čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Osvětlení monitoru BenQ ScreenBar Halo (test): skvělá věc, které chybí k dokonalosti jen ždibec

AKTUALIZOVÁNO: Osvětlení pozadí televizoru či monitoru zvané Ambilight je snem řady z nás. A pro řadu z nás je to sen nedostižný. U televizorů to znamená zakoupit přijímač s Android TV, nebo dnes už spíše s Google TV (u mě přes tohle vlak nejede), u monitorů se nenabízí, protože jednotlivé licencované značky technologie „Philips“ nesdílí. Jde to ale udělat i jinak a tohle je jedno z nejlepších řešení poskytující i něco navíc. Foto: BenQ

AKTUALIZOVÁNO, 3.1.2023: námitku (a fakt) – cituji – „…ještě nespolehlivé chování ovládací jednotky zejména při jejím probouzení z pohotovosti“ můžete v podstatě nebrat v potaz. Zhruba od doby zveřejnění recenze, což je už cca měsíc, probouzím základní jednotku prostým položením dlaně nad ní a funguje to naprosto spolehlivě a když říkám naprosto, myslím ve 100 % případů. Osvětlení mám nainstalováno a využívám ho denně.

 
 

Hodnocení: 90 %  

  • pro: vynikající nápad i provedení, excelentní držák na monitor (u mě použit asi 20 let starý a seděl bez problémů), evidentně šetří oči a může bránit odleskům, několik režimu (svit za monitor i před něj), vynikající a nápadité ovládání, ale…
  • proti: …ještě nespolehlivé chování ovládací jednotky zejména při jejím probouzení z pohotovosti, spodní hranice světelného toku (intenzity osvětlení) by měla být podle mého ještě níže; na můj vkus někdy svítí ještě příliš jasně (!)

Můžete očekávat: za 4.890 Kč dostanete nejen unikátně řešené osvětlení monitoru (pozadí, popředí, nebo oboje), ale také výtečnou „lampičku“ osvětlující klávesnici a okolí bránící případným odleskům na obrazovce (pro mat, jaký mám já, to netřeba řešit). U světla nastavíte jak intenzitu, tak barevnou teplotu. Výkonnostní rozsah světelného toku by sice mohl být ve spodní hranicí ještě níže, ale výsledek je stejně impozantní, jako skvěle vymyšlený držák se závažím. Ten pasoval i na moje 20 let staré Eizo mimochodem stále skvělé a samozřejmě IPS…

Bezdrátová ovládací jednotka (dotyk plus otáčecí kolečko pro „sílu“ světla či barevnou teplotu) a držák s osvětlením jako takovým. Jeho trubice se dá v malém rozsahu natočit a i tohle je vymyšleno skvěle!

 

Philips Ambilight láká a není divu, že se neustále objevují různé náhrady (jeho systém je patentovaný). Ty povedené vidím tak poslední rok, možná dva a ve dvou podobách nedávno dorazily i ke mně, přičemž první byl výtečný Philips Hue Play Gradient Lightstrip (test). Řešení BenQ je zcela jiné a možnosti osvětlení pozadí monitoru výrazně rozšiřuje, protože bere v potaz i klávesnici. Mě osobně sedí více, ale je to na vás. ScreenBar Halo ho tak řeší kompletně a osvětluje buď pozadí, resp. spíše jeho horní část, popředí (obrazovka, klávesnice a okolí) nebo oboje. Navíc případně může omezit odlesky na obrazovce, ale to jsem zkoušel jen simulovaně, protože i když mám letité Eizo tohle (a spoustu dalšího) stále řešit nepotřebuji. Ostatně na Eizo a LCD typu IPS jsem nikdy nedal dopustit.

Pro mě osobně bylo největším přínosem světlo na klávesnici a osvětlení horní části pozadí monitoru a přesně takhle to mám rád. Přece jen se už pár desítek let živím psaním, akurátně vzato novinářským psaním, a přímo osvětlenou klávesnici používám už hodně, ale hodně dlouho. Na místo lampičky mi však BenQ dalo nejen elegantnější, ale i pohodlnější a sofistikovanější řešení a i to mám rád! Možnost ovlivnit barevnou teplotu beru jako příjemný bonus stejně, jako futuristické ovládání, které bylo, pokud fungovalo jak mělo, nesmírně pohodlné a hlavně velmi jemné.

Ale to už předbíhám…

 

Parametry BenQ ScreenBar Halo vidíte na konci článku v tabulce, firemní video můžete zhlédnout zde… (nové okno)

 

Co mohu potvrdit z prohlášení výrobce:

  • ANO – „Asymetrická optická konstrukce osvětluje pouze stůl, aniž by docházelo k odrazům světla od obrazovky.“ (Tohle funguje skvěle!)
  • ANO, ALE… – „Bezdrátový ovladač šetří cenné místo a umožňuje nastavit jas a teplotu barev v rámci více než 100 plynulých úrovní pro práci i zábavu.“ („Ale…“ – nejsem si jist stem úrovní, je to těžko ověřitelné. Jinak ovladač zvládá i další věci – viz článek.)
  • NETUŠÍM – „Díky patentované svorce a bezdrátovému ovladači se ScreenBar Halo hodí i pro většinu zakřivených monitorů s poloměrem zakřivení 1.000-1.800 R.“ (Zkoušeno pouze na klasickém monitoru a klasické malé TV se 61 cm úhlopříčky s hodně tenkou horní částí a v tomto případě problémy s úchytem být mohou.)
Bezdrátový ovladač (shora a zleva): režim barevné teploty, vpravo od něj špatně viditelná volba pro regulaci světelného toku/intenzity osvětlení, pod ní oblíbený režim a zcela vlevo od něj volba pro automatiku využívající čidlo. Mezi nimi je přepínání druhu osvětlení (přední, zadní, oboje). Zapnutí/vypnutí je ve středu, ovladač by ale měl jít probudit i bez dotyku (umístěním ruky 2 cm nad). Intenzitu světla či barevnou teplotu regulujete otáčením vnějšího pláště. Skvěle vymyšleno!

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: oboje skvělé, dotažené a propracované. Materiál hliník a plast, ovládání externí a bezdrátové (RF), kryt baterií magnetický. Držák na monitor sofistikovaný s protizávažím, dovolující umístění i na hodně hluboký monitor (viz moje staré Eizo). Oficiálně udávaná kompatibilita s monitory o hloubce rámečku 7 až 60 mm, u zakřivených (1.000 R – 1.800 R) šířka 16 až 42 mm. Trubice s osvětlením natočitelná v 35stupních. Použité LED dvojí, stmívatelné s regulací barevné teploty předního i zadního osvětlení v rozsahu 2.700 až 6.500 K. Zabudovaný snímač úrovně okolního světla (zdroj pro automatický režim osvitu).
  • Ovládání: externí, napájené tužkovými bateriemi, pohotovost po uplynutí pěti sekund, v praxi ovladač zhasínal spíše po třech. Ovládání dvojí: dotykové na horní straně plus otočné kolečko na obvodu (výběr teploty, či světelného toku – intenzity osvětlení) fungující až po probuzení ovladače (škoda…). Ten lze probudit dotykem nebo umístěním dlaně asi 2 cm nad něj. Režimy a volby osvětlení na horní straně ovladače jsou popsány u fotografie výše.
  • Provoz, udávaná životnost LED: v praxi osvětlení velmi pohodlné, občasné problémy pouze s probouzením uspané jednotky dotykem. Někdy tak bylo nutno zapínání světla řešit opakovaně, jindy fungovalo na první zmáčknutí, resp. první dotyk. Bezkontaktní probouzení spolehlivější, ale nikoli 100%. Ovládací jednotku lze umístit vcelku kdekoli, fungovala i na dva metry (oficiálně metr), ale proč byste si ji dávali z dosahu. Subjektivně vzato plynulá regulace jasu a barevné teploty, detekce v případě použití automatiky okamžitá. Celý systém v praxi fungoval skvěle, regulace byla velmi jemná, velmi snadná a pohodlná. Až na zmiňované potíže s probouzením. Bez dotyku také někdy jednotka naběhla do plna, jindy se rozsvítil pouze středový vypínač (zpravidla při delší době pohotovosti jednotky). Životnost LED udána nebyla stejně, jako počet cyklů.
Jasně viditelný držák. Jeho spodní část s osvětlením je na peru, takže se přimkne k monitoru, a to i dosti hlubokému, bez posouvání čí výkyvů. Potíže mohou být s tím hodně tenkým horním okrajem (u 2, či 3 cm jsem neměl šanci), ale asi nikdo neočekává, že takovéto zařízení bude instalovatelné u 100 nebo 90 % monitorů.

 

Pokud bude u vás sedět…

Bezdrátová ovládací jednotka se po čase uspí a v ideálním případě by to asi mělo fungovat tak, že na dotyk prstu v jejím středu (někdy musel být delší či třeba pětkrát opakovaný), nebo na umístění ruky nad ní, se vzbudí, další dotyk osvětlení buď vypne, nebo zapne. Pro vysvětlení – nemám problém s ovládáním mobilu a dalších dotykových zařízení. Obávám se proto, že potíž nebude ani v mojí kůži ani v typu dotyku, ale spíše v technickém provedení, resp. v jeho reagování na dotyk. Myslím, že ani tady to nemůže být stoprocentní a ani to nečekám! Stoprocentní je mechanický vypínač, dokud neodejde…

Mínus je tu v podstatě dvojí: zmiňované zapnutí/vypnutí na externí jednotce, které bylo občas nevyzpytatelné, a utlumení osvícení. To by mohlo být ve větším rozsahu ve směru dolů. I nízká hladina osvětlení se totiž v noci, a při vypnutém světle v místnosti, zdála být stále příliš vysoká. Nastavená spodní hranice světelného toku, by tak podle mého měla být ještě níže. Pokud jsem jel kolečkem a sledoval, jak se mění, tomuto pocitu jsem se nemohl ubránit.

Světelný tok v lumenech výrobce bohužel v parametrech neuvádí, mluví zde pouze o úrovni osvětlení v luxech, což je možná pro představu málo. Při podrobnějším projetí oficiálních webových stránek ho však najdete a je tedy také v připojené tabulce s parametry. A jsou tam i další, které jinak musíte u BenQ více hledat.

Boční detail. Zadní světlo LED obsahuje i protizávaží.

 

Tabulka vlastností

 

Číst 1325 krát Naposledy změněno úterý, 03 leden 2023 12:50

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.