neděle 28 duben 2024
Text Size

Děti 12 až 13 let? Komunikace hlavně on-line a přes čínský TikTok

Jak vždy říkám, „na děti nepotřebujete řidičák“. I tahle zpráva o studii „Děti a nová média 2023“ je toho důkazem. Grafika a data: Ressolution Group a Nielsen

Mluvit o tom, že TikTok by se měl zákonem zakázat, nebo alespoň omezit, ale že tu máme svobodu slova, takže…, je jako hrách na stěnu házet, což ostatně platí i o tom, že by se u sociálních sítí mělo zavést ověřené přihlašování. Dnešní rodiče (podle mého valná většina) si potomků moc nevšímají a pak to vede tam, kam to vede, což slyšíme všude kolem nás a v budoucnu se jistě dočkáme ještě „zajímavějších“ překvapení.

K TÉMATU:

Nová studie společností Ressolution Group a Nielsen například ukazuje, že děti ve výše zmiňovaném věku při přípravě do školy pracují více s on-line vyhledávači než s učebnicemi a s kamarády jsou v kontaktu spíše digitálně než při pohybu venku. Pro komunikaci o školních záležitostech pak nejčastěji volí WhatsApp, který má velký náskok před Instagramem nebo Messengerem.

Děti a hraní her…


K nejoblíbenějším volnočasovým aktivitám dětí všech věkových kategorií stále patří chození ven s kamarády, chlapci ale o něco raději hrají elektronické hry. Z dětí ve věku 12-13 let chodí denně ven s kamarády pětina, alespoň jednou týdně 76 %. Často se ale také ve volném čase scházejí on-line a 68 % z nich komunikuje s kamarády denně, týdně pak dokonce 93 %. Podíl těch, které s kamarády komunikují denně on-line, navíc s věkem (až do 13. roku) prudce stoupá.

Pokud jde o sociální sítě, nejvyužívanější je TikTok, který alespoň jednou za dva týdny sleduje 52 % dětí, přičemž vedou dívky.

Studii zpracovaly na podzim 2023 agentury Ressolution Group a Nielsen prostřednictvím on-line sběru dat na vzorku 1.504 lidí ve věku 6-15 let rozdělených do čtyř věkových skupin.

 

Číst 349 krát Naposledy změněno pátek, 15 prosinec 2023 03:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.