sobota 27 duben 2024
Text Size

Monitory Philips 24E1N1300AE a Philips 27E1N1300AE (test): slušná práce i cena/výkon

Příjemná cena, LCD (IPS) s frekvencí 100 Hz, takže žádné ořezávátko, celá řada přednastavených obrazových režimů a tenounké rámečky navozující dojem lehkosti, což podtrhuje i nijak vysoký spodní. Zkoušeny oba monitory, vždy verze s výškově regulovatelnou nohou podstavce, tedy „AE“. Foto: autor a MMD

Hodnocení Philips 24E1N1300AE a Philips 27E1N1300AE: 80 %

  • pro: cena/výkon, LCD (IPS), slušně nastavené spořící režimy, včetně možnosti vypnout pohotovostní režim u USB, skutečně výtečně dělaný výškový posun panelu (noha podstavce za monitorem nekouká ani v nejnižší poloze!), řada přednastavených a dobře volených obrazových režimů (jsou upravitelné) až na…
  • proti: …podivný režim EasyRead, chybí klasický síťový vypínač, položka „Obraz“ v menu nastavení až na čtvrté pozici a bez návratu k továrním hodnotám, chybí klasický audio vstup (jack)

Můžete očekávat: slušně vypadající i slušně ukazující monitory s poněkud specifickým ovládáním od kterých sice nesmíte pár věcí chtít, ale které na druhou stranu pořídíte za výbornou cenu: 4.029 Kč, resp. u modelu Philips 27E1N1300AE za 4.600 Kč. Vaší pozornosti by neměla uniknout sto hertzová obrazovka LCD (IPS) a opravdu výborný poměr cena/výkon! Vadit vám nesmí zvláštní ovládací styl či třeba absence klasického sluchátkového výstupu. À propos i když panely nejsou matné, chovaly se překvapivě podobně (řekl bych něco více než polomat). Jsem rád, že mi bylo umožněno vyzkoušet verze s výškovým posunem panelu a rozhodně bych volil tyto. Nicméně v okamžiku, kdy jste si svou pozici při sezení jisti (a sedí i výška stolu), může posloužit i noha pevná. Je tu ale… ALE! Cenový rozdíl mezi oběma verzemi je tak minimální, že bych to skutečně neřešil, a vždy sáhl po verzi „AE“.

Pohled z boku jakoby ukazoval, že je monitor nadmíru mohutný. Ve skutečnosti ale tak nepůsobí.

 

Monitory sice nejsou matné, ale antireflexní vrstva (udáváno je „zmatnění 25 %) fungovala překvapivě dobře a tohle se málo vidí. Na mě osobně působily obrazovky spíše jako lepší polomat, což jsou displeje, které výrobce měl (nevím zda ještě má) k dispozici řadu let, a to i u televizorů. À propos u každého monitoru bylo nalepeno výrazné upozornění ve stylu „neodtrhávejte z obrazovky fólii“. Tady skutečně žádná není (testoval jsem zbrusu nové monitory), ale je dobře, že na to výrobce myslí. Podobný problém mají dnes ostatně i výrobci televizorů, u nich je to ale jen daň za jejich neschopnost držet pořádné balení a tudíž nutnost přelepovat obrazovku dalším plastem.

Zpět k monitorům.

K výše uvedenému si připočtěte dvojici reproduktorů (vyzařují směrem dolů), výkon zesilovače 4 W a ovládací joystick na zadní straně ke kterému se ještě dostanu.

Rozhraní jsou tamtéž a jdou směrem dolů. To typu USB-C je kombinované, tzn. že přes něj můžete přenášet video, zvuk a zároveň napájet (dobíjet) zařízení, což je ideální pro kompatibilní notebook. Chybí klasická sluchátka (jack) a klasický audio vstup (jack); je tu kupodivu pouze výstup.

K TÉMATU: Další nové monitory v domácí řadě Philips E1 (krátká zpráva k monitorům plus PDF s kompletními parametry ke stažení)

Přednastavených obrazových režimů je osm, včetně „vypnuto“ a LowBlue (nízká úroveň modré složky). Klasický uživatelský chybí, ale parametry šly pro vybrané režimy upravit (nezkoumal jsem, zda to jde u všech).

Výrobce se chlubí tím, že má „Režim EasyRead pro čtení jako z papíru“. Bohužel je černobílý, což hodně omezuje.  A i když se ani v tomto – pochopitelně – mému skoro 20 let starému Eizu monitory nevyrovnají (není divu, cena byla naprosto jinde), měl by režim pro text fungovat zcela jinak a ještě se k tomu vrátím.

Monitory byly zkoušeny s klasickým kancelářským počítačem HP EliteDesk přes kombinovaný kabel DisplayPort – HDMI. Oba monitor ještě napojíte (samozřejmě nepočítám HDMI - HDMI) i přes USB-C, které je tu nejspíše v plné podobě (nezkoušeno, v dané době nebylo jak).

