pátek 19 duben 2024
Text Size

Energetické štítky pro vysavače se blíží

Od 1. září tohoto roku se podle nařízení Evropské unie zavádí „štítkování“ i pro vysavače. Vedle toho to ale znamená i další úpravy a hlavně – usnadněnou volbu, jaký koupit.  

Foto: EU

 

Na obrázku nahoře vidíte zleva štítek pro univerzální vysavače, uprostřed štítek pro vysavače na koberce, vpravo pak štítek pro vysavače na tvrdé podlahy.

 

Všechny vysavače prodávané po 1. září 2014 budou muset být označeny energetickými štítky, které nejspíše už znáte typicky z televizoru. Navíc dojde k zastavení prodeje vysavačů s příkonem vyšším než 1 600 W. 

Na štítku pak budou muset být rovněž uvedeny pro zákazníky důležité údaje typu účinnosti vysávání či re-emisí prachových částic.

Na druhou stranu energetické štítky nebudou znamenat jen úsporu energie, ale také zjednoduší výběr, protože budete mít k dispozici srovnatelné údaje v rámci nejdůležitějších kritérií. Výrobci navíc budou produkovat energeticky efektivnější vysavače s vyšší čisticí schopností, které vám ušetří i peníze za provoz.

Nižší spotřeba vysavačů má v zemích EU do roku 2020 ušetřit 18 TWh, což je více než roční spotřeba celého Slovinska (15 TWh).

 

Štítek obsahuje několik zásadních údajů pro zákazníky (zdroj: Electrolux):

  • Energetickou účinnost – spotřebu energie vztahující se k vysávanému prachu, kterou znázorňuje škála od A do G (barevné „šipky“ na štítku), kde A zastupuje kategorii s nejvyšší energetickou účinností.
  • Roční spotřebu energie v kWh, která se vypočítá podle definovaného standardu, kterým je plocha 87 m² vysávaná 50krát ročně.
  • Emise prachu z vysavače – jak velké procento sebraného prachu se vrátí z vysavače zpět do vzduchu. Uvádí se ve škále A až G, kde A označuje nejvyšší třídu vysavačů, tj. s nejnižší re-emisí prachu.
  • Hlučnost – hladina hluku v decibelech (dB).
  • Účinnost čištění pro tvrdé podlahy a koberce, tzv. účinnost vysávání – kolik prachu vysavač sebere ze země v procentech. Uvádí se na škále A až G, kde A opět představuje nejvyšší účinnost.

 

Podle společnosti Electrolux se „tato opatření netýkají výrobků určených pro mokré čištění, kombinujících suché a mokré čištění, vysavačů na baterie, robotických vysavačů, průmyslových a centrálních vysavačů.“

 

 

Číst 3923 krát Naposledy změněno úterý, 27 září 2022 11:54

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.