sobota 20 duben 2024
Text Size

Mobil TCL 30+ (test, TCL T676K): nádherná věcička, kdyby nebylo pár zbytečných „ale“

Za pár peněz, konkrétně nyní za asi 4.990 Kč, dostanete telefon vzhledem a displejem jakoby vystřižený ze střední třídy. Na první a možná i druhý pohled působí skvěle, ale doslova pár věcí výrobce nezvládl, podcenil nebo prostě vypustil. A možná takové, které byste nečekali. Foto: autor a TCL

Hodnocení: 70 % 

  • pro: elegantní vzhled à la vyšší třída, výtečný displej OLED s neméně výtečnou automatickou regulací jasu, firemní nadstavba s výborným grafickým provedením, i přes nízkou cenu výborná výdrž, nechybí NFC, ale…
  • proti: …to bych oželel a raději neměl problémy s připojením přes Wi-Fi a měl ji i na 5 GHz (!), někdy nevyzpytatelné chování, slabý režim pro čtení knih (zlatý TCL Plex)

Můžete očekávat: Pokud budete mít kliku, možná se vám to nestane, ale u mě na dvou směrovačích Wi-Fi měl telefon občasné, někdy ale hodně časté problémy s připojením přes Wi-Fi a někdy zlobilo i propojení přes kabel při prostém přenosu souborů. Jinak za výborné peníze (4.990 Kč za model T676K se 128 GB) dostanete hodně elegantní a v některých oblastech skvěle vybavený mobil s displejem typu OLED. V jiných jste ale nepochopitelně omezeni, typicky jde o Wi-Fi pracující jen na 2,4 GHz. Kvůli nízké velikosti paměti počítejte také s tím, že toho v ní mobil v praxi moc neudrží. Často tak stačilo spuštění jednoduché hra a IPTV a při přepnutí se už musela IPTV startovat znova. Tohle už dnes docela často k mobilům základní třídy nepatří.

Dvě barvy a elegantní vzhled, který upoutá na první pohled.

 

Jsme u levného dotykového telefonu základní třídy se kterým ale klidně můžete „honit vodu“ a když navíc ukážete většinou skvělý displej typu OLED (AMOLED), rozhodně sklidí obdiv. Procesor je pochopitelně pomalejší, tohle je mobil na běžné úkony a ně nějaké hraní extra her, apod. U grafiky jsme na 60Hz, což v dané třídě není nic proti ničemu a i když v některých recenzích můžete číst výtky, podle mého jsou mimo mísu.

Cena je necelých pět tisíc, dámy a pánové, takže co byste chtěli?

Já bych ale rozhodně chtěl spolehlivější Wi-Fi pracující také na 5GHz a za mě je tohle výtka největší plus to, že firemní obrazový systém NXT není tak dobrý, jako u starého (skvělého) Plexu, který má podstatně lepší režim pro čtení knih a tohle vám TCL 30+ nenabídne. To vám ale nenabídne například ani můj v současnosti používaný a jinak vynikající Samsung Galaxy S20 FE.

Oficiální parametry, možná úspora energie při jejím poklesu a výborné přednastavené režimy displeje OLED.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: elegantní, velmi tenký návrh s plastovým rámem. Vystupující modul fotoaparátu (mobil při položení na zadní stranu „kulhá“), dvojice reproduktorů po kratších stranách. Displej se zaoblenými rohy a průrazem pro přední fotoaparát. Držení velmi dobré až výborné, ale pozor – spíše pro větší ruku. Podpora USB OTG (co to je) k dispozici. U NTFS však mobil požadoval přeformátování média (použity vždy výborné Kingston Data Traveler, test), u exFAT nikoli a zde nabídl zobrazování obsahu.
Je tu OLED, ale! To „ale“ spočívá v tom v čem byl skvělý první mobil TCL Plex, totiž v režimu pro čtení knih. Tady je poznatelně horší, jakoby firemní vylepšení NXT Vision nepracovalo jak má.

 

  • Displej typu OLED, výtečná automatická regulace jasu, výborná čitelnost na přímém slunci a několik předpřipravených obrazových režimů plus často skvělá firemní technologie NXT Vision (viz foto), avšak . Displej má vyzařovat o 30 % méně modrého světla a podle výrobce to zajišťuje hardwarové řešení při zachování původních barev (ty potvrdit mohu a také výtečné podání). Udávaný jas je 1-900 cd/m2, pracuje se 60Hz, což se v této kategorii mobilu nedá vytknout. Zrcadlení obrazovky za pomoci technologie Wi-Fi Miracast. Zkoušeno s televizory několika značek, mj. Strong SRT 24HE4203 (o. s. Vidaa) a Philips 55OLED807 (Android TV, test).
  • Ovládání: při instalaci telefonu si můžete mj. změnit velikost písma, povolit vylepšení obrazu, videí i her, nastavit styl zamčené obrazovky a také zvolit druh ovládání, tedy tlačítka nebo gesta. Navíc pak obvyklé dva druhy rozložení tlačítek (tj. Zpět vlevo nebo vpravo). Ovládání bylo spolehlivé, čtečka otisků prstu v bočním tlačítku většinou bez větších obtíží, občas si ale postavila hlavu a proti umístění lze mít pochopitelně námitky. Ale nic neobvyklého v této třídě, takže opět bez nich.
Tři fotoaparáty, jeden blesk. Vše ve vystupujícím modulu. Jinak to dnes bohužel neumí nikdo.

