sobota 27 duben 2024
Text Size

Aktivní reprosoustavy AQ M26 (test): výtečná výbava, hutný, byť jednodušší zvuk

Výborně vybavené aktivní repro jsou provedeny jako dvou pásmové, jsou vybaveny basreflexem a jsou také prakticky univerzální. Připojíte je totiž na řadu způsobů jak k počítači a mobilu, tak třeba k televizoru či rozhlasovému tuneru. S jedním takovým jsem je ostatně i vyzkoušel. Foto: AQ a autor

Hodnocení: 80 %

  • pro: vynikající připojovací možnosti, včetně digitálního audio vstupu, multifunkční tlačítko využijete i pro přepnutí vstupu, řada kodeků Bluetooth (i ty špičkové), ale…
  • proti: …výrobce neudává profily (není jasné k čemu se lze připojit); co do zvuku, čekal jsem víc…, běžně v podstatě neviditelná multifunkční LED „oznamující“ mj. zapnutí/vypnutí

Můžete očekávat: za dosti vysokou cenu 9.999 Kč hutný zvuk, ale počítejte s tím, že bude spíše plochý a nevýrazný než aby byl výjimečný či nadprůměrný. Ti, kteří hledají vysoký poměr cena/výkon musí jinam, ti, kteří chtějí potřebují spoustu rozhraní, včetně digitálního, tady doma budou, pokud jim pochopitelně nevadí cena. Škoda, že informační LED je prakticky k ničemu (pokud nesedíte těsně u ní nebo není noc) a že ji nedoprovází zvuková upozornění. A to ještě nemluvím o ovladači, který se sem poněkud nehodí.

 

Dálkový ovladač není žádná sláva. Je nepřehledný a svůj, takže ze začátku budete nejspíše tápat, což je možná i tím, že se tváří univerzálně i když v příručce se o dalším využití nepíše.

Na pohled aktivní klasika, byť bez čelních krytů repro, což vzhledem k určení asi nevadí (možná jen některým), představuje dvojici dvoupásmových reprosoustav s vlastním zesilovačem a bez možnosti přidat subwoofer. Ve spodní části pravé reprosoustavy vidíte jeden otočný multifunkční volič s OK/Enter uprostřed zajišťující i přepínáním vstupů. Je tu také LED, která svou barvou indikuje aktuální stav, ale je mizerně viditelná na jen trochu větší vzdálenost (mimo tmu) i přesto, že se její intenzita dá upravit.

Na zadním panelu kromě výstupu bassreflexu a běžných pérových svorek (nebo také pružinových terminálů) pro propojení obou reprosoustav vidíte i analogový stereo vstup typu cinch, optický digitální audio vstup (skvěle!) a vstup typu USB (B). Vedle toho je tu i vstup BT3, tedy napojení přes bezdrátové Bluetooth.

Výbava je rozhodně vynikající!

V ceně dostanete i na můj vkus hodně obyčejný (tenký) propojovací dvoužilový kabel, dlouhý asi 3 m), stereo audio kabel (jack/cinch) a dálkový ovladač, byť trochu podivný, ale asi lepší než nic.

Vedle tohoto modelu můžete zakoupit i levnější AQ M25 (6.999 Kč) se stejným výkonem zesilovače, ale bez digitálního audio vstupu, a také základní model AQ M21 (4.990 Kč) o výkonu 2x 18 W (RMS). K tomu si připočtěte ještě několik dražších aktivních modelů až do ceny 59.990 Kč za AQ Canto 3 Forte.

 

Obrazovka z připojení výborného tabletu TCL NTXpaper 10S (matný displej) přes Bluetooth.

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: klasický design i koncepce, bez svrchního krytu repro. Zpracování bez závad, provedení horší zejména díky miniaturní informační LED (různé barvy pro různé vstupy), která je špatně viditelná i na metr. Při pohledu „nad“ a „pod“ vodorovnou rovinu se ztrácí, dobře viditelná byla pouze za naprosté tmy nebo když jsem byl přímo u ní. Propojení obou částí reprosystému tenkým kabelem, na „+“ a „-“ přijdete snadno, zřetelnější označení by se však hodilo (a lepší kabel).
  • Propojení se zařízením: možné vstupy vidíte v tabulce (je jich spousta), přepínání multifunkčním otočným voličem na jednom z repro nebo dálkovým ovladačem. Zvukově nejste nijak upozorněni ani v případě odpojení od přenosu přes Bluetooth. Napojení optikou zkoušeno s výborným univerzálním rozhlasovým tunerem Technisat Digitradio 143 (recenze nižší verze na Televizním webu, nové okno). Bluetooth testováno přes mobil Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test) a tablet TCL NTXpaper 10S (matný displej, test). Napojení klasickým audio kabelem typu jack/cinch přes levný, ale výborný mobil TCL 30+ (Android 12, test), který byl také využit pro ověření dalšího přístupu přes Bluetooth. Ve všech případech bylo propojení rychlé a zcela bez potíží. Utlumení audia spíše nižší i když o „minimálním“ bych nehovořil (nějaké tam bylo). Možnosti propojení se zařízením jsou v každém případě až impozantní.
Ukázkové osazení rozhraními a kodeky Bluetooth, které pochopitelně nevidíte. Tohle u aktivních reprosystémů až tak často nenajdeme, SBC a APT-X jsou znakem nejvyšší třídy. Škoda, že výrobce neudal profily BT…

 

  • Ovládání chce trochu zvyku, pak už půjde samo; hodilo by se ale zvukové potvrzení při přepínání vstupu. Zvyk vyžaduje jediné multifunkční tlačítko sloužící pro vypnutí (podržet 3 s) i zapnutí repro, pro přepnutí vstupu (opakované krátké stlačení při němž se mění i barva LED) a také pro úpravu hlasitosti (běžné otočení). U napojení přes Bluetooth se pak hlasitost na obou zařízeních ovládala zvlášť.
  • Zesilovač, osazení reproduktory: dvoupásmové repro, bez subwooferu (nelze doplnit). Středobasový o přibližném průměru 114 mm a výškový (asi 38 mm); rozměry neudány, měřeno. Zesilovač o výkonu 2x 30 W (RMS) s udávaným vysokým frekvenčním rozsahem od 53 Hz do 40 kHz.
  • Provoz, kvalita zvuku, další vlastnosti: Zvukovou výjimečnost nečekejte. Podání bylo ze všech zdrojů hutné, přesné až technicistní, ale také ploché, bez výraznějšího zabarvení. Zvuku často jakoby něco chybělo i když basy, výšky i středy byly jasně slyšitelné a oddělitelné, subjektivní výkon zesilovače značný. V případě Bluetooth a napojení přes klasický audio kabel byl trochu utlumený, ale stále dostatečný. Tady ovšem záleží na obou zařízeních.
Zadní strana s basreflexem a připojovacími terminály.

 

Za danou cenu…

…jsem, pravda, čekal víc, ale postupně jsem si na reprosystém zvykal, což pochopitelně není dobré znamení, protože reprosystém by vám prostě měl sednout pomalu na první poslech. Pravdou ale je, že tohle není určeno pro mě. Pro jiné možná bude problémem ovládání, takže bych úvodem doporučil pročíst si v přiložené papírové příručce patřičnou část. Nahrává tomu i to, že dálkový ovladač je takový jaký je a že nemá klasické tlačítko vstupů, ale mačkáte číslice podle jejich označení. Nemluvě o tom, že tu jsou tlačítka třeba pro CD či tuner, takže se ovladač tváří univerzálně, byť programovatelný není, resp. o tom v příručce nic není a není ani uvedeno s čím je ještě kompatibilní.

V porovnání s levnějším modelem AQ M25 (6.999 Kč), který má, jak to tak vypadá, stejný výkon zesilovače i provedení a jediná odlišnost na kterou jsem přišel je absence digitálního optického audio vstupu, situace vypadá zvláštně. Výrobce požaduje 3.000 Kč za digitální audio vstup, což je jednoduše moc a poměr cena/výkon je tak u M26 hodně nízký i když o něj – při dané ceně – vlastně nakonec ani nejde.

Papírově vzato to vypadá, že výrazně levnější M25 budou výrazně výhodnější a pokud je skutečně stejné i osazení repro a zesilovačem (hrají tedy obdobně) tak je to o jediné věci: potřebujete vstup digitálního audia?

 

Tabulka vlastností

Číst 471 krát Naposledy změněno pondělí, 08 leden 2024 08:02

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.