pondělí 29 duben 2024
Text Size

Perly nejen z tiskových zpráv aneb Prznění, které pobaví (některé)

Že neumí česky politici a veřejnoprávní média, tedy Česká televize a Český rozhlas, jsem si už vcelku zvykl i když smířit se s používanou hatmatilkou stále nedokážu. Že ale občas dorazí „zábavné“ tiskové zprávy od renomovaných a dobře placených agentur, mě zatím ještě pokaždé překvapí. Na úvod, ale začněme lehce… Ilustrace: archiv autora

Poznámka: Snažím se zaslané zprávičky a výňatky (dnes spíše předmět v e-mailu), uvozovat originálním zněním e-mailu...

Zpráva, Česká televize, 29. 11. 2021: „Brusel, Londýn i Washington. Česká televize obmění šest postů zahraničních zpravodajů“.

TZ - TV Prima… k zahájení natáčení seriálu Dobré zprávy, 8. 6. 2022: „…která bude partneřit s Vladimírem Polívkou.“ (To je až kouzelné, kdyby to nebylo v kontextu obecného prznění jazyka spíše smutné.)

Tisková zpráva Sony spouští předobjednávky chytrého telefonu Xperia PRO-I pro český trh, 13. 12. 2021: „Představení nového příslušenství Vlogexterního monitoru pro natáčení ve stylu selfie“.

Tisková zpráva Tržnici v Holešovicích zaplavily vynálezy, 19. 9. 2022: „Pražský Maker Faire ukázal rozmanitou českou tvořivost a zájem o ni. O víkendu 17.-18. září proběhl už pátý ročník festivalu kutilů Maker Faire Prague. Na interaktivní přehlídku více jak 140 makerů…“

K TÉMATU:

A v druhé části…

…pár skutečných perel hodných pomalu toho NEJ, tedy mých nejoblíbenějších černých z Huahine…

„doosvobodit“ – další výplod veřejnoprávní České televize (osobně si vystačím s „lýdrem“ a „lýdryní“), což pochází z hlavních zpráv, ze dne 4. 10. 2022, reportáž o Ukrajině.

„…tak to vždycky můžeme převolit“ (Miroslav Adámek, senátor, v hlavních zprávách České televize ze dne 4. 10. 2022)

„…šestadvacetiletého Kubotu zadržela vojenská junta během…“ CNN Prima News, Zprávy, 6.10. 2022, kolem 7:49 hod. (Poznámka: vysloveno jako „junta“ s „j“, což je hodno současné americké neschopnosti vyslovit správně „déjà vu“.)

„Digital Broadcasting už má technologii na DAB+ Operátor vytendroval dodavatele“. Pálím do vlastních řad – titulek na Televizním webu, 18. 10. 2022 a ten mě momentálně živí…

Tolik první fáze, zajímavé kousky budu i nadále registrovat, nebo klidně i něco pošlete…

Jen prosím s důkladným uvedením zdroje!

P. S.: drobný, byť zářivý paskvil typu „benefity“ (nebo třeba "funkcionalita") už záměrně neuvádím. To bych se z té úžasné pseudo češtiny musel osypat…

 

Číst 745 krát Naposledy změněno středa, 21 červen 2023 08:44

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.