pátek 19 duben 2024
Text Size

TechniSat DigitRadio 10 IR (test): šikovné a vybavené rozšíření vašeho A/V systému nejen o digitální rozhlas

Není to sice žádná „žhavá“ hitovka, ale nějaký čas tu ještě s námi pobude. A protože jsem se poslední dobou rozšíření stávajících analogových přijímačů, potažmo domácích kin a receiverů, například o DAB a Bluetooth moc nevěnoval, přijde mi to i jako vhodné téma. Foto: autor a Technisat

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborný zvuk (v rámci autorova A/V řetězce), digitální audio výstup, výtečný poměr cena/výkon, spousta místa pro uložení stanic a jejich jednoduché ukládání i vyvolávání (u všech tunerů), často výborné ovládání (někdy se jen trochu perou dvě funkční tlačítka), výborná výbava a provedení, ale…
  • proti: …příliš lehké (možné samovolné posouvání zařízení po připojení kabelů), komplikovanější práce s internetovými stanicemi (chybné řazení stanic, pomalejší běh i náběh), VKV bez AMS, zatím si moc nerozumí s meshovou Wi-Fi sítí

Můžete očekávat: výbornou a dobře vybavenou věcičku, která bude pomalu univerzálním doplňkem (chybí zejména přístup na síťové médium) a bude také – po napojení na slušný řetězec domácí elektroniky – výborně hrát, pochopitelně při dobrém zdroji signálu. Někoho potěší i Bluetooth pro streamování muziky z mobilu, mě rozhodně potěšila internetová radia, která ovšem potřebují dotáhnout stejně, jako spuštění Spotify. Tady ale přístup nemám, třeba to nakonec bude snadné.

 

Displej má výrazné znaky a výborné rozložení. Na DAB zvládá i prezentaci obrázků.

Na výšku navrženému přijímači dominuje rozměrný displej typu LCD (TFT) a velikosti 7,1 cm (2,8") a rozlišení 240 x 320 bodů. Je dobře čitelný a v pohotovostním režimu ukazuje výrazné hodiny dobře viditelné i na tři, čtyři metry. Celek pak zvládne, vedle tří tunerů (VKV, DAB, internet), i napojení mobilu přes Bluetooth, připojení ke službě Spotify (komplikovanější) a je tu i funkce Podcast, což je u nás vcelku k ničemu (ostatně celé podcasty byly a jsou k ničemu). Daleko více by se hodil přístup na médium na domácí síti, ale to tu chybí. Ostatně Wi-Fi přes kterou tento Technisat připojujete, zvládá i 5 GHz, takže našlápnuto má.

Připravte se ovšem na to, že celek je příliš lehký (160 g) a ryze plastový a tohle – vzhledem k zaměření, digitálnímu audio výstupu a napojení klasické antény – rozhodně chtělo trochu vyšperkovat! Ostatně při zaměření přijímače a ceně 3.199 Kč je zcela jedno, zda bude stát tolik, nebo o pět set korun víc! Ten, kdo něco takového potřebuje (zdůrazňuji, že jde o rozšíření vašeho stávajícího audio řetězce, nemá repro) vydal za elektroniku nejspíše několikrát či spíše mnohokrát víc!

Instalace doplňku, včetně například volby českého jazyka (či slovenštiny) a také nastavení připojení k internetu, kde to jde i přes tlačítko WPS, je snadná a nezvykle kompletní (na DAB rozhodně!). Řadu nastavení si ale musíte provést – a zkontrolovat – sami. Hodilo by se sice na závěr jejich shrnutí, ale takhle daleko u přijímačů DAB, resp. internetových rádií, nejsme. Nemluvě o tom, že ani zde u VKV nenajdete funkci AMS, tedy automatické proladění celého pásma se stejně automatickým uložením všech nalezených stanic do paměti (podle nastavení silné, nebo všechny) a chybí také USB a přehrávání muziky ze síťového serveru. To druhé by se – po pravdě řečeno – hodilo daleko více než nějaké nesmyslné podcasty, které tu ještě také jsou.

