Vytisknout tuto stránku

Každý desátý Čech je levák. Myš ale takto používá málokdo

Ve většině oblastí života už dávno není levorukost mínusem a ve sportu dokonce může být výhodou. V případě výpočetních a herních technologií však leváci stále narážejí na potíže, které jsou ale i v nich. Foto: Logitech

Potvrzuje to i průzkum společnosti Kensington, podle kterého používá myš v levé ruce jen necelá pětina (18 %) dotázaných leváků. Zbylých 82 % myš drží v pravé ruce. Prodané myši pro leváky pak tvoří, podle dat maloobchodního prodejce Datart, pouhé jednotky procent. Navíc naprostá většina počítačových sestav počítá s použitím myši v pravé ruce, přičemž použití v levé často vyžaduje alespoň částečné přemapování běžných a zejména herních ovládacích prvků.

K TÉMATU: Test myši Logitech Lift – perfektní držení i skvělá verze pro leváky

„Podíl prodejů myší pro leváky vůbec nereflektuje počet leváků v populaci. Z části je to tím, že určité procento z nich používá univerzální myši, které mohou bez větších problémů využít jak praváci, tak i leváci. Samozřejmě na tom mírně tratí z hlediska ergonomiky a komfortu. Hlavní důvod, proč tomu tak je, ale tkví v tom, že užívání počítače je jedna z mála oblastí, ve které se velká část leváků stále přeučuje a k ovládání myši používá na rozdíl od praváků svou nedominantní ruku,“ upozorňuje Pavel Haratyk, z Datartu.

Poznámka: autor patří k předělaným levákům, myš může držet v levé i v pravé ruce. Momentálně využívá „levorukou“ a dlužno říci naprosto skvělou myš Logitech Lift (test výše). Dokonce po více než roce používání dospěl k názoru, že Lift převyšuje vlajkový model MX Master (test).

 

Číst 617 krát