pondělí 29 duben 2024
Text Size

Pár video kousků z Canal+: nezvyklý Premiér a „tvrdší“ Lovci hlav

Pokud se zajímáte o svět kolem vás, včetně té absurdity, která nám dnes vládne (jak jinak nazvat levičáky spojené s „kdysi pravicí“ a „křesťanskou demokracií“, což je sám o sobě nejen jazykový protimluv) a líbí se vám věci jako Vláda, Dům z karet (alespoň z počátku), či excelentní francouzský Černý baron, pak zkuste dva seriály na Canal+. Možná budete překvapeni stejně, jako já… Ilustrace a foto: archiv autora

Nová videotéka, v podstatě jakýsi nástupce Skylink Live TV, se „…soustředí nejen na filmy a seriály, ale také na unikátní sportovní obsah. Za 189 korun měsíčně nabízí například kompletní přenosy z fotbalové Premier League.“ Tolik článek kolegy Potůčka z Televizního webu (externí odkaz, nové okno). Teď nastal čas upozornit na některé zajímavé počiny, které tu najdete, ale nechtějte po mě „čutálisty“. Na ty já opravdu nejsem!

K TÉMATU:

 

Lovci hlav: parádní nová verze

Po čtyřech dílech nebývale svěží a i když to jednu chvíli vypadalo, že se seriál půjde tak říkajíc do kytek, tvůrci z toho vybruslili skvěle!

Novinka podle románu Jo Nesbø (v roce 2011 byl podle něj natočen film) není kriminálním seriálem, jak můžete občas číst. Je to „něco mezi“. Něco mezi dramatem a thrillerem okořeněným krimi zápletkou a pár mrtvými nebo skoro mrtvými (rozumně). Cítit je z toho dokonce i politický thriller, protože „lovec hlav“, „head hunter“, o kterého tu jde, je na jednu stranu tvrdý a nekompromisní (a stejně tak žije), na stranu druhou nezvykle striktně dodržuje svá pravidla. A nejen svá, protože například bytostně nesnáší, když kandidáti na nová pracovní místa podvádějí, takže je místy skoro až čestný!

Řeknu vám ještě něco: kdyby tohle točili Američani a nikoli Norové, ani zdaleka by to nebylo tak dobré!

Hodnocení: 2 (recenze po 4 dílech)

 

Premiér: Rozumný politik? No to snad ne i když…

Politický thriller, nebo politické drama, chcete-li, jako vystřižený. A ještě se z něj něco dozvíte o kultuře na Islandu a ta se poněkud liší. Inu jiný kraj, jiný…

Seriál pojednává o člověku v čele partaje, který je poněkud jiný. A samozřejmě patřičně šílený, protože jakého politika by napadlo, že bude dodržovat své sliby? V Česku samozřejmě žádného…

„Premiér“ je svižně pojatý seriál o člověku, který do světa politiky v podstatě ani nepatří. Představuje jen takovou iluzi, nebo ideál, který nikdy nenastane, protože „moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně“, což jsme jasně viděli v závěru seriálu Vláda. Tahle věcička je ale pojatá jinak, ale určitě také patří k nutnému „životnímu minimu“. Tak jako máme povinnou četbu, byť dnes opět podivně vybíranou, tak by měl existovat povinný seriál a povinný film.

Zkrátka: Běžte do toho!

Pro české provedení mám vzkaz: v názvu máte Premiér, hlas ovšem říká Ministr a pár věcí se najdete i uvnitř. Jinak ale dabing slušný.

Hodnocení: 1- (po pěti dílech)

P. S.: A jak to s panem premiérem dopadne? Inu zcela jinak, než bychom úvodem čekali.

 

Číst 730 krát Naposledy změněno pondělí, 05 únor 2024 11:47

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.