Čeština je v menu, ale jak vidíte, nebyl s ní problém ani při vysílání. A to včetně „ř“, které na snímku chybí.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: provedení na výšku s dominujícím displejem a rozhraními na zadní straně. Celek nepřiměřeně lehký (hlídejte umístění kabelů!), displej mírně nakloněný vzad. Materiál plastový, kvalitní, zpracování výborné. Na spodní straně výrazné, jemné gumy. Vzhledem k určení přijímače by se hodilo podstatně těžší provedení, hodil by se i kvalitní nerez!
  • Tunery a možnosti: Ladění VKV i DAB automatické i manuální. Po prvním přepnutí na DAB se vytvoří seznam dostupných stanic (setřídit nejde, neaktivní stanice vymazat jdou). U VKV se podle nastavených parametrů provede automatické ladění přes tlačítko Scan (nebo OK), jde ale pouze o nalezení jedné další stanice, funkce AMS chybí. Internetový rozhlas nabídne obvyklé funkce, včetně vyhledávání, filtrování podle žánrů, atd., atd., Operace jsou však někdy pomalejší, lokalizace místy zvláštní („Nabijí se“) a je tu i špatné řazení stanic v některých položkách (zejména ne-abecední). K dispozici je speciální volba „Česko“ pro lokální kanály, včetně nejoblíbenějších a Českého rozhlasu. Ukládání stanic do paměti je pro všechny tunery stejné a také snadné. Například u tlačítek přímé volby stačí jen zmáčknout a podržet a je uloženo. Jinak se jde přes FAV a delší podržení. U VKV se ukládá pouze frekvence, jméno se případně dotáhne z RDS.
Bluetooth je na mobilu TCL Plex jednoduše použitelné stejně, jako u Samsung Galaxy S20 FE.

 

  • Další výbava: K dispozici dva budíky (výborné možnosti, buzení třeba jen ve všední dny), dále Spánek (Sleep, usínání při rádiu, 5 až 90 min.) a hlavně ekvalizér, ve skutečnosti basy a výšky. Funkce se vyvolávají buď tlačítky dálkového ovladače, nebo přes menu. Bluetooth zkoušeno se Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Vše s výjimkou Sony bezproblémové. Sony se jednou napojilo podruhé nikoli. Při propojení sice Technisat ukazoval přehrávání skladby, ale na výstup zjevně nic nepustil. Problém nejspíše bude v hodně „nízkém“ Androidu.
Dálkový ovladač se podobá ovladači od slušného mikrosystému. Vidíte například tlačítka přímé volby stanic, vyvolání ekvalizéru (jde to i přes menu) a ladění stanic.

 

  • Ovládání: pouze přes dálkový ovladač a menu na displeji. Intuitivní a jednoduchá práce s nabídkou i snadný pohyb v ní (šipková tlačítka, Back, Menu), a to včetně kolování. Potíže pouze u internetových stanic, kde přijímač někdy nabíhá opravdu hodně pomalu (většinou sice cca 11 s, někdy ale i 20…). Přepínání stanic se provádí šipkou nahoru/dolů, hlasitost reguluje šipka vpravo/vlevo. Ta druhá ale také často skáče o menu výše a někdy se to trochu tluče s hlasitostí. Mode pak zajišťuje přepínání u hlavních funkcí, například vyvolání některého z tunerů, nebo Bluetooth. Přijímač se má také dát řídit přes aplikaci TechniSat Connect (nezkoušeno).
  • Zvuk a zesilovač: bez zesilovače a reprosystému, pouze s analogovými a digitálním výstupem audia na patřičně vybavené zařízení. Zvuk je tak hodně závislý na něm. V případě digitálně napojeného receiveru Pioneer (THX…) byl výborný, při kvalitním zdroji plný detailů, ale i horší či špatný zdroj dokázal zesilovač vylepšit (není divu). Velmi slušné bylo podání jak u VKV, tak zejména u DAB a internetových stanic (těch kvalitních). VKV už ovšem není takové (co do kvality), jako bývalo před patnácti, dvaceti roky.
Rozhraní na zadní straně, včetně digitálního audio výstupu. Skvěle!

 

Výborné i když internetové stanice…

Výbava je výborná a až na absenci práce se síťovým médiem v podstatě kompletní. Ovládání v drtivé většině případů snadné a intuitivní. Trochu komplikovanější je práce s internetovými stanicemi, které zpravidla nabíhají až za 11, 12 s (obvykle, někdy ale i 20), protože se zpočátku ověřuje připojení a teprve poté se rádio začne připojovat ke konkrétní stanici. Informace průběžně vidíte na displeji, lokalizace je však někdy zvláštní a například při pohybu v menu se dozvíte, že… „nabíjí se“. Celkově vzato je práce v této části pomalejší, což je vidět i v menu. To by rovněž mělo být provedeno pečlivěji, stanice bohužel byly v seznamech často setříděny hala bala, takže se zbytečně ztrácel přehled.

Co se týče práce s DAB a VKV, ta byla svižná a pohodová, u Bluetooth to s novějšími mobily bylo zcela bezproblémové. Pouze u staršího telefonu Sony s Androidem 6 byly potíže a zjevně podpora má své hranice. Tomu se ale dnes divit nemůžeme.

 

Tabulka vlastností

Číst 4302 krát Naposledy změněno pondělí, 21 únor 2022 17:26

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.