úterý 19 březen 2024
Text Size

Kombinace Homatics Box R plus tuner DVB-T2 (test): výborný set-top box s Android TV 11 (a hlavně bez Google TV…)

Pro potřeby testu jsem sdružil dvě samostatně prodávané věci, které ovšem mohou krásně spolupracovat a věřím, že tuto nezvyklou kombinaci oceníte i vy. Máme tu vcelku běžný multimediální přehrávač doplnitelný (a v tomto případě i „doplněný“) o externí tuner pro příjem pozemního TV vysílání. Výsledkem je skoro bezešvě fungující zařízení. Foto: autor a Atos elektro

Hodnocení (bráno celé řešení): 90 %  

  • pro: parádní poměr cena/výkon, citlivý tuner, výtečná práce s živým TV vysíláním plus snadná instalace externího tuneru a jeho nízká cena, Android TV 11 (ne Google TV!), výtečná dostupnost živého TV vysílání a menu nastavení (tlačítka na DO), výborný i zvukově, chytře vymyšlené základní DO (!) plus jedno programovatelné tlačítko
  • proti: nespolehlivý šetřič obrazovky (klasika u Android TV), absence češtiny v EPG a dalších informacích (menu DVB-T2 lokalizováno), příliš lehký přístroj (možný samovolný posun)

Můžete očekávat: slušně vybavený set-top box s Android TV 11 a externím tunerem DVB-T2/HEVC napojovaným přes USB-C. Celek jede i jako výborné multimediální centrum (MMC) s přístupem na domácí LAN a nejrůznější video služby. Při hraničním pozemním TV příjmu, jaký u mě panuje, byl příjemný i subjektivně vzato citlivý příjem a stabilita signálu. Navíc živé TV vysílání vyvoláte rovnou tlačítkem na dálkovém ovladači (!) nehledě na to, že box byl schopen zapamatovat si režim ze kterého byl uveden do pohotovosti. To je při celkové ceně asi 2.800 Kč skoro vrchol přání…

Sestava je to nenápadná, ale funkční. Tuner připojíte i k modelu Homatics Box Q (1.995 Kč), potřebná aplikace je jeho součástí, a zřejmě půjde využít i s chystaným Homatics Box R 4K Plus Android TV.

 

Od společnosti Atos Elektro zapůjčený Homatics Box R přijde na 2.390 Kč a Homatics tuner DVB-T2/C2 na 450 Kč. Společné využívání obou zařízení je pohodové stejně, jako jednoduchá instalace, kterou najdete výborně popsánu na stránkách dovozce.

Jinak Homatics Box R opět představuje malou krabičku bez síťového vypínače s pasivním chlazením a externím zdrojem, tuner vidíte na fotografii. K internetu, resp. k domácí síti LAN přehrávač napojíte buď ethernetovým kabelem (vždy nejlepší) nebo přes Wi-Fi 5 (co to je), které funguje i na frekvenci 5 GHz.

Zprovoznění MMC s Google Android TV představuje klasický zdlouhavý proces, doplnění o tuner je už dílem okamžiku a vzápětí se na první vodorovné liště sama od sebe objeví aplikace Live TV (je součástí tuneru jako takového). Živé pozemní televizní vysílání vlastně představuje vyvolání zmiňované aplikace, která má na dálkovém ovladači vlastní tlačítko, takže je to velmi operativní a přepnutí fungovalo i ze zkoušených aplikací IPTV/VoD (internetová TV a on-line videotéky).

Už upravená úvodní domovská obrazovka Homatics Box R s přesunutou aplikací Live TV pro živé televizní vysílání na první místo. Jsme u Android TV, takže vodorovné lišty můžete mazat stejně, jako většinu aplikací. V podstatě se nezbavíte jen té první (základní) a té druhé „Čeká na vás“, která však v praxi často funguje sporadicky.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: první dvě věci klasické, tj. lehká krabička (pozor na samovolné posouvání) s externím zdrojem a bez síťového vypínače. Rozhraní po dvou stranách, zpracování bezchybné, zahřívání i po mnoha hodinách provozu minimální. Možné nesladění výstupní obrazové plochy MMC a obrazovky televizoru. U mě bylo třeba během testu udělat několikrát, ale záleží na vaší TV.
  • Ovládání: menu Google Android TV tradičně nepřehledné a špatně uspořádané, menu v Live TV (DVB-T2) naopak výborné a dobře ovladatelné. Dodaný dálkový ovladač s touto aplikací počítá a má tlačítko pro její přímé spuštění. Homatics si pamatuje, kde skončil a při opětném zapnutí se do příslušného režimu automaticky vracel, a to včetně aplikace Live TV či například Lepší.TV, atd. Domovská obrazovka (Home) v podstatě plně upravitelná, podivné tlačítko jakési záložky (v tuneru vyvolává menu) zajistí v EPG vstup na dolní lištu, kde jsou umístěna barevná tlačítka. Celkově je ovládaní významně lepší než u konkurence, barevná tlačítka na ovladači ale nečekejte, nicméně můžete dokoupit ovladač Homatics Big, který je už má.
Menu aplikace Live TV pro příjem DVB-T2, vyvolání EPG, atd.

 

  • Tunery: zkoušeno DVB-T2/HEVC, automatická inicializace externího tuneru po instalaci, ladění v aplikaci Live TV, stanice ukládají do jednoho seznamu od čísla 1000. Třídění stanic vždy po jedné, operaci vybíráte dopředu. Občasný problém (na testované verzi firmwaru) pouze s přesunutím kanálu. EPG je bez obrazu, ale se zvukem, přesun na další den (barevná tlačítka) snadný. Nahrávání nezkoušeno, podle dovozce pracuje s externím USB médiem i paměťovou kartou. Záznam ve formátu TS má jít volně přehrát.
Vyvolání programové nabídky EPG bylo rychlé, bez výpadku audia. Integrace externího tuneru DVB-T2 byla v praxi bezešvá, rozšíření bezproblémově funkční.

 

  • Aplikační kompatibilita: klasicky bez HbbTV, po instalaci nebyla k dispozici žádná domácí aplikace. S úspěchem, nebo mini. problémy například zkoušeno ČT iVysílání, Disney+, FilmBox+, HBO Max, Lepší.TV, Skylink Live TV, SledovaniTV, Youtube, Youtube Kids a Youtube Music plus MX Player (přes rozhraní USB a Kingston DataTraveler microDuo 3C. MMC si rozumí se souborovým systémem NTFS, exFAT nenačetl.
  • Provoz, obraz a zvuk: výborný obraz, standardní zvuk, ale se značným rozsahem regulace hlasitosti, což není zvykem. Provoz bezproblémový, stabilní a operativní, vyvolání menu v tuneru třeba přes OK a následně můžete jít třeba i do EPG.
Dálkový ovladač s postupnou změnou kanálů a přímým vyvoláním DVB-T2 (aplikace Live TV). Je tu i menu nastavení (!) a jedno programovatelné tlačítko. Oproti konkurenci vysoký nadstandard!

 

Nejen citlivý tuner, ale i výborný základní ovladač (nejspíše nebudete muset nic dokupovat)

Homatics Box R má překvapivě vysoký rozsah regulace hlasitosti a u plazmového Full HD televizoru Panasonic VT20 to bylo příjemně znát. Zjevná byla, na dané verzi firmwaru, stabilita chodu a sladěnost softwaru s hardwarem, a to včetně živého TV vysílání. Čistokrevný Android TV 11 dovoloval, na rozdíl od podivné Google TV, skoro kompletně upravit základní domovskou obrazovku, takže jste zcela svobodní. 

Ovládání bylo v rámci možností Android TV velmi dobré, vzhledem ke konkurenci nadstandardní a pokud by vám chyběla třeba barevná tlačítka jde dokoupit plnohodnotný ovladač. I se základem ale svižně vyvoláte jak EPG, tak seznam kanálů.

Obě zařízení, Homatics Box R a Homatics tuner DVB-T2/C2, prokázala své kvality a příjemný byl důraz na drobnosti jako návrat do režimu ze kterého jste před vypnutím boxu odešli. Ty, co mají potíže s příjmem živého pozemního vysílání jako já, potěší i subjektivně vzato vysoká citlivost na signál DVB-T2.

Podrobnější test najdete na Televizním webu.

 

Tabulka vlastností

Číst 3391 krát Naposledy změněno pátek, 25 listopad 2022 16:38

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig čtvrtek, 10 srpen 2023 20:51 napsal(a) Bohumil Herwig

    Máte pravdu - exFAT nešel (viz odkaz na recenzi na Televizním webu), ale NTFS u mě pracovalo. Proto jsem to nezmiňoval jako nevýhodu.

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Petr středa, 09 srpen 2023 07:56 napsal(a) Petr

    Velmi tento přístroj chválíte ovšem nezmíníte jednu závažnou chybu. Přístroj přes USB nenačte disk ani v exFat ani v NTFS. Odkáže mě na total commander ovšem přístroj ho nepodporuje. Mám tak velký problém připojit externí harddisk. Třeba poradíte.

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.