čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Televizor Hisense 65U8GQ (test): výtečná cena i vlastnosti, spolehlivý operační systém Vidaa

Střední třída s velkou úhlopříčkou v sobě skrývá několik překvapení. Potěší i řadou drobností, které ovšem pro znalejší uživatele drobnostmi nejsou. Když se zkrátka trochu přemýšlí, může být výsledek hodně zajímavý. Foto: autor a Hisense

Hodnocení: 90 %  

  • pro: excelentní poměr cena/výkon, výtečný zvuk i obraz s neméně dobrým resamplováním, solidní HDR10, spolehlivá platforma Vidaa, excelentní řazení kanálů, obrazovku lze kdykoli vypnout a poslouchat jen zvuk, jedno programovatelné tlačítko na DO (!), obousměrné Bluetooth, parádní EPG bez zvukového výpadku, ale…
  • proti: …hodilo by se zapnutí televizoru při zadání upozornění, málo přehledná domovská nabídka (Home), chybí kolování v menu nastavení (mimo úroveň nula), nesjednocené ovladače s dalšími TV Hisense

Můžete očekávat: kvalitní a co do operací rychlý televizor se spolehlivou platformou, která mě nikdy nenechala ve štychu. Má několik lokálních aplikací, kvalitní resamplování, bohatě seřiditelný obraz a překvapivě dobrý zvuk, a to – kupodivu – i při zavěšení na stěně. Kombinace cena/výkon je tu hodně vysoko a po nedávném předvánočním zlevnění pod 30.000 Kč ještě podstatně výše! Chystám i test z dlouhodobého používání.

Solidní materiály i podstavec. Rámeček ze tří stran jen z boku, poslední vrstva LCD jde nad něj, a jak jsem zaslechl, majitelé mají tendenci ji sloupávat. Nedivím se jim. Nebyl právě chytrý nápad udělat to takto!

 

Bytelný televizor s původní cenou někde kolem třiceti tří tisíc je nyní k mání za 29.990 Kč, a to je skutečně nářez! Úhlopříčka je 165 cm, méně lesklá obrazovka (rozhodně ne polomat či mat!) je typu LCD (QLED) s rozlišením Ultra HD (4K). Elektronika dokáže (podle výrobce) zpracovat frekvenci až 120 Hz, plošné podsvícení, tedy Direct LED, je regulovatelné ve 120zónách, HDMI je typu 2.1 (co to je), takže mj. zvládá dynamické HDR. Hezké, při dané ceně…

Vedle tohoto modelu si můžete  pořídit i Hisense 55U8GQ se 140cm (55") za nějakých 19.990 Kč a platit pro něj nejspíše bude vše, co bude řečeno níže. Asi to tedy bude taktéž skvělá nabídka (původně 27.990 Kč), jakou je nepochybně testovaný přijímač.

Hisense používá v televizorech svůj vlastní operační systém na bázi linuxu a jmenuje se Vidaa (čtěte „vida“) i když se stále někdy píše Vidaa U a je v tom trochu zmatek. V poslední verzi 5.0 je hodně, ale hodně rychlý a v podstatě se vyrovná tomu nejlepšímu co je k mání, což je Tizen od Samsungu. Jen nemá tolik lokálních aplikací i když i tady najdete Lepší.TV s HBO OD, SledovaniTV a mj. i Voyo. Přehled těch oficiálně dostupných pro kolekci televizorů 2021 si pak můžete prohlédnout (a srovnat) v samostatném článku v rubrice „Před nákupem“.

