čtvrtek 25 duben 2024
Text Size

Druhá generace senzoru Valeo Scala (LiDAR) je v novém automobilu Mercedes-Benz třídy S

Díky němu jako jeden z prvních splňuje požadavky předpisů EHK OSN č. 157 pro systémy automatizované jízdy úrovně 3. Foto: Valeo

S pomocí laserového senzoru má být vůz schopen jet v tzv. podmíněně automatizovaném režimu za předem definovaných podmínek. Například na dálnici a v hustém provozu, což je v současnosti, podle zaslané tiskové zprávy, možné do limitu 60 km/hod. V tomto režimu vozidlo přebírá plnou kontrolu nad řízením, což znamená, cituji… „že řidič může dočasně odvést pozornost od vozovky před sebou. Během jízd po dálnici poskytuje podmíněně automatizovaný režim řidiči čas na odpočinek nebo soustředění na jiné úkoly než řízení, avšak musí být vždy připraven reagovat a převzít řízení v případě potřeby, když ho o to systém požádá, nebo je jasné, že již neplatí předepsané provozní podmínky pro autonomní funkce. Povolené činnosti budou zahrnovat volání, prohlížení webových stránek nebo čtení e-mailů, to vše prostřednictvím vestavěného informačního a zábavního systému vozidla.“

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečí jménem autoelektronika aneb Co všechno lze „heknout“ v autě

 

Automatizace úrovně 3 lze podle zprávy společnosti Valeo dosáhnout pouze pomocí technologie LiDAR v kombinaci s řadou dalších senzorů. Valeo LiDAR pak má být první sériově vyráběný laserový senzor na světě, který splňuje specifikace automobilového průmyslu. Zařízení také podle zprávy kombinuje detekční dosah přes 200 metrů s širokým zorným polem. Od uvedení první generace v roce 2017 bylo vyrobeno více než 150.000 kusů.

Na vývoji lidarového senzoru se podílelo i pražské centrum Valeo R&D, které ho také zkoušelo na polygonu v Milovicích i v běžném provozu.

 

Číst 1494 krát Naposledy změněno úterý, 14 prosinec 2021 18:54

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.