pátek 29 březen 2024
Text Size

Co je to bezdrátové dobíjení (Qi, AirFuel, A4WP, PMA)

Představuje dobíjení prostřednictvím elektrické indukce na velmi krátkou vzdálenost, řádově milimetry, max. centimetry (až tři, čtyři). Foto: WPC

Nejznámější, a dnes v podstatě jediný obecně používaný standard byl vyvinut sdružením výrobců Wireless Power Consortium (WPC, externí odkaz, nové okno) a jmenuje se Qi, nebo také WPC Qi (seznam kompatibilních zařízení najdete zde – externí odkaz, nové okno). Momentálně pracuje s maximálně 15 W, běžně 10 W. Výhled prý jde až do 60 wattů (2021).

WPC bylo založeno v roce 2008 a vedle Qi (výraz pro přirozenou, přírodní, energii) se věnuje i Ki (Kitchen – bezdrátové dobíjení v kuchyni), dále bezdrátovému dobíjení elektroaut a v průmyslu. Sdružení má dnes více než 650 členů, počet kompatibilních produktů s Qi, o který nám jde, je udáván na více než 7.000.

ČTĚTE TAKÉ: Co je to USB PD a Qualcomm QC

Pokud si dnes (duben, 2021) na Alze u mobilu zatrhnete „bezdrátové nabíjení“, což znamená pouze Qi, vypíše se vám ze všech nalezených mobilů asi třetina. Bohužel většinou ve vyšších cenových relacích i když ho například Samsung Galaxy S10 Lite nemá ani při ceně kolem 15.000 Kč (2021).

Další varianty bezdrátového dobíjení se jmenují A4WP (Rezence – čti reh-zense) od Alliance for Wireless Power plus PMA (ohlášeno spojení, externí odkaz, nové okno) a AirFuel (externí odkaz, nové okno).

Účinnost bezdrátového dobíjení udává Wikipedie na 75 %, což v praxi znamená, že je poměrně výrazně pomalejší, než dobíjení klasické.

S bezdrátovým nabíjením ještě souvisí tzv. reverzní dobíjení, které zajistí přenos energie opačným směrem. Typicky z mobilu, který ho zvládá do zařízení, které je na něj položeno (sluchátka, další mobil…) a taktéž ho zvládá. Ne každé s „bezdrátem“, ale umí „reverz“.

Více se o standardu Qi (a obecně i principu přenosu bezdrátového nabíjení) dozvíte na Wikipedii zde.

Přispějte na provoz Wikipedie.


Číst 2123 krát Naposledy změněno neděle, 20 březen 2022 10:01

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.