pátek 19 duben 2024
Text Size

Venkovní zásuvka OmkoTech IP44 (test): vynikající a za provozu naprosto bezproblémová

Po vyzkoušení vnitřní „chytré“ průchozí zásuvky OmkoTech IP20 tu máme zásuvku venkovní, napojitelnou a ovladatelnou opět i přes software Tuya Smart. Navíc jde tentokráte o dvouzásuvku s krátkou prodlužkou ovladatelnou v každé části samostatně. Foto: autor a Omko Digital

Hodnocení: 90 %  

  • pro: excelentní chování za provozu, vynikající ovladatelnost přes Tuya Smart, ať při napojení přes Wi-Fi nebo přes mobilní data, časovače bez závislosti na připojení ovládacího mobilu k síti, gumovo-plastový kryt zásuvek, ale…
  • proti: …po zapojení jedné problematický (navíc není upevněn k tělu), příliš tvrdá přívodní šňůra, pro někoho i to, že aplikace Tuya Smart je jen částečně v češtině

Můžete očekávat: za 1.095 Kč získáte na dálku spolehlivě ovladatelnou venkovní dvou zásuvku, ať už k tomu použijete domácí síť Wi-Fi nebo klasická mobilní data. I když se pár detailů mělo vyřešit jinak, resp. mělo dotáhnout, tím nejdůležitějším byl velmi spolehlivý provoz, resp. spolehlivé zapínání a vypínání na dálku za všech okolností. Softwaru Tuya Smart je zcela jedno, zda ho spustíte sekundu nebo dvě před tím, než potřebujete zásuvku ovládat a spolupráce byla v tomto směru excelentní. Dojem kazí jen velmi tvrdá prodlužovací šňůra a nepoužitelný plastový kryt.

Krytky obou zásuvek nejsou upevněny k tělu a v případě využití jedné už druhou nezakryjete.

 

Venkovní chytrá zásuvka nabízí, po napojení na příslušnou aplikaci, řadu možností, včetně využití různých časovačů, pojmenování zásuvek či měření spotřeby. Vzájemné propojení zajistíte buď přes domácí Wi-Fi nebo běžný mobilní datový tarif, vyzkoušeno bylo obojí, přičemž doplňující Bluetooth vůbec nebylo nalezeno.

Zásuvky mají krytí, odolnost proti prachu a vodě, IP44, což si zařízení nese už v názvu, použití je typicky na zahradě, na terase nebo třeba, jako u mě, pod pergolou. Konkrétní podmínky vyplynou z uvedeného krytí a natočit zásuvky směrem nahoru, do deště, určitě není to pravé.

Instalace, resp. integrace do softwaru Tuya Smart (zkoušen pouze ten), byla dílem okamžiku. Výrobce tuto aplikaci doporučuje i když se hovoří i o jiných kompatibilních (Amazon Alexa a Google Home). Já jsem ji už měl vyzkoušenou u vnitřní zásuvky OmkoTech IP20, takže jsem sáhl po ní a mohu ji – opět – jen doporučit. Navíc nesnáším Google…

Ovládání OmkoTech IP44 přes software Tuya Smart. Jak vidíte na snímku vpravo, rozsvícen byl jeden spotřebič, oba lze také individuálně pojmenovat.

 

ČTĚTE TAKÉ:

l když se v příručce hovořilo, při instalaci, o naskenování kódu QR, vše mě nakonec odhodilo do aplikace. U OmkoTech IP44 naštěstí vše spočívalo v několika jednoduchých krocích: zapojení zásuvky na požadované místo, zapnutí Wi-Fi na mobilu, případně jeho přepnutí z 5 GHz na 2,4 GHz (podmínka, aplikace vás k tomu i sama vyzve) a zmáčknutí jediného tlačítka na zásuvkách po dobu 5 s dokud kontrolka nezačne blikat.

Pak spustíte Tuya Smart, zvolíte zásuvku s Wi-Fi a Bluetooth (u mě hned na první pozici). projedete krátkého a jasného průvodce (nebuďte moc rychlí, vyplatí se počkat na provedení akce) a během asi tak minuty je vše hotovo.

Během té doby si všimnete, že gumová (plastová) krytka obou zásuvek je vachrlatá a bylo by podstatně lepší, kdyby byla pro každou zásuvku zvlášť a přidělaná k tělu tak, aby neodpadávala. V podstatě jde o zbytečný díl, těžko se zasouvá nazpátek a není na ni spolehnutí.

