sobota 27 duben 2024
Text Size

Průzkum na téma „barva mobilu a „zadní strana“ v osmi zemích, včetně Česka říká…

Společnost Motorola uskutečnila historicky první dotazovací akci na téma barev u mobilních telefonů, a to ve střední, východní a jihovýchodní Evropě. Průzkum probíhal například v ČR, SR, v Bulharsku, Polsku, či v Maďarsku a zúčastnilo se ho 22.200 respondentů. Foto: Sony (Xperia 5 V), grafika: Lenovo

Zpracování údajů mimo jiné prozradilo, že obliba bílé barvy klesá (nyní je nejméně preferovaná) a že 82 % respondentů dává přednost mobilu ve své vlastní nejoblíbenější barvě. Zajímavé je, že téměř polovina mužů je připravena na odstín Viva Magenta, což je prý, cituji z Googlu, „...tón karmínově růžové, tedy barva na pomezí červené a fuchsiové. Dá se tedy i mluvit o malinovém až třešňovém odstínu s lehkých nádechem fialové.“ Svět se dnes mění před očima, protože když jsem si já vzal své vlastní protestní růžové ponožky někdy v druhé polovině osmdesátých let do práce, v Kancelářských stojích to vzbudilo „trochu“ rozruchu. Tohle ale na protest nevypadá a na nějakou pár procentní menšinu také ne!

ČTĚTE TAKÉ:

Výsledkem unikátního průzkumu je, mimo jiné, následující…

Více než 35 % žen a 30 % mužů uvádí, že barva patří mezi hlavní faktory při výběru nového mobilu, u věkové skupiny 18 až 24 je procento ještě vyšší, což je tak nějak zvláštní a našinec by řekl, že drtivé většině lidí bude záležet spíše na ceně a vlastnostech, než na takovéto prkotině!

  • Mladší ženy nejčastěji vyhledávají rozmanité spektrum barev, což ale není překvapivé.
  • Pro 33 % respondentů není modrá jen barvou, ale vyjádřením postoje, což je za mě úplně nepochopitelné a i když je modrá i moje oblíbená barva, po pravdě nechápu jaký postoj má vyjadřovat.
  • Černá obsadila v celkovém pořadí druhé místo (42 %), v patách jí jdou různé pestrobarevné alternativy (38 %), což je zajímavě vyrovnané.
  • Varianty v barvě kovu zaujímají 16 % a možná tady hraje roli to, že kov je ve srovnání s plastem obecně vzato brán jako trvanlivější.

 

 

Důležitý je, pro drtivou většinu, materiál zadní strany

Téměř polovina respondentů (49 %) upřednostňuje kov, plast má být druhou nejlepší volbou pro 18% mužů, zatímco 20 % žen volí tvrzené sklo. Tzv. veganská kůže je podle průzkumu nejoblíbenější u žen starších 35let, ať už si o ní myslíte cokoli (já ji mám v kategorii „generace Z“ a podobných marketingových nesmyslů). Bohužel v zaslaných výsledcích nebylo nic o tom, jak je na tom například barva vs. vlastnosti, na kterém místě se při výběru mobilu vlastně nachází, apod.

Celkem 62 % dotazovaných tvrdí, že materiál povrchu mobilu, cituji, „…by mohl ovlivnit jejich rozhodnutí o koupi“, pouhých 10 % respondentů si je pak jisto tím, že to při výběru nového telefonu nezohledňují.

Zmiňovaný průzkum Motorola uskutečnila při příležitosti oznámení tzv. Barvy roku 2024 a jejího partnerství s Institutem barev Pantone.

 

 

Číst 295 krát Naposledy změněno neděle, 17 prosinec 2023 14:28

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.