pátek 19 duben 2024
Text Size

Energeticky úsporné beznámrazové chladničky a mrazničky Gorenje GardenFresh XXL jdou spojit

Jarní záplava novinek značek, Gorenje, Hisense a Mora pokračuje, na řadě je nyní první z nich. Před létem možná užijete novou chladničku nebo mrazničku.  Zvláště když jsou… jiné! Foto: Gorenje

Nová generace volně stojících monoklimatických chladniček (tj. bez mrazničky) a samostatných skříňových mrazniček s extra velkým objemem využívá zcela novou firemní platformu o běžné šířce 600 mm, výšce 1.850 mm a unikátní hloubce 663 mm. Využít se dají samostatně nebo jako sada. To znamená, že vznikne kombinace à la „amerika“ (tzv. side by side), avšak bez klasických a stále ještě obvyklých potíží s klidně i velmi nízkou výdrží při výpadku proudu, což lidé  z vesnice dobře znají. Běžná „amerika“ vám při výpadku napájení klidně dá – při nezměněné teplotě – třeba jen 6 hodin. Jinak koncipované novinky od Gorenje… À propos vrcholová „amerika“ Gorenje NRS9182VXB1 (39.990 Kč) má v tomto okamžiku udáno 6 hodin, obdobně posazená AEG RMB952E6VU, ale za 47.990 Kč, má ohlášeno 11 hodin a do třetice například Samsung RS68A8831S9 (34.400 Kč) je dokonce o pouhých 5hodinách.

ČTĚTE TAKÉ:

Úchyty by u Gorenje GardenFresh XXL měly být vždy pevné, tedy nikoli výkyvné.

 

Adaptivní řízení výkonu u chladniček, ochrana proti zamrznutí u mrazniček

Nové chladničky a mrazničky s prázdninovým režimem (Eko) mají mít vylepšenou tepelnou izolaci a těsnění dveří, a také přepracovanou elektronickou regulaci zaměřenou na snížení spotřeby (systém AdaptTech). Ten se má snažit předvídat vaše chování a také udržet stálou teplotu bez ohledu na to, jak často otevíráte dvířka. K dispozici je zásuvka s řízenou vlhkostí i nulová zóna, kterou je však konvertibilní, takže ji lze přeměnit na další přihrádku pro ovoce a zeleninu (hodně šikovné!). U mrazniček pak narazíte na hladkou zadní stěnu (vnitřní), protože kondensátor je skrytý uvnitř spotřebiče mezi touto stěnou a izolační pěnou. Samozřejmostí je osvětlení s využitím LED.

A teď se podívejme na dvě novinky, po jedné z každé skupiny.

 

Gorenje R619CSXL6 – konvertibilní šuplík, tj. nulová zóna, nebo místo pro ovoce a zeleninu.

 Samostatná chladnička Gorenje R619CSXL6 (19.990 Kč)

je v energetické třídě C (spotřeba 92 kWh/rok, hlučnost 38 dB), pracuje s invertorovým kompresorem a její objem je 384 l (opět připomínám, že je „monoklima“ a mrazák tu tedy není). Díky ploché zadní stěně ji, podle výrobce, můžete přisunout až ke zdi, ovládání na dvířkách ve vzhledu kartáčované nerezové oceli je dotykové, což je vidět na snímku.

Odolnost při výpadku energie (také tzv. akumulace při výpadku) se u monoklimatických chladniček neudává.

 

Gorenje FN619DAXL6 – neobvyklá speciální výsuvná polička v mrazničce.

Samostatná mraznička Gorenje FN619DAXL6 (17.990 Kč)

Skříňová mraznička v energetické třídě D (hluk je v C – 38 dB) má spotřebu 199 kWh/rok, a opět využívá tichý a úsporný invertorový kompresor. Celkový čistý objem je 280 l, k dispozici je i jedna extra velká zásuvka a také zajímavá výsuvná polička pro dózy a menší balené, ale často používané potraviny (foto výše).

I mrazničku pak můžete, díky ploché zadní stěně, přisadit až ke zdi, obdobné je i dotykové ovládání na dvířkách z kartáčované nerezové oceli tak, aby oba výrobky k sobě seděly. Novinkou je tu ale ochrana proti zamrznutí v případě poklesu teploty v místnosti k -15°C.

Mezi další zajímavé funkce patří zvukový indikátor otevřených dveří a zvýšené teploty v mrazničce. V ní má také jít nastavit i vnitřní teplota, což je u kategorie kombinovaných chladniček nevídané, ovšem tady jsme u „monoklima…“ a pochopitelně opět jednoho „motoru“.

Odolnost při výpadku elektrické energie byla udána na 11 hodin, takže přece jen o poznání výše, než u většiny „amerik“. Přesto se to, při její výšce 1.850 mm, zdá být málo. Osobně jsem doufal v něco blíže k patnácti hodinám.

 

 

Číst 677 krát Naposledy změněno pondělí, 29 květen 2023 10:04

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.