Vytisknout tuto stránku

Vrcholové televizory Hisense 2024 mají mít panely o přirozené frekvenci vyšší než 120 Hz

To je nejen hodně zajímavá, ale hlavně hodně překvapivá zpráva. Novinky mají nabídnout tři druhy firemních obrazových procesorů Hi-View Engine s UI (AI), více modelů s Wi-Fi 6 a také zmiňované obrazovky LCD (QLED/ULED) s přirozenou frekvencí 144 Hz, což mám ověřeno u místního zastoupení. Ostatně stejná frekvence může jít i z externího zdroje přes HDMI 2.1 a variabilní obnovovací frekvenci VRR. Foto: Hisense

TV pro rok 2024 jsou často kompatibilní s Imax Enhanced (rozšířený náhled na snímek, resp. jeho část), bohatě je zastoupen režimem Filmmaker Mode, který je k dispozici nejen u vrcholových U6N, U7N, U8N a UXN, ale také u řad nižších, jako A6N, A7N, A85N, E7N a E7N Pro. Ten vypíná efekty tzv. post processingu, nastaví film do originálního poměru stran a provede korekci barevného profilu televizoru. Míří tak na sledování à la kino.

Za pozornost stojí rovněž to, co u žádné jiné čínské společnosti nenajdete, totiž certifikaci německé TÜV Rheinland na práci s daty, kterou doplňuje certifikace na úroveň modrého světla. I tohle potvrzení stojí za to, nehledě na to, že když jsem před nedávnem instaloval televizor TCL až jsem se (co do požadavků na data) zhrozil.

ČTĚTE TAKÉ:

Podívejme se nyní na parametry chystaných vrcholových řad, které mají přicházet postupně někdy od května, června 2024. Ceny ještě nejsou, stejně jako přesné datumy, známé, osobně očekávám navýšení, a pochybuji že se letošní výjimečný pokles bude hned tak opakovat.

Za mě doporučuji, pokud to u vás jen trochu jde, sáhnout po nějakém modelu 2023, které byly – u většiny produkce značek Hisense a Samsung (abecední pořadí) – solidní, dobře navržené a s obrazem, kterému pomalu neodoláte; o zvuk nejde, s ním se dá vždy něco udělat.

 

 

Řada U6N: začíná QLED a plošné podsvícení Mini LED s diodou à la špendlíková hlavička

Panel LCD (QLED) je tím nejlepším, co dnes mají výrobci z technologie LCD k dispozici a tipnul bych si, že dále už to nepůjde. Zde má základních 60 Hz, obrazový procesor je rovněž v podobě základu, tedy Hi-View Engine, a jinak na tom není ani zvuk typu 2.0, tedy prosté stereo. Stejně jako všechny ostatní řady pro rok 2024 s rozlišením Ultra HD (4K) je zabudován tzv. 4K AI Upscaler s převodem z nízkých rozlišení za pomocí umělé inteligence (UI/AI). Televizory jsou kompatibilní s prakticky všemi systémy HDR (co to je) (HLG, HDR10, HDR 10+ Adaptive a Dolby Vision IQ), úhlopříčky jdou od 127 cm (50") přes 140 cm (55") a 165 cm (65") až po 191 cm (75").

U6N umí režim Filmmaker Mode, Imax Enhanced začíná až o stupeň výše…

 

 

Řada U7N: startuje obrazovka s přirozenou frekvencí 144 Hz

LCD panel je u této novinky vybaven vylepšeným plošným podsvícením Mini-LED Pro, úhlopříčky jdou od 140 cm (55"), přes 165 cm (65") a 191 cm (75") až po 216 cm (85"), resp. 254 cm (100"). Obrazový procesor Hi-View Engine Pro má přepracovanou UI (AI) a opírá se jednak o naučené scény a jednak o databázi už vytvořených scén díky nimž v reálném čase optimalizuje a vylepšuje každý snímek v reálném čase. Přehrávání obsahu s HDR je opět prakticky komplexní (viz výše) a s výjimkou nejrozměrnějšího 100palcového modelu je k dispozici i AMD FreeSync Premium Pro a vylepšený herní režim.

Audio systém je už typu 2.1, tedy stereo se subwooferem, v ceně poprvé dostanete dálkový ovladač s fotovoltaickým článkem.

 

Řada U8N: jas až 3.000 cd/m2, zvuk s horním kanálem

Model s vyspělejší obrazovkou LCD (QLED), označovanou Hisense jako ULED, má opět nejlepší podsvícení současnosti, Mini-LED opět ve verzi Pro. Úhlopříčky jsou 165 cm (65") a 191 cm (75"), zabudován je opět obrazový procesor ve vyšší verzi, tedy Hi-View Engine Pro.

Televizory této řady opět pracují s prakticky plným osazením HDR (chybí pouze Technicolor) a stejně jako u dalších televizorů Hisense pro rok 2024 je k dispozici několik režimů UI (AI), jako AI Picture, AI Sport a 4K AI Upscaler.

Speciální herní lišta pak nabídne operativnější úpravu parametrů, audio systém je už typu 2.1.2 a tudíž pracuje i s horními kanály určenými zejména pro Dolby Atmos.

 

Řada UXN: špička s oceněním „CES Honoree“ a 40.000 zónami podsvícení!

Vlajková loď letošní nabídky přijde na náš trh ve dvou úhlopříčkách. Jako Hisense 85UXN s 216 cm, jasem až 5.000 cd/m2 a více než 5.000 nezávisle regulovatelnými zónami a Hisense 110UXN (279 cm, jas až 10.000 cd/m2). Zde je ovšem podsvícení Mini LED rozčleněno do více než 40.000 nezávislých zón!

UXN pokrývá barevnou paletu BT.2020 v 95%, redukován má být efekt Halo a přijímače jsou opět kompatibilní s prakticky všemi systémy přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (viz výše). Nechybí certifikace Imax Enhanced a režim Filmmaker Mode, nově je tu bezdrátový přenos za pomoci WiFi 6e a vylepšený herní režim 144 Hz Game Mode Pro. Panel má opět přirozených (ne-česky tzv. nativních) 144 Hz a jde tudíž o Hisense vylepšených dnes vcelku standardních 120 Hz, což je dvojnásobek obecně nejběžnější obnovovací frekvence 60 Hz.

Televizory obsluhuje, stejně jako jinde, rychlý operační systém Vidaa 7 (letos se počítá s aktualizací na verzi 8), zabudován je nejlepší obrazový procesor firmy, Hi-View Engine X s UI, která prošla masivním učením. Výrobce hovoří o tom, že i obraz ze špatných zdrojů by měl být lepší než kdy dříve.

Řada UX, letos označená jako UXN, přichází se zvukem označovaným jako CineStage X Surround kompatibilním s Dolby Atmos. Má dva basové kanály plus dva vyzařující směrem vzhůru. Audio systém je buď typu 2.2.2 nebo 3.2.2, naprostou novinkou je možnost připojit bezdrátové repro v novém systému Dolby Atmos FlexConnect a tuto funkci letos najdeme i u televizorů jiných značek.

 

Číst 276 krát Naposledy změněno pondělí, 15 duben 2024 13:41