pondělí 29 duben 2024
Text Size

SSD disk Kingston XS1000 2 TB (test): pohoda, rychlost, operativnost

AKTUALIZOVÁNO: Problém nastal hned na počátku. Jak se vlastně disk jmenuje? Na obalu bylo jasně napsáno XS1000, na produktu zase SXS1000/2000G. Nakonec, jak vidíte, jsem se přiklonil k prvnímu jménu pod kterým je disk uváděn i na firemních stránkách a přidal zapůjčenou kapacitu. Foto: autor a Kingston

 

AKTUALIZOVÁNO, 11. 4. 2024: dostal jsem vyžádané údaje od výrobce, což je super. Takže…

MTBF, tedy střední doba mezi poruchami, je impozantní >1.000.000 hodin.

Spotřeba: zápis – max. 227 mA, průměrně 188 mA,

čtení – max. 425 mA, průměrně 383 mA.

AKTUALIZOVÁNO, 8:00 hod.: připojen odkaz na článek pro Televizní web zaměřený na test disku s televizorem (nahrávání, TimeShift - externí odkaz, nové okno).

 

Hodnocení: 95 %  

  • pro: cena/výkon, ve spojení s PC, MMC i s televizorem Hisense naprosto skvělé chování (na TV není nutno reformátovat, a to i pro nahrávání), hodně rychlé čtení i zápis, rozsáhlá kompatibilita s různými o. s., záruka 5 let (byť je lehce omezena)
  • proti: v balení chybí kabel typu USB-C/USB-C

Můžete očekávat: kvalitní SSD disk maličkatých rozměrů s kapacitou ze které si sednete na… : ). Značka je navíc zárukou kvality (zkoušel jsem hodně jejích výrobků) a dlouhé trvanlivosti, takže omezená pětiletá záruka (viz závěr článku) nejspíše není nic, čeho by se měl našinec obávat. SSD ale samozřejmě není určeno na dlouhodobé skladování informací, což je snad jasné!

Disk dorazil jako exFAT, volná kapacita byla, pod Windows 10, plných 1,81 TB. (Nenechte se zmást volným místem v bajtech, samozřejmě nepočítáme po tisících…)

 

Flash disk rozměrů přerostlé USB flash paměti je velmi malý, ba přímo kapesní, ostatně vidíte to hned na úvodním snímku (připojovací konektor je ukryt v těle). Rozměry mají být stejné, ať je kapacita 1 TB nebo 2 TB, stejná je, podle oficiálních stránek Kingstonu, i rychlost čtení a zápisu a vše jsou samozřejmě údaje z interního měření prováděného za ideálního stavu (níže vidíte výsledek z CrystalDiskMark).

V ceně dostanete kabel typu USB/USB-C o délce asi 31 cm (od počátku konektorů) a řekněme si rovnou, že by se hodil i kabel USB-C/USB-C. Výrobce ostatně hovoří o kompatibilitě s operačním systémem Android i když verzi neudává (s mobilem nezkoušeno, přehrávač Strong používá Android TV – viz dále).

Test SSD disku (Solid-state drive – „polovodičový disk“) probíhal ve dvou fázích: článek pro Televizní web je zaměřen na zkoušení s televizorem Hisense 65U7KQ (jeho test zde, externí odkaz), což se týkalo nahrávání a funkce TimeShift, tedy přehrávání živého TV vysílání se zpožděním. Tento článek jede po linii počítač a multimediální přehrávač (MMC) a na Televizní web se odkazuje.

Pojďme na to!

Zmiňovaná TV Hisense neumí exFAT (tento souborový formát zvládá málokterý televizor, takže obecná vlastnost), což samozřejmě není pro PC problém a poradí si s ním i řada MMC. Proto jsem flash disk zkoušel jednak takto a jednak ho přeformátoval na NTFS při standardním nastavení Windows (velikost alokační jednotky 4.096 bajtů).

Níže vidíte některé z výsledků testu rychlosti přes software CrystalDiskMark a rozhraní USB 3.0 v běžném stolním (kancelářském) počítači HP EliteDesk, který používám nejen na psaní.

