sobota 27 duben 2024
Text Size

Sony představilo Gran Turismo Sophy, což má být „průlom v umělé inteligenci“

Úvod zaslané tiskové zprávy hovoří takto, jak tomu bude ve skutečnosti, na to si ještě musíme počkat. Nicméně zveřejněn byl včera v časopise Nature. Foto: Sony

Společnosti Sony AI, Polyphony Digital a Sony Interactive Entertainment představily umělou inteligenci (UI – AI) s názvem GT Sophy. Má jít, cituji, o „prvního nadlidského agenta umělé inteligence, který předstihl nejlepší světové řidiče vysoce realistické závodní simulace Gran Turismo (GT) Sport pro PlayStation“.

ČTĚTE TAKÉ: Rozcestník článků zveřejněných k výstavě CES 2022

UI má, podle zaslané zprávy, osvojeny řidičské dovednosti potřebné k tomu, aby, cituji, „mohla konkurovat nejlepším jezdcům světových šampionátů“, Má zvládat…:

  • Ovládání závodního vozu, včetně porozumění tratím a manévrům.
  • Taktiku provozu, rozhodování ve zlomku sekundy, včetně předjíždění ve smyku, předjíždění křížem a dokonce i některých manévrů, jako je blokování.
  • A má rozumět i tzv. závodní etiketě, tedy sportovnímu chování, včetně vyhýbání se a respektování jízdní dráhy soupeře.

Článek vyšel v časopise Nature a jmenuje se (externí odkaz, nové okno) „Outracing Champion Gran Turismo Drivers with Deep Reinforcement Learning“.

 

Číst 1109 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.