čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Doba koronavirová: tištěné knihy táhnou

Společnost Alza zveřejnila výsledky prodeje všech druhů knih během krizového období v době od 12. března 2020 do 17. května 2020. A výsledky jsou překvapující!

Foto: Alza

 

Jak všichni víme, uzavření knihkupectví a antikvariátů přivedlo čtenáře do e-shopů více než kdy jindy, avšak prodej tištěných titulů na Alze meziročně vystřelil o neuvěřitelných 335 %! Celkově meziročně pak prodeje knih vzrostly o plných 122 %.

„Už během vyhlášeného nouzového stavu bylo jasné, že Češi si rádi krátí čas v karanténě s knihou v ruce. V Alze jsme se proto podívali na statistiky a zjistili několik zajímavých věcí…,“ píše se v zaslané tiskové zprávě.

K TÉMATU: Doba koronavirová – díky velkému počtu připojených zařízení je řada sítí Wi-Fi nestabilní

Od vyhlášení nouzového stavu až do jeho konce 17. května prodala Alza desítky tisíc tištěných knih, nejstrmější nárůst přitom zaznamenaly dětské tituly a kratší pohádky na dobrou noc. S výukou školáků zase rodičům nejčastěji pomáhaly např. Testy z matematiky a Testy z českého jazyka pro žáky 9. třídy a další přípravné materiály na maturity a přijímací zkoušky. Nejprodávanějším titulem se během krize stala „papírová“ kuchařka Tomáše Kosatíka Nejjednodušší recepty, následovaná knihou Umění být zdráv od Jana Vojáčka.

„U tištěných knih byl velký zájem zejména o tituly bezprostředně související s aktuální situací, velmi dobře šly na odbyt např. kuchařky, knihy o zdraví, zahradničení, pomůcky k domácí výuce nebo jindy velmi okrajové knihy o šití na šicím stroji,“ uvedla Hana Žáková z Alza Media.

Je zajímavé, že prodej e-knih se v tomto období na Alze navýšil o pouhých 15 % i když prodej čteček byl ve sledovaném období, oproti běžné poptávce, 2,5násobný.

V audioknihách vítězily v uplynulých týdnech pohádky i když nejprodávanějším žánrem jsou dlouhodobě detektivky. Bestsellerem sice zůstal detektivní příběh Nůž od Jo Nesba v podání Davida Matáska, následovaly ho však Staré řecké báje a pověsti, Maxipes Fík a Letopisy Narnie.

Společnost Alza má svém portfoliu přes 50.000 knih a více než 25.000 e-knih a audioknih.

 

Číst 1667 krát Naposledy změněno neděle, 31 květen 2020 10:52

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.