Menu nastavení, resp. úvodní rychlé (nejpoužívanější) volby, včetně operativního vypnutí obrazu…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: klasický plochý a nijak přehnaně tenký televizor, nadstandardně řešený audio systém a celkově bytelná konstrukce. Zpracování kvalitní, boční rámečky ze tří stran, na spodní nízká obruba. Rozhraní na boku a vzadu.
  • Tunery, třídění kanálů, EPG a HbbTV: kompletní tunerová sada v základním provedení, třídění excelentní, lze vybrat i více stanic na přeskáčku a vše najednou přesunout na novou pozici. EPG rychlé, bez zvukových výpadků, náhled i s obrazem. Při zadání upozornění se však TV neprobudí z pohotovostního režimu. HbbTV na hlavních stanicích namátkově bezproblémové, navazování po změně kvality (ČT) i vnitřní reklamě (Nova). U FTV Prima zkoušen jen volný přístup.
  • Ovládání: menu nastavení na nulté úrovni s kolováním a základními volbami, včetně vypnutí obrazu a ponechání zvuku a funkcí jako EPG či vyvolání seznamu naladěných stanic. Dálkový ovladač s výborným rozložením (lepší by mohlo být umístění EPG/Guide). jedno tlačítko programovatelné. Seznam stanic vyvoláte dvěma – většinou OK, vždy pak Ch.List (trochu schizofrenní…). Chybí tlačítko Info a i když je ovládání jasné a intuitivní, v tomto případě (a v případě Home) není dotažené.
EPG s obrazem a zvukem, jasně daná filtrace i přechod na další dny. Jedno z nejlepších na trhu, ale bez probuzení TV při zadání upozornění.

 

  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky, Bluetooth: několik lokálních či dobře lokalizovaných  aplikací, jako Lepší.TV, SledovaniTV a Voyo, nechybí taktéž funkční Youtube. U Lepší.TV problémy s přihlášením (bylo třeba ho udělat 2x, poprvé to neklaplo kvůli požadavku na zadání jakéhosi kupónu). Zrcadlení obrazovky ve vstupech a výstupech, zkoušeno se Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Nepracovalo pouze u Sony, jinak bylo propojení snadné a rychlé, kvalita přenášeného videa výborná. Bluetooth obousměrné, zkoušeno s výše uvedenou sadou, pracovalo vždy, nejlepší zvuk byl z mobilu Sony. Opačný směr fungoval taktéž, párování bez potíží.
  • Obraz a zvuk: nadstandardní v obou ohledech. Nejinak na tom bylo resamplování u DVB-T2 (i na těch nejslabších kanálech) a v multimédiích přes USB či lokální síť. Televizor se výborně vypořádával s málo a méně kvalitním obsahem a nízkým datovým tokem. Zvuk na první poslech nadprůměrný, v základu nastaveno Virtual:X a zde bylo lepší než Dolby Atmos. Podání obsahu s HDR bylo pro moje vnímání (je to velmi individuální) lepší, než u značné většiny konkurenčních přijímačů, a to i u tmavých scén, kde o něj jde nejvíce.
Elegantní návrh... Pro uchyceni na stěně možná budete potřebovat, stejně jako já, distanční podložky. Záleží ale také na vašem držáku.

 

Kvalitka…

Po současném zlevnění má televizor excelentní poměr cena/výkon, zpracování, provedení a také obraz a zvuk, abyste pohledali. Operační systém Vidaa je spolehlivý, což je ještě důležitější, a byl také za všech okolností stabilní.

Televizor mám zapůjčen na dlouhodobý test, takže někdy v druhé polovině ledna do úvodu snad ještě doplním nějakou aktualizaci o chování během náročného vánočního a novoročního :) provozu.

Hisense i u 65U8GQ potvrdil své kvality. Líbí se mi i to, že jednoduše nepřevzal Android TV, ale vytvořil si vlastní platformu, která je podle mého názoru momentálně jediná, která se může vyrovnat systému Tizen od Samsungu i když má méně aplikací. Naději skýtá i snaha o solidní přístup k českému a slovenskému trhu a tudíž práce na budování dlouhodobé přítomnosti a vytváření základny zejména pro IPTV/VoD. V tomto ohledu značce chybí zejména O2 TV a Skylink Live TV. Podivně se chovající platformy, jako typicky Kuki, nejsou důležité. V současné kovidové ještě musím zmínit Pohádky, které tu jsou součástí aplikace Seznam, a chystá se (i pro naše uživatele) spuštění Youtube Kids. Tohle rodiče určitě potěší…

Domovská nabídka je poněkud nepřehledná.

 

Tabulka vlastností

 

Povšimněte si unikátního programovatelného tlačítka nad službou Netflix. Snadno na něj napojíte něco ze vstupů/výstupů nebo nějakou aplikaci.
Číst 3279 krát Naposledy změněno pondělí, 13 prosinec 2021 12:01

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.