V ceně dostanete kabel HDMI, kabel USB-C a napájecí kabel.

Rozložení rozhraní (oba monitory). Vpravo vidíte analogový audio výstup (skutečně) typu jack.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: jednoduchá klasická koncepce s bez otočného stojanu/podstavce. Panel má buď pevnou montáž (modely „A“), nebo výškově posuvnou (zde testované modely „AE“). Vždy jsou obrazovky čelně naklopitelné (-5/20 stupňů). Zpracování u testovaných monitorů výborné, stabilita podstavce taktéž. Rámečky tenké asi 6 mm, dole pak zhruba 12 mm, druh podsvícení LED nezjištěn (udávané W-LED to opravdu není). Menu i v češtině, slovenština nikoli. Výtečně provedená výšková regulace v noze podstavce (100 mm), aretace automatická díky řešení a hmotnosti obrazovky.
  • Ovládání: na zadní straně vpravo dosti přesným joystickovým tlačítkem s OK/Enter uprostřed, bez dálkového ovladače. Pohyb joysticku do různých stran vyvolává různé nabídky, včetně celkového menu a přednastavených obrazových režimů. OK/Enter nepracuje jako potvrzení volby, to dělá pohyb „šipka vpravo“. Zvyk nutný. „Vypnutí“ delším podržením OK/Enter, zapnutí krátkým, klasické síťové tlačítko chybí.
Menu nastavení monitoru. Za mě špatně uspořádané.

 

  • Rozhraní jsou umístěna vzadu směrem dolů (viz foto) a není jich mnoho. Někdo může žehrat třeba na DisplayPort či klasický sluchátkový výstup. Přepínání mezi video vstupy velmi snadné („šipka nahoru“), navíc jsou tu jen dva – HDMI a USB-C.
  • Údržba obrazovky: otření prachovým hadříkem, později lze využít klasický sprej. Problém bude možná s vroubkováním na horní straně, které bude chytat prach a je skutečně u obou velikostí.
  • Provoz, obraz a zvuk: zvyknout si bylo nutné především na odlišný ovládací styl v němž OK nehraje prakticky žádnou roli (šlo to většinou rychle). Příjemné jsou zkratky, například šipka vlevo vyvolávající přednastavené obrazové režimy. Méně příjemné už bylo to, že například regulaci hlasitosti (po jejím vyvolání) zajišťují šipka dolů a nahoru a na tohle jsem si zvykal dosti dlouho. Obraz byl výborný a hlavně zcela klidný, předprogramované obrazové režimy, až EasyRead (viz dále), většinou slušně nastavené a dobře odlišené. Některé ovšem nevyhovovaly, avšak šly manuálně upravit, takže nevadí, že tu není klasický režim „Uživatelský“. Zbytečnou komplikaci však představovala nabídka „Obraz“, která je až na 4. místě menu a potřeboval jsem ji, alespoň z počátku, často.
Noha podstavce, rozhraní jsou pod úchytem panelu.

 

Nedotažený EasyRead, absence továrního nastavení u obrazu

Nejslabším režimem byl „čtecí“ EasyRead a nejde ani tak o to, že je pouze černobílý, což bude spoustě lidí (já mezi ně patřím) vadit i z toho důvodu, že jsou špatně vidět některé volby, resp. výběry položek, které na tohle dnes pochopitelně nejsou uzpůsobeny.

Špatné je i to, že někdo vymyslel, že jas bude v tomto okamžiku nastaven na 100 % a za mě, jako píšícího člověka, je to na zabití. Polemizovat by se dalo i o ostrosti (50 %) a dalších parametrech, nicméně když si s nastavením pohrajete, je výsledek o dost lepší, byť se „černobíla“ zbavit nepodařilo (zkuste si upravit Economy).

Mínusem, a teď už mluvím obecně, je pořadí položek v menu (zdůrazňuji, že je u obou monitorů totožné). „Obraz“ až na čtvrtém místě opravdu překvapuje, navíc je tzv. „Nastavení hry“ na místě prvním, ale tady přece nejsme u herních monitorů, ale výrobků tak říkajíc univerzálních!

V souvislosti s ovládacím stylem velmi chybí položka „Reset“ u „Obrazu“, pokud chcete návrat k továrním hodnotám, musíte resetovat všechno. Jinak jsou nastavení vzhledem k cenám odpovídající a upravíte i teplotu barev od 5.000 K do 11.500 K, seřídit jdou i jednotlivé barvy modelu RGB. A tady se i pobavíte – je tu totiž teplota označená jako „Rodák“ (opravdu…).

Seznam obrazových režimů, které jsou i upravitelné podle vašeho vkusu a potřeb (zda všechny, jsem nezkoumal).

 

Další oficiální informace: verze 24 palců, verze 27 palců (externí odkazy, nové okno).

 

Tabulka vlastností

 

Číst 254 krát Naposledy změněno středa, 17 duben 2024 16:11

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.