pátek 19 duben 2024
Text Size

Průzkum Televizního webu ukázal, že digitální rozhlas DAB má jen 5 % domácností

UVNITŘ GRAFY: Deník zaměřený na přechod na DVB-T2 a nyní i na rozhlasovou digitalizaci si nechal od agentury Ipsos zpracovat průzkum na téma poslechu prostřednictvím DAB+. Výsledkem je, že digitální rozhlas v Česku živoří. Grafika: Televizní web

Pouhých 5 % posluchačů momentálně využívá digitální rozhlas, což je čtyřikrát méně než těch, kteří deklarují poslech rozhlasových stanic přes internet. Ještě méně lidí pak využívá rádia šířeného  přes digitální televizní vysílání (3 %). Nejčastějším způsobem příjmu tak zůstává klasické analogové VKV/FM a 59% respondenty.

ČTĚTE TAKÉ:

Ačkoli řádné pozemní digitální rozhlasové vysílání v Česku funguje bez přerušení deset let a první experimenty proběhly již v roce 1999, tento způsob poslechu nadále zůstává doménou nadšenců a milovníků nových technologií a také těch, kteří mají nouzi o signál jiným způsobem. A to i přes to, že například Český rozhlas svou digitální sítí, kterou technicky zajišťují České Radiokomunikace (CRA), pokrývá 95 % obyvatel republiky a některá ze soukromých rádií můžete přes DAB+ naladit na zhruba na polovině území.

 

Důvodem je chybějící národní strategie, resp. absence koncepce rozvoje digitálního rozhlasu, nedostupnost kmitočtů pro další celoplošné sítě, chybějící unikátní obsah a téměř žádná podpora DAB ze strany hlavních soukromých rozhlasových stanic.

 

Programová nabídka není u DAB+ tak bohatá jako v analogovém pásmu VKV/FM a čistě digitálních stanic je na českém trhu minimum. Češi tak mnoho důvodů pro koupi nového přijímače s DAB/DAB+ nemají a v současné době ho vlastní 6 % posluchačů i když dalších téměř 11 % plánuje jeho koupi během letošního roku. Naopak, podle průzkumu Televizního webu, 57 % respondentů takovou koupi rozhodně neplánuje a více než čtvrtina (27 %) není rozhodnuta nebo vůbec neví, co to DAB vlastně je.

 

Navíc 37 % respondentů uvedlo, že pokud by si přijímač kupovalo, měl by stát do 500 Kč. Takřka třetina (31 %) by na koupi vynaložila maximálně tisíc korun a pouze každý dvacátý by byl ochoten investovat více než 2.000 Kč.

Průzkum pro www.televizniweb.cz zpracovala agentura Ipsos na vzorku 525 posluchačů.

 

 

Číst 1223 krát Naposledy změněno úterý, 06 duben 2021 14:27

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.