc známo (na produktových stránkách výrobce chyběl), druhým je právě PT-REQ15. Ten sice také pracuje s přirozeným rozlišením 1.920 x 1.200 bodů, ale díky firemní technologii zvané „posun pixelů“ se obraz rozlišením dostává na úroveň Ultra HD (4K). Nicméně oba mají nabídnout velmi vysoký světelný výkon až 15.000 lumenů (režim Normal, údaj pro jiný nebyl k dispozici) a půjdou prý zprovoznit přes mobilní telefon, aplikaci a komunikaci typu NFC (co je to, nové okno). Zabudovaný laserový zdroj světla u PT-REQ15 (dále už jenom o něm) má udávanou životnost 20.000 hodin v režimu Normal, resp. 24.000 hod. v Eco.

ČTĚTE TAKÉ:

Výrobce také uvádí, že – cituji – „Aby se předešlo výpadkům, které ovlivňují zážitek hostů, a snížily se provozní náklady, disponují oba produkty optickým motorem a modulem laserového světelného zdroje, které splňují normu IP5x s ochranou proti prachu (IEC 60529), což eliminuje potřebu vzduchového filtru a umožňuje 20.000 hodin bezúdržbového provozu.“

Abychom si to rozklíčovali: jde o tzv. krytí IP5x, což znamená ochranu „proti částečnému vniknutí prachu“, a to je vlastně ona „pětka“. „X“ by znamenalo ochranu proti vodě, která zde pochopitelně není. Více najdete v samostatném článku (nové okno). V zaslané tiskové zprávě, která je poněkud zmatená, se ještě mluví o tom, a berte to prosím s rezervou, protože další potvrzující informace zatím chybí, že tomu má napomáhat i „zdokonalený systém kapalinového chlazení“ a ochrana při „…nepravděpodobném případě selhání jedné diody…“. Tady by se mělo, podle výrobce, automaticky přepnout na zálohu, takže projektor bude pracovat dál. Osobně si to vysvětluji tak, že je tu zabudován ještě další laserový zdroj, ale jak říkám, není to zcela jasné.

Důležitou informací je objektiv, který může mít optický zoom, nebo může být pevný, a má tu také být vertikální posun o ±50 % nebo ±60 %. Úprava lichoběžníkového zkreslení má být, podle všeho, manuální a v širokém rozsahu.

Z rozhraní bylo zmíněno HDMI a DisplayPort, velmi důležitý je však také konektor RJ-45, tedy připojení Ethernet (LAN), a tohle zase tolik projektorů nenabízí. Rozměry Panasonic PT-REQ15 jsou 498 x 212 x 538 mm (švh), hmotnost oznámena nebyla stejně, jako spotřeba.

 

Číst 606 krát Naposledy změněno středa, 20 září 2023 15:25

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.