čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Epson EH-TW5700 (test): projektor s Android TV? Proč ne, ale jen pokud si vystačíte s rozhraním

AKTUALIZOVÁNO: Zapůjčil jsem si hodně zajímavý projektor s operačním systémem známým z televizorů. To jsem ale ještě netušil, že bude zejména bez klasického digitálního audio výstupu a USB. Tím je jasné, na koho míří… Foto: autor a Epson

AKTUALIZOVÁNO, 10. 3., 14:00 hod.: pokud nepotřebujete Android TV, je možné ho z pod krytu projektoru vyjmout a k dispozici tím pádem máte ještě druhé rozhraní HDMI. Zrcadlení obrazovky přes Chromecast podle výrobce funguje jen přímo z konkrétní aplikace IPTV/VoD ťuknutím na ikonu odeslání obrazovky mobilu. A protože jsem měl nyní na vyzkoušení projektor Epson EH-LS300B (recenze tento týden), který pracoval přesně tak, je to myslím jasné.

Hodnocení: 75 %

  • pro: excelentní a rychlé seřizování, cena/obraz, mechanická „hejblátka“ pro zoom a ostrost, slušný obraz i za denního světla (samozřejmě vám na něj nesmí svítit slunce), stabilní Android TV a výborná aplikační kompatibilita, vynikající ovládání, včetně tlačítka vypnutí obrazu i zvuku (na jednom z ovladačů), záruka 3 roky na lampu
  • proti: málo rozhraní (chybí zejména digitální audio výstup a USB pro multimédia), pouze jedno HDMI, v mém případě nefunkční zrcadlení obrazovky přes Chromecast a nefunkční výstup audia přes Bluetooth (podle výrobce by vše fungovat mělo)

Můžete očekávat: výbornou projektorovou část se snadným a intuitivním seřizováním, takže se hodí i pro provizorní instalaci někde na chalupě. Pro domácí použití je ale jen pro ty, kteří si vystačí s Wi-Fi (RJ-45 tu není), bez multimédií přes USB a bez klasického digitálního audio výstupu. Pokud ho chcete, musíte se buď na projektor napojit s nějakým externím videozařízením z vnějšku (pak ale ztrácejí smysl peníze dané za o. s. Android TV) nebo mít moderní receiver s HDMI. V mém případě nebylo funkční ani Bluetooth ani napojení mobilu přes Chromecast. Podle výrobce by fungovat mělo, takže nejspíše problém kusu.

Nijak velký projektor zabírá půdorys 309‎ x 315 mm.

 

Elegantní Full HD projektor systému 3LCD s operačním systémem Android TV 9  v lesklé bílé barvě má být zaměřen na hráče a domácí kino. Je ovšem bez klasického digitálního audio výstupu (zvuková lišta by prý měla jít napojit přes Bluetooth) a také bez USB a síťového připojení (LAN), tedy konektoru RJ-45, Ten ovšem Epson nemá snad u žádného svého projektoru. Tady se zkrátka musíte spolehnout na Wi-Fi, v tomto konkrétním případě na Wi-Fi 5, a to pochopitelně v případě kvalitnějších záznamů ze serveru není ideální.

Základem projektoru je klasická lampa na kterou výrobce dává záruku 3 roky (nebo 3.000 hod.), která má udávanou životnost v běžném režimu 4.500 hodin. Projektor pracuje s poměrem stran 16:9, nejkratší promítací vzdálenost je udávána na 1,62 m, maximální na 10,94 m. Umístit ho můžete na strop a také na stůl nebo na polici. V přední části má výsuvnou nožku (regulovatelná výška), v zadní dvě šroubovací.

Co se týče obsahu, protože tu není rozhraní USB, ani drátové připojení k lokální síti, je vše pouze o zmiňované Wi-Fi přes kterou se dá přistoupit na síťový server, nebo ke službám prostřednictvím aplikací Android TV (stahování z Google Store). Počítejte s tím, že projektor nepodporuje obsah s HDR.

A ještě drobnost: k testu jsem použil výborné mobilní projekční plátno Epson Silk Screen ELPSC26 (externí odkaz), které jsem si pořídil minulý rok (udělal jsem si radost…).

Jediná rozhraní která tu najdete. Právě jejich velmi omezený počet je hlavním mínusem projektoru a také příčinou výrazně sníženého hodnocení. Prakticky vše zbývající je totiž výtečné.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední vynikající, vnější design líbivý s minimem rozhraní. Koncepce klasická („placka“), aktivní větrák pracující v režimu Normal prakticky stále. Průduchy (při pohledu zepředu) na pravém boku a na čele zcela vlevo; zde je odváděný vzduch nejteplejší. Rozhraní vzadu vpravo. Projektor do plného světelného toku nabíhal za asi 50 s.
  • Ovládání a seřizování: oboje jednoduché a intuitivní. Menu nastavení s kolováním, samostatné tlačítko pro lichoběžníkové zkreslení na dálkovém ovladači (mechanické na přístroji), v ceně dva ovladače; ten s více tlačítky bohatě stačí (na snímku na konci článku). Manuální zoom (1,2x), mechanické seřizování ostrosti u objektivu, snadno použitelná mechanická zástěna objektivu. Hlavní dálkový ovladač má výborné rozložení a pracoval bezproblémově v jakékoli poloze.
Klasická domovská obrazovka (už upravená) operačního systému Android TV. Uvedené aplikace plus například Youtube Kids fungovaly bez potíží.

