sobota 27 duben 2024
Text Size

„Montovna“ a recyklace? Česko je stále lepší a lepší…

Podle společnosti Datart v uplynulém roce opět vzrostlo množství recyklovaných elektrospotřebičů, a to – oproti roku 2022 a jen v rámci tohoto prodejce – o 3 % na 5.819 tun. Foto: archiv autora

„Staré, nefunkční nebo vyřazené elektrospotřebiče nepatří do komunálního odpadu a už vůbec ne do přírody. Dlouhodobě proto pracujeme na tom, aby co nejvyšší část vysloužilých spotřebičů prošla procesem recyklace, během které se z nich získávají druhotné suroviny, které je následně možné znovu využít ve výrobě,“ říká Petra Psotková, tisková mluvčí Datartu.

ČTĚTE TAKÉ:

V roce 2023 Češi s využitím služeb Datartu recyklovali zmiňovaných 5.819 tun elektrospotřebičů, což je o 158 tun více než v roce 2022. Největším dílem se na tom podