pátek 29 březen 2024
Text Size

Žárovky Philips LED Classic 40W a 60W od Signify plní, jako jedny z mála, novou energetickou třídu A

AKTUALIZOVÁNO: Společnost Signify, vyrábějící osvětlovací techniku pod značkou Philips, uvedla své nové elegantní žárovky LED ve dvou verzích s tím, že splňují nároky podstatně přísnější třídy A. Ta vstoupila v platnost 1. září 2021, již v březnu se však dotkla například praček. Foto: Signify

AKTUALIZOVÁNO: Žárovky Philips LED Classic 40 W a 60 W (test)

Nové energetické štítky, ale najdete už i u televizorů a postupně nahradí předchozí verze ve všech dotčených výrobcích. Že nejsou ani ideální ani osmdesátiprocentní, jsem už naznačil.

Bohužel tohle EU nezajímá stejně, jako řada ostatních záležitostí, včetně pseudo ekologických elektromobilů, které vehementně prosazuje bez ohledu na skutečnou ekologii. To je ale na jiné povídání, takže se podívejme na zgruntu předělané žárovky od Signify určených do tradiční patice E27. Výrobce hovoří o výrazně delší životnosti a ke koupi jsou ve verzích 40 W a 60 W od počátku září 2021. Novinky jsou ve dvou zmiňovaných verzích a k tomu ještě zároveň ve studené bílé a teplé bílé, takže tu jsou čtyři varianty.

ČTĚTE TAKÉ:

 

 

Philips LED Classic 40W.

 

Philips LED Classic 40W a 60W s čirým sklem

Novinky mají, jak můžete vidět na snímcích, svůj styl a glanc a hlavně – čiré sklo a elegantně provedený vnitřek, takže je v osvětlení můžete směle „přiznat“. Bohužel jejich označení je nemastné neslané, jak ostatně můžete vidět ze fotografií. Vyhledat je na webu není zcela triviální.

Čtyřicítka jako obvykle udává výkon klasické žárovky, zde to znamená konkrétní spotřebu 2,3 W a světelný výkon 485 lumenů. LED Classic 60W (tak se na zývají v tiskové zprávě) pak má spotřebu 4 watty a výkon 840 lumenů, takže opět lehce nad udávanou hodnotu.

Nové LED žárovky třídy A splňují kritéria firemní normy Signify, Philips EyeComfort, a jejich udávaná životnost má být 3,5x delší než u běžných LED žárovek Philips. Konkrétně jde o až 50.000 hodin, což v praxi znamená, při 6 hodinách svícení denně, nějakých 25 let.

Philips LED Classic 60W.

 

Nové energetické značení u žárovek LED

Pro získání nové třídy A musí, podle zaslané tiskové zprávy, osvětlovací technika dosáhnout energetické účinnosti 210 lm/W, což udávají přepracované předpisy EU. Ve srovnání s dříve uvedenými žárovkami Philips, které nyní spadají do redefinovaných nejnižších tříd, novinky podle výrobce spotřebují, k dosažení stejného světelného výkonu, o 60 % méně energie.

Společnost Signify momentálně vyvinula čtyři žárovky klasického tvaru, které tato kritéria splňují.

 

Číst 1313 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 01:40

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.