 

  • Aplikace a o. s.: Android TV 9.0 byl stabilní a za chodu i po desítkách hodin zcela bezproblémový. Byla také vidět výborná sladěnost s hardwarem. Aplikace jako HBO GO, Lepší.TV, Skylink Live TV, Youtube a například Youtube Kids pracovaly bez problémů, nově testuji i se službou Sledovani.TV a i ta jela jak měla. I přes nemožnost ji manuálně ukončit, si po odchodu do domovské nabídky sama vypnula audio výstup. Přehled dostupných aplikací i pro Android TV najdete v samostatném článku na Televizním webu (externí odkaz). Zrcadlení obrazovky přes Google Chromecast nebylo funkční ani s jedním ze čtyř zkoušených mobilů: Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6.0), TCL Plex (Android 10) a Samsung S20. Zvukový výstup přes Bluetooth jsem vyzkoušel s naprosto bezproblémovým reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde) se spoustou profilů a také to nedopadlo. Takže zřejmě problém tohoto kusu projektoru, protože i to má podle výrobce pracovat.
  • Obraz a zvuk: zvukově je sice projektor jednoduchý, ale s dostatečnou výkonnostní rezervou. Bez klasického digitálního audio výstupu máte možnost napojit se buď přes analogový jack, Bluetooth, nebo nějaký moderní systém (zesilovač, receiver…) mající HDMI (pozor – je tu jedno!). Obrazově vzhledem k ceně vynikající, díky dostatečnému světelnému toku je obraz sledovatelný i přes den s minimálním zatemněním (pochopitelně na něj nesmí svítit slunce). Oceníte barevné podání se sklonem k přirozenosti, občas jsem pouze pozoroval drobné potíže s pohybovou ostrostí (nic nečekaného v této ceně). Výborně je nastaven režim Bright Cinema. Přirozený a Kino pracují s módem Eko, tedy sníženým světelným tokem.
Shora dolů vidíte: mechanická clona objektivu, seřízení ostrosti a velikosti obrazu a práci s lichoběžníkovým zkreslením. Ta někdy fungovala jindy nikoli a projektor vypsal, abych použil funkci v menu. Ta jela vždy a skvěle!

 

Jaký je? Projekce vynikající, Android TV stabilní, ale…

Obrazově je projektor výborný. Proč do něj tvůrci nezabudovali digitální audio výstup, dvě HDMI či USB je záhadou, protože funkčnost by se výrazně zvýšila nemluvě o možnosti ho lépe provozovat bez další krabičky třeba na chatě (Chromecast v mém případě nepracoval). A protože jeho seřizování je rychlé a snadné, hodí se výtečně i na provizorní víkendovou instalaci. Nicméně za dané situace s rozhraními hovoříme zejména o nenáročném promítání z internetu, či domácího serveru, přes Wi-Fi a možném doplnění o nějakou zvukovou lištu napojenou buď přes Bluetooth (výrobce tvrdí, že to musí fungovat) nebo přes HDMI. Na starší zesilovač nebo receiver ho prostě rozumně nenapojíte a analogově to skutečně postrádá smysl. Pokud chcete výstup na skutečné domácí kino, potřebujete něco modernějšího co už má audio rozvod přes HMDI. Navíc dnes vysílají slušný prostorový zvuk už i některé video služby. Mimochodem USB by se hodilo i pro připojení nějakého zařízení typu klávesnice, takto máte jen možnost připojit ji přes Bluetooth.

Epson EH-TW5700 se tak vyplatí jen pro toho, komu tohle nevadí a nevadí mu také absence obsahu s HDR. Projektor na nic napojovat nebude, síťový server doma v podstatě nemá, a hodlá využívat hlavně aplikace pod Android TV. Tím se ovšem skupina potenciálních uživatelů zbytečně omezuje i když zákazníků, kteří jdou pouze po IPTV/VoD a chtějí mít doma skutečné kino, dnes asi bude dost.

Ovládání na projektoru.

 

Tabulka vlastností



Epson dodává k projektoru dva ovladače. Tento a ještě o něco jednodušší. Přiznám se, že to nějak nechápu. Povšimněte si tlačítka vpravo nahoře jímž šikovně vypnete obraz i zvuk.

 

 

Číst 2116 krát Naposledy změněno pondělí, 15 březen 2021 12:06

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.