neděle 28 duben 2024
Text Size

„Akumulátorový pohon?“ Čím dál oblíbenější…

I když elektrické automobily (akumulátorové) nejsou pro tu rozumnější část populace přijatelné ani jako tzv. ekologická auta, nebrání nám to elektrický, akumulátorový, pohon využívat u jízdních kol, koloběžek, skútrů, sekaček či dokonce u motorové pily a křovinořezu. Tady to totiž dává jasný smysl! Foto: Aspen

V malých dopravních prostředcích a v „malém“ zahradním nářadí a náčiní, má akumulátorový pohon motoru jasné výhody i když pochopitelně některé námitky (třeba problémy s likvidací baterií) stále trvají. Tento systém si získává stále vyšší oblibu a může být příkladem úspěšné udržitelnosti, pokud se pochopitelně dělá s rozumem zahrnujícím například sázku na jeden aku systém u zahradního náčiní, tedy na jistou unifikací.

Akumulátorové napájení se také už dlouho uplatňuje u nejrůznějších robotů a takováto zařízení, tedy roboty, máme kolem nás už poměrně dlouho v podobě typicky automatických vysavačů. Jak upozorňuje zaslaná tisková zpráva agentury Aspen, akumulátory představují „napájecí budoucnost“ i pro internet věcí. Významným faktorem je v tomto směru i vyšší využívání alternativních zdrojů výroby energie, takže takováto zařízení ve vaší domácnosti můžete zásobovat vaší vlastní energií.

K TÉMATU:

 

Profesionální „akumulátorová řada“ Kärcher. Tato značka má v nabídce celou řadu takovýchto přístrojů.

Hobby i profi, vše „na baterky“

Akumulátorový pohon jede v segmentu hobby i profi a přináší uživatelům značné výhody spočívající už jen v tom, že třeba současný benzin typu Natural v motorové pile vydrží ani ne tři měsíce (ten tzv. umělý o něco déle) a pak je třeba ho nahradit novým a jestliže na to „trochu“ zapomenete, připravte se rovnou na celkové čistění pily.

Akumulátoru je to vcelku jedno i když často musíte dbát na to, aby se vám zcela nevybil, apod. I tak je starost o bateriové systémy znatelně nižší a uživatelé si to uvědomují. A i když stále ještě nemáme baterii, která by skutečně vydržela, nevyžadovala výměnu pomalu co dva, tři roky, nehořela, atd., snad k tomu časem dospějeme. Pochopitelně v bateriových systémech u elektrických aut a v systémech pro ukládání energie v domácnostech se zmiňované problémy násobí a tady je elektromobilita v současném pojetí doslova slepou cestou.

U profesionálních přístrojů a systémů, které mají vydržet vyšší zátěž, je vše přece jen trochu jinak i když námitky pochopitelně trvají a z hlediska ekologie to není takové, jak se nám snaží nejrůznější levičáčtí šílenci předestřít.

Lukáš Rom ze společnosti Kärcher k profi systémům říká následující: „Například naše profesionální řady jsou vybaveny bateriemi, které jsou odolné proti nárazu, vodotěsné, mimořádně výkonné a až o 50 % rychleji nabité než na trhu běžně dostupné lithium-iontové baterie. Jsou vzájemně kompatibilní, takže jednu baterii jde využít v celé řadě přístrojů. Nabízejí i některá vylepšení, která usnadňují jejich každodenní používání – jsou vybavené přehledným LCD displejem a technologií reálného času, díky které je vždy vidět zbývající provozní doba, aktuální kapacita baterie v procentech, stejně tak je zobrazený čas potřebný k plnému nabití při dobíjení.“

 

Bateriové úložiště elektrické energie. Foto: Aspen, foto v úvodu: Wiedemann

Domy, auta i továrny na baterii

Přestože akumulace energie do baterie není právě případem toho nejlepšího a nejtrvalejšího řešení, jiné takto operativní třeba u aut a domů nemáme, pokud ji samozřejmě nechcete vracet do sítě. V druhém případě můžeme akumulovat tak ještě do vody, ale to je dobré tak na topení. Cestou momentálně nejlepší, která je ovšem na počátku, je výroba vodíku, resp. ukládání posbírané elektrické energie do něj, ale to ještě nějaký čas potrvá. I když mnozí z nás doufají, že právě tohle nám dovolí vyhnout se eko šílencům a že to bude podstatně schůdnější, ekologičtější (v tom dobrém slova smyslu) a operativnější, než cokoli jiného, co je zatím k dispozici.

Samozřejmě včetně automobilů, kde to začíná být nad slunce jasnější i když to „električtí anarchisté“ stále nechtějí pochopit.

Budova, auto a konec konců třeba i koloběžka je dnes schopna si nejen energii uložit, ale také sama částečně vyrobit tzv. rekuperací při brzdění. Bez klasického dobíjení se ale pochopitelně neobejdeme. a že by mělo vždy probíhat pod dohledem snad nemusím připomínat!

„Dnešní koncept energeticky úsporné budovy počítá s využitím alternativních zdrojů, především solárních a geotermálních, je tedy potřeba přemýšlet i o tom, jak optimálně energii uchovávat. Bateriová úložiště jsou stále častěji součástí kancelářských a průmyslových komplexů, kde energie získaná z alternativních zdrojů slouží nejen k přímé spotřebě, vytápění či klimatizování prostor, ale uchovává se i k vyrovnávání energetických špiček, nabíjení vozového parku a podobně,“ říká Ondřej Mareček z SSI Group.

 

Sdílené automobily Anytime pracují nejčastěji s hybridním pohonem, což je v současnosti to nejrozumnější. Foto: Anytime

Hybridní pohon i akumulátory v zemědělství

Milan Beutl, ředitel společnosti provozující sdílené automobily Anytime, to komentuje slovy: „V současné době máme celou flotilu sdílených aut složenou pouze z vozů Toyota s hybridními pohony. Vyhovuje nám, stejně tak našim zákazníkům, že se jedná o ekologické řešení, které si energii pro jízdu na akumulátor samo vyrábí. Tím výrazně zlevňuje provoz, a v případě vybité baterie funguje vždy jako běžný automobil se spalovacím motorem, který lze kdykoli natankovat na čerpací stanici. To dává hybridnímu pohonu v současné situaci velkou výhodu proti klasickým elektroautomobilům.“

Plně elektrický kolový nakladač Weidemann, pohled pod kapotu.

 

Bateriový pohon motoru se začíná prosazovat i v zemědělství a jedním z průkopníků je společnost Weidemann, která nedávno uvedla na trh plně elektrický kolový nakladač.

„V zemědělství se často nelze vyhnout práci v krytých či zcela uzavřených prostorách. A zvláště tam pak elektrický nakladač chrání zdraví řidiče i hospodářských zvířat. Další výhodou je, že jak u soukromých zemědělců a chovatelů, tak u zemědělských podniků také odpadá zajišťování a skladování pohonných hmot, což je další snížení ekologické zátěže,“ říká Josef Sečkař ze společnosti Agromex distribuující zemědělskou techniku.

 

Číst 459 krát Naposledy změněno čtvrtek, 12 říjen 2023 19:33

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.