čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Dvoutunerový set-top box Mascom MC820T2-HD (test) nahrává z DVB-T2 výborně, lepší doplňkové funkce by se ale hodily

Novinka typu „twin tuner“ je určena především pro ty, kteří pořady nahrávají. Tady je možné, podle výrobce, nahrávat až dva a třetí sledovat. Podívejme se ale raději, jak to vypadá v praxi. Foto: autor a Mascom

Hodnocení: 80 %  

  • pro: propracované nahrávání s omezením seznamu dostupných stanic a správným pojmenováním záznamů, výborný obraz, zvuk s rezervou výkonu na HDMI, slušná citlivost na signál, velmi dobré video přes USB (omezenější titulky), většinou dobré ovládání, ale…
  • proti: …některá tlačítka by zasluhovala lepší pozici, bez klasických nožiček (!), materiál boxu (kov s plastovou fólií, kterou nemůžete sundat)

Můžete očekávat: slušný přijímač s dobrou obrazovou kvalitou a příliš neutlumeným zvukem jdoucím přes HDMI, což je spíše ojedinělé. Ti co nahrávají, pak získají přístroj schopný zaznamenat dva kanály najednou, přičemž třetí stanici mohou sledovat. Pochopitelně už na jednom z multiplexů ze kterých nahráváte. Mascom vám v tomto okamžiku omezí seznam disponibilních stanic, což pomůže při výběru.

Ukončování nahrávání.

 

Přijímač nabízí dva nezávislé tunery, připojení jak pro nové, tak pro starší televizory bez HDMI a mimo jiné také obvyklé EPG v češtině nebo slovenštině a vcelku jednoduchý multimediální přehrávač.

Mascom MC820T2-HD je celokovový a bohužel také potažený nesmyslným plastem, který tu musíte nechat, protože si jinak porušíte záruku. I když by mě zajímalo, jak by to dopadlo v praxi, protože hned na obalu příručky jste vyzváni, abyste ji strhli. Pochopitelně tu vůbec neměla být, protože na horní straně zakrývá odvětrávací otvory a jsem zvědav kdy už konečně někomu dojde, že tohle zaplevelování planety, a konec konců i vaší domácnosti, je úplně k ničemu! Naštěstí přijímač se nijak výrazně nehřál ani po šesti, sedmi hodinách provozu. Plast mě ale rozhodně iritoval a záruční pečeť je přelepena přes něj, takže tohle Mascom nezvládl.

Za zápůjčku děkuji společnosti Atos Elektro, set-top box u ní zakoupíte zde, protože dostat poslední dobou něco z Mascomu, limitně hraničí s nulou.

K internetu se set-top box ani nevyplatí připojovat…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování – celokovový, tři strany potažené plastovou fólií. Zdroj externí, bez síťového vypínače, zpracování výborné.
  • Tunery, multimédia: tunery zdvojené, sledování a nahrávání nezávislé na sobě z až dvou multiplexů DVB-T2 současně. Kompatibilita udána pro H.265/HEVC (certifikace u CRA už skončila, takže…). Třídění stanic buď přes Oblíbené nebo fyzickým přesunem kanálu. Příjem do maximálního rozlišení 1.920 x 1.080 bodů (Full HD), datový tok udán na až 15 Mb/s. Přes USB prošlo i video s 22 Mb/s, nahrávka z BBC s asi 8,5 Mb/s byla taktéž bezproblémově přehrána. Podpora titulků, ale čeština automatická bez možné úpravy například velikosti fontu. Kompatibilita u videa výborná (v podstatě s výjimkou DivX).
  • Ovládání – v menu nastavení se dá kolovat a vstoupíte přes něj i do multimédií. Dálkový ovladač se vcelku dobrým rozložením, zejména ale tlačítko EPG by si zasloužilo lepší místo. Celkově je ovládání dobré, práce s nahrávkami a multimédii je ještě o trochu lepší.
  • EPG, nahrávání: programová nabídka na obrazovce nijak rozměrná, jednoduchá a s jedním náhledem. Můžete z ní nahrávat (časy jdou upravit), k dispozici je osm časovačů pro události. Můžete nahrávat až dva pořady z různých multiplexů a sledovat třetí, přičemž ten už musí pocházet z některého z nich. Seznam kanálů, které jsou k dispozici pro sledování třetí stanice (maximum) je správně boxem omezen na ty co jsou k dispozici. Lze také nahrávat pouze jeden pořad a další sledovat bez jakéhokoli omezení.
  • Obraz a zvuk: obraz i resamplování z DVB-T2/SD (či USB videa) výborný s možnou základní úpravou přímo v set-top boxu (to pokud máte méně kvalitní televizor). Zvuk přes HDMI neutlumený s dostatečnou výkonnostní rezervou; zkoušeno ovšem se špičkovým plazmovým televizorem Panasonic TX-P42VT20 (THX).
Jednoduchá programová nabídka s jedním náhledem zabírá jen část obrazovky.

 

Nahrávání i pojmenování záznamu výborné

Set-top box Mascom MC820T2-HD rozhodně není špatný. Propracovanější funkce ale u něj nečekejte a v tomto směru své ceně odpovídá, na dvoutunerové provedení je cena opravdu výborná. Čas nahrávání z EPG sice ovlivníte (počátek a délku záznamu), ale nic dalšího už nejde. Mascom vám neoznámí vhodnost USB média pro záznam, nenastavíte také celkový posun začátku nahrávání a jeho konce, atd.

Nahrává se kompletní stream a v mém případě ho nahrával dobře i když jsem s ním pochopitelně nestrávil měsíc v každodenním provozu a nahrávek bylo jen pár jak už to v takovém krátkodobém testu bývá.

Co se týče multimédií, muzika nic moc (bez FLAC) a foto standardní (JPG, BMP. Video je na tom s formátovou kompatibilitou výrazně lépe, ale externí či interní titulky se nijak nastavit nedají, což je škoda.

Mascom MC820T2-HD představuje slušně odvedenou práci o níž by se golfista možná vyjádřil ve stylu „dobrý standard“. A to je pochvala…

 

Další fotky na redakčním Twitteru.

Podrobnější recenzi, včetně dalších informací o nahrávání, najdete tento pátek na Televizním webu.

 

Tabulka vlastností

 

Číst 3599 krát Naposledy změněno středa, 03 březen 2021 10:48

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig čtvrtek, 08 prosinec 2022 14:14 napsal(a) Bohumil Herwig

    Na vaši otázku nejsem schopen odpovědět. Zkoušel jsem pouze přes HDMI a takto zkouším všechny.

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Jan vytvart středa, 07 prosinec 2022 21:40 napsal(a) Jan vytvart

    Dobrý den. Je pravda to co zělují mozí uživatele tohoto přístroje Mascom MC820T2HD, že při připojení k televizoru přes Scart přístroj nefunguje správně, že se seka, zamrzavá a nejdou nahrávat zaznámy pořadu? Děkují za poskytnutí informace. Vytvart

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.