 

  • Akumulátor a dobíjení: bezdrátové dobíjení tu pochopitelně není, provozní čas je slušný a na danou třídu nadprůměrný. Dobíjení za provozu trvalo 2 hod. 45 min. (pomalejší), mobil někdy šel spustit prakticky okamžitě i když na displeji ještě svítila 0 %, jindy to však trvalo řádově desítky sekund (než naběhlo 1 %). Vybití bylo provedeno přehráváním videa přes Wi-Fi, zhruba 50 % dobíjení se odehrálo při přehrávání videa přes Wi-Fi, následně byla tato bezdrátová síť vypnuta. Pro dobíjení byla využito dobíječka Sencor SCH660 s rychlodobíjením USB PD (test) a mobil přes ni pracoval, podporu USB (PD) schopen potvrdit nejsem, pocitově spíše ne, ale alespoň přes něj dobíjel, což je více než u jiných zařízení, které jednoduše v tento okamžik nejedou (rádio Technisat DigitRadio BT1 – test, externí odkaz).
  • Fotoaparát: pro běžné snímky použitelný, jinak od něj moc nečekejte stejně, jako u videa, které je v podstatě jen základní. Jak vidíte z tabulky, v běžném poměru stran 16:9 je tu rozlišení pouze 8 Mpix, a to je slabé stejně, jako chování dvou doplňkových aparátů. Tady rovněž v nic nedoufejte. Celkově vzato, ale průměru své třídy odpovídá.
  • Aplikační kompatibilita: zkoušena řada aplikací IPTV/VoD plus VLC Player, hudební přehrávač AIMP, atd. Kompatibilita bezproblémová, včetně placených video služeb jako Disney+, SledovaniTV či Lepší.TV.
  • Provoz, obraz a zvuk: Mobil je v praxi velmi příjemný, dobře nositelný a využitelný zejména díky dlouhé provozní době. Zvyknout si asi budete muset na nízko položené boční tlačítko zapnutí/vypnutí, hodně potěší stereo reproduktory, a často velmi dobrý zvuk. A také klasický výstup na sluchátka typu jack. Pozor na Wi-Fi, ale třeba budete mít štěstí. Vytýkat mobilu absenci 5G nedává smysl.
Režimy fotoaparátu. Pokud fotíte do 16:9, tenhle mobil pro vás nebude.

 

Těžkopádná nadstavba? Mě se naopak moc líbila

Telefon jsem zkoušel dlouho, řadu měsíců, a třeba 14 dnů jel jak dráha bez sebemenších potíží, další tři, čtyři dny, nebo i déle, sice běžně fungoval, ale nedalo se s ním na Wi-Fi vydržet. Buď se nepřipojil, nebo připojil a psal, že je bez internetu a přitom všechna ostatní zařízení v domácnosti jela.

Tady prý konkrétně šlo o možný problém s IPv6 (internetový protokol verze 6), který musí být na domácí síti, a směrem k internetu, povolený. Ten sice byl na směrovači (routeru) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), v prvním případ povolen, nicméně směrem ven IPv6 povolen nebyl. Jakmile se tak stalo, telefon začal fungovat bez výpadků a už jsem se radoval. Bohužel mu to dlouho nevydrželo i když je pravdou, že zlobil podstatně méně.

Nakonec jsem musel vyzkoušet připojení i přes TP-Link Archer C9 a výsledek byl obdobný. Zdůrazňuji, že vedle běžných potíží jaké znají asi všichni, žádný jiný přístroj problémy nevykazoval, faktem je, že asi tak měsíc po úplném povolení IPv6 telefon uklidnil a na závěr testování, poslední asi tři týdny, potíže nebyly.

Na internetu si můžete přečíst slova a podivném ovládání (někdy opravdu dokázal překvapit) a mohutné nadstavbě, která mění vzhled tlačítek, atd. Mě se právě tohle hodně líbilo. Nabídka na stahovací roletce byla podstatně přehlednější, lépe viditelná a ovladatelnější a při zkusmém testu lidí kolem mě jsem nenarazil na jediného, komu by se nový styl nezdál.

Samozřejmě jsme u levného mobilu, takže nemůžete čekat nějaký vysoký výkon. Pro běžné operace, které jsem zkoušel, včetně přehrávání videa, muziky, jednoduchých her a aplikací IPTV/VoD, byl zcela v pohodě a nepozoroval jsem ani výkonnostní výpadky či popisované krátké zamrznutí a následné rozjetí. Tady ale také půjde o verzi firmwaru. Většina zkoušení proběhla na posledních dvou verzích, poslední byla TCL UI v4.0.2BBQ, Android 12, číslo sestavení 06.

Zajímavé také bylo, že když jsem chtěl přenést snímky z mobilu přes kabelové propojení, telefon se bez jakéhokoli hlášení odmítal naběhnout do příslušného režimu (předchozí verze firmwaru), který zde musíte manuálně zapnout (není schopen současně dobíjet a přenášet soubory). Tato funkce tu a tam zlobila po celou dobu testu, který se i díky tomu protáhl na několik měsíců. Na poslední verzi firmwaru (viz výše) už potíže nebyly, ale telefon jsem takto zkoušel jen dvakrát.

TCL 30+ ke elegantní a tenký mobil, který by na první pohled mohl stát klidně deset tisíc, ale na druhý, třetí, už jasně poznáte v čem jste omezeni. Pochopitelně za vše je třeba „něco zaplatit“ a jen hlupák si myslí, že nízká cena, slevy, apod. jsou zadarmo. Tady je cena zřejmá a jako obvykle je na vás, co skousnete.

Tabulka vlastností

Číst 1549 krát Naposledy změněno úterý, 03 leden 2023 20:03

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.