Vytisknout tuto stránku

Víte co je to oPET? Nový český materiál z plastových odpadků z oceánu

Vymyslela ho a realizovala česká firma 3DDen a je také první, která ho pro svůj 3D tisk využívá. Foto: 3DDen

Informoval jsem vás o něm už před časem (odkaz níže), ale ještě bez názvu „oPET“ a dalších podrobností. Už je víme…

V zaslané tiskové zprávě se píše, že… „Absolutní objem plastu, který se dostane do oceánu je ohromující – přibližně 1 milion tun ročně.“ Materiál oPET má nahradit nový, tzv. panenský plast, a to dokonce prý bez ztráty kvality. Startup 3DDen ho následně používá pro 3D tisk na tiskárnách vlastní výroby a vznikají tak nejrůznější hračky, USB klíčenky, nabíječky, stavebnice či dokonce nábytek, což je vidět na odkazu níže.

K TÉMATU:

A jak tento český materiál vlastně vzniká? Společnost 3DDen propojila několik neziskových organizací a na počátku je sběr plastového odpadu rybáři v Indickém oceánu. Poté se plast třídí a čistí a připravuje k dalšímu zpracování. Následně je transportován do České republiky, kde je zpracován do formy speciálního vlákna určeného pro 3D tisk.

Primárním cílem je pak přeměnit plasty z oceánu na udržitelné produkty. Honza Hřebabecký z 3DDen k tomu připojuje, že „…dosáhli až 80% snížení emisí CO2 ve srovnání s tradiční výrobou plastů…“ A důležité je i to, že cena má být nižší, než je cena nového filamentu z plastu z prvovýroby.

 

Číst 322 krát Naposledy změněno středa, 28 únor 2024 13:51