Vytisknout tuto stránku

IQ domácnost: TP-Link se připravuje na protokol Matter

Společnost TP-Link na nový rok chystá aktualizaci svých aplikací Tapo a Kasa s tím, že produkty, které je využívají mají jít následně zapojit pod komunikační standard Matter. Foto: TP-Link

TP-Link také hodlá být s představením nových zařízení s podporou protokolu Matter, který uvedlo sdružení výrobců, organizace Connectivity Standards Alliance (CSA), mezi prvními. Cílem je snížení fragmentace trhu a sjednocení komunikace nejrůznějších zařízení IQ domácnosti a internetu věcí tak, aby spolupracovala bez ohledu na platformu a výrobce.

K TÉMATU:  Co je to Matter se dozvíte zde

Po aktualizaci firmwaru zařízení bude nový protokol mimo jiné zvládat rozbočovač Tapo H100M a stávající čidla a senzory T100, T110, S200B, S210 a S220. Společnost TP-Link upozorňuje, že pro zařízení bez možnosti aktualizace, jako jsou například zásuvky, uvede náhrady v podobě novinek P100M a P110M. Instalace by prý měla následně probíhat tak, že v aplikaci Tapo přes mobil sejmete QR kód zařízení, které se pak do systému s protokolem Matter automaticky připojí a také samo konfiguruje.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž Hisense - vyhrajte parádní míče z MS ve fotbale 2022, Qatar Al Rihla League

Nové rozbočovače s Matter Control lze využívat k ovládání všech kompatibilních zařízení, výrobce ale upozorňuje, že standard Matter je určen pouze pro domácí síť LAN a tudíž, cituji,  „…nepodporuje vzdálený provoz zařízení IoT a chytré aplikace TP-Link tento problém řeší tím, že nabízejí funkci dálkového ovládání, které se v současnosti vztahuje pouze na produkty Tapo a Kasa.“

Zákazníci v Česku by se, podle zaslané tiskové zprávy, měli výrobků se standardem Matter značky TP-Link dočkat v průběhu prvního čtvrtletí 2023.

 

Číst 749 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 09:30