Kingston XS1000 s kapacitou 2 TB má připojovací konektor USB-C skrytý uvnitř těla (foto níže). Výsuvný však není i když k tomu návrh trochu svádí.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: návrh usedlý, nijak výrazný a ve stylu značky. Obruba horní části disku svádí k myšlence na posun uvnitř umístěného konektoru USB-C ve stylu jiných pamětí Kingstonu, což zde neplatí. Modrá LED trvale svítí po připojení disku k zařízení, při přenosu dat bliká. Zpracování výtečné a bez viditelných, zjistitelných, potíží. Rozhraní s konektorem bez krytu či záslepky.
  • Kompatibilita: výrobce upozorňuje, že pro napojení přes USB OTG (co to je), může být vyžadováno dokoupení speciálního kabelu (nezkoušeno). Napojení na PC s Windows 10 přes dodaný kabel (USB/USB-C) bezproblémové stejně, jako napojení na přehrávač Strong SRT 202 Ematic s Android TV 9 a televizor Hisense 65U7KQ (test, externí odkaz) s operačním linuxovým systémem Vidaa (čtěte „vida“). Kompatibilita s dalšími operačními systémy a zařízeními, včetně mobilového Androidu (viz tabulka s parametry), nezkoušena.
Konektor USB-C je bez krytky a zcela utopený v těle disku. Tohle mi trochu dělá starosti… A také to, že se nedodává žádné pouzdro nebo alespoň měkký obal.

 

  • Údržba: v podstatě žádná s výjimkou občasné kontroly disku, jako takového, běžnými nástroji Windows. Konektor USB-C utopený v těle, možnost zapadnutí nečistot, možná nutné občasné opatrné vyklepání, vyfoukání, apod. Dodávka bez jakéhokoli pouzdra.
  • Provoz: bez potíží na všech zkoušených zařízeních, všude patrná vysoká rychlost zápisu ať už v exFAT, nebo v NTFS; reformátováno vždy na stolním HP EliteDesk. V případě zkoušení s Hisense 65U7KQ (test, externí odkaz) nebylo pro nahrávání pořadů nutné disk reformátovat v televizoru (vlastnost značky). Bezproblémové nahrávání i ve Full HD. Práce s médiem na PC, včetně testů rychlosti, vždy probíhala přes USB 3.0. Chování vynikající, předvídatelné a spolehlivé. Otázkou tak pouze zůstává, co při dlouhodobém použití udělá na disku utopený konektor USB-C bez krytky.
Pro srovnání: dva testy rychlosti přes CrystalDiskMark. Jeden při zcela prázdném disku (pouze přeformátováno na NTFS), druhý při zaplněném ze zhruba třetiny (asi 600 GB). Připomeňme, že skutečná kapacita je nějakých 1,8 TB, tedy asi 1840 GB.

 

Malý, skladný, hodně rychlý

Při zkoušení SSD disku na různé způsoby (mj. přehrávání na něm uloženého videa) nebyl problém s rychlostí, ať jsem zkoušel Full HD třeba s datovým tokem přes 20 Mb/s nebo soubory v rozlišení Ultra HD (4K) s tokem klidně i hodně přes 50 Mb/s a se šestikanálovým zvukem v Dolby Atmos. Dva výsledky z testů přes software CrystalDiskMark vidíte výše a potěší, že SSD je nejen pohodové, ale i příjemně rychlé na všech možných typech souborů. Další informace k technologii SSD jako takové, najdete na Wikipedii (externí odkaz, nové okno). Zatímco u testu pro Televizní web jsem v závěru upozorňoval na oficiální vysvětlení „omezené záruky 5 let“, tady se zaměřím na podporované operační systémy. Výrobce v tomto ohledu uvádí toto: „Kompatibilita se zařízeními Windows, Linux, iOS a Android se může lišit a do značné míry závisí na hostitelském softwaru/hardwaru (informace najdete na stránkách podpory výrobců). K zařízení iOS/Android může být vyžadován další kabel OTG (nedodává společnost Kingston).“

Pasáž o USB OTG (co to je) je samozřejmě důležitá pro ty, kteří by chtěli disk připojovat k mobilu, tabletu, což jsem záměrně neřešil (je to zcela o něčem jiném). Připomínám jen, že zařízení musí být pro USB (OTG) uzpůsobeno a že to zdaleka nejsou všechny.

 

Tabulka vlastností

Číst 221 krát Naposledy změněno čtvrtek, 11 duben 2024 16:10

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.