OmkoTech IP44 má být také vybavena Bluetooth, které má poskytovat kontrolu nad zásuvkou v případě výpadku sítě Wi-Fi, to alespoň říká výrobce. V praxi se nepodařilo zásuvku s Bluetooth rozchodit, resp. dokonce ani přes mobil Samsung Galaxy S20 FE 5G (Android 12, test) nalézt.

V softwaru Tuya Smart máte v souvislosti se zásuvkou k dispozici hned několik různorodých časovačů. Po jejich naprogramování už dokonce jedou sami bez ohledu na to, zda je aplikace, resp. mobil připojený k datům či nikoli.

 

Test nejzákladnějších funkcí

Design a zpracování: dvouzásuvka na kabelu dlouhém asi 30 cm. Kabel příliš tuhý a neohebný, zásuvky typu F (zemnící kolík nahrazen dvojicí uzemňovacích pásků po stranách). Maximální odběr až 16 A/ 3.680 W. Krytka obou zásuvek (guma/plast), společná a k tělu nepřipevněná. V praxi při napojení jednoho spotřebiče už v podstatě nepoužitelná. Zpracování i materiál odpovídající ceně (až na přehnaně tvrdý kabel). Možnost připevnění na stěnu (jeden šroub/vrut).

Ovládání: řídit můžete každou zásuvku zvlášť, tlačítko (zapnutí/vypnutí/instalace) na těle. Přes aplikaci k dispozici např. spotřeba napojených zařízení, časovače či nastavení situace, která má nastat po výpadku, resp. po opětném obnovení napájení. Více o softwaru Tuya Smart u testu OmkoTech IP20. I zde aplikace na mobilu Samsung Galaxy S20 FE 5G (Android 12, test) pohodová, se spolehlivým chodem a bezproblémovým obnovením třeba i těsně před ovládáním zásuvek.

Bezdrátové propojení: zkoušeno jak Wi-Fi, tak napojení přes mobilní data s výše uvedeným telefonem. Bluetooth v zásuvkách mobil vůbec nenalezl, takže neřešeno, nenalezly ho ani jiné, např. TCL 30+ (Android 12).

Provoz a bezpečnost: provozní vlhkost vzduchu a teplotní rozsah neudány. V praxi zásuvka bezproblémová, spolehlivá, chování operativní za všech okolností. Aplikace byla na zmiňovaném mobilu naprosto bezkonfliktní a bez jakýchkoli potíží, pádů či výpadků. Celkově vzato bylo chování venkovní dvouzásuvky a softwaru Tuya Smart naprosto excelentní.

Tuya Smart: vlevo spotřeba, vpravo tzv. Relay Status, tedy to, co má zásuvka dělat po výpadku a následném obnovení napájení. Standardně bylo nastaveno „zachovat status quo“.

 

Spolehlivá a bezproblémová

Právě těchto dvou věcí jsem si cenil během dlouhého testu trvajícího přes dva měsíce nejvíce. A také toho, že aplikace neřešila nutnost mít na mobilu neustále zapnutou komunikaci, ať už přes Wi-Fi či datový tarif. Teď jen ještě dotáhnout lokalizaci softwaru Tuya Smart do češtiny tak, aby s ní nikdo v tomto směru neměl potíže. À propos jeden čas jsem přes ni provozoval obě zásuvky současně (druhou byla zmiňovaná průchozí OmkoTech IP20). Potíže opět nebyly veskrze žádné jen myslete na to, že mobil musíte mít při Wi-Fi přepnut na frekvenci 2,4 GHz, protože na jiné zásuvka nepracuje.

Z řady OmkoTech jsem zatím zkoušel dvě zařízení a po letech nezdarů, problémů a komplikací s konkurenčními věcičkami to bylo jako balzám na nervy. Se společností Omko Digital je v tomto směru domluvena další spolupráce, takže doufejme, že tohle není poslední testované zařízení do IQ domácnosti. Výrobce v tomto směru nabízí například „chytrý“ LED pásek, tzv. optický audio slučovač, digitální teploměr/vlhkoměr nebo monitor tzv. vydýchaného vzduchu.

Začíná se nám tu tvořit zajímavá značka IQ domácnosti a uvidíme, zda další zařízení budou stejně spolehlivá a funkční.

 

Tabulka vlastností

Číst 848 krát Naposledy změněno pátek, 17 březen 2023 07:25

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.