Vytisknout tuto stránku

Průzkum na téma „barva mobilu a „zadní strana“ v osmi zemích, včetně Česka říká…

Společnost Motorola uskutečnila historicky první dotazovací akci na téma barev u mobilních telefonů, a to ve střední, východní a jihovýchodní Evropě. Průzkum probíhal například v ČR, SR, v Bulharsku, Polsku, či v Maďarsku a zúčastnilo se ho 22.200 respondentů. Foto: Sony (Xperia 5 V), grafika: Lenovo

Zpracování údajů mimo jiné prozradilo, že obliba bílé barvy klesá (nyní je nejméně preferovaná) a že 82 % respondentů dává přednost mobilu ve své vlastní nejoblíbenější barvě. Zajímavé je, že téměř polovina mužů je připravena na odstín Viva Magenta, což je prý, cituji z Googlu, „...tón karmínově růžové, tedy barva na pomezí červené a fuchsiové. Dá se tedy i mluvit o malinovém až třešňovém odstínu s lehkých nádechem fialové.“ Svět se dnes mění před očima, protože když jsem si já vzal své vlastní protestní růžové ponožky někdy v druhé polovině osmdesátých let do práce, v Kancelářských stojích to vzbudilo „trochu“ rozruchu. Tohle ale na protest nevypadá a na nějakou pár procentní menšinu také ne!

ČTĚTE TAKÉ:

Výsledkem unikátního průzkumu je, mimo jiné, následující…

Více než 35 % žen a 30 % mužů uvádí, že barva patří mezi hlavní faktory při výběru nového mobilu, u věkové skupiny 18 až 24 je procento ještě vyšší, což je tak nějak zvláštní a našinec by řekl, že drtivé většině lidí bude záležet spíše na ceně a vlastnostech, než na takovéto prkotině!

  • Mladší ženy nejčastěji vyhledávají rozmanité spektrum barev, což ale není překvapivé.
  • Pro 33 % respondentů není modrá jen barvou, ale vyjádřením postoje, což je za mě úplně nepochopitelné a i když je modrá i moje oblíbená barva, po pravdě nechápu jaký postoj má vyjadřovat.
  • Černá obsadila v celkovém pořadí druhé místo (42 %), v patách jí jdou různé pestrobarevné alternativy (38 %), což je zajímavě vyrovnané.
  • Varianty v barvě kovu zaujímají 16 % a možná tady hraje roli to, že kov je ve srovnání s plastem obecně vzato brán jako trvanlivější.

 

 

Důležitý je, pro drtivou většinu, materiál zadní strany

Téměř polovina respondentů (49 %) upřednostňuje kov, plast má být druhou nejlepší volbou pro 18% mužů, zatímco 20 % žen volí tvrzené sklo. Tzv. veganská kůže je podle průzkumu nejoblíbenější u žen starších 35let, ať už si o ní myslíte cokoli (já ji mám v kategorii „generace Z“ a podobných marketingových nesmyslů). Bohužel v zaslaných výsledcích nebylo nic o tom, jak je na tom například barva vs. vlastnosti, na kterém místě se při výběru mobilu vlastně nachází, apod.

Celkem 62 % dotazovaných tvrdí, že materiál povrchu mobilu, cituji, „…by mohl ovlivnit jejich rozhodnutí o koupi“, pouhých 10 % respondentů si je pak jisto tím, že to při výběru nového telefonu nezohledňují.

Zmiňovaný průzkum Motorola uskutečnila při příležitosti oznámení tzv. Barvy roku 2024 a jejího partnerství s Institutem barev Pantone.

 

 

Číst 314 krát Naposledy změněno neděle, 17 prosinec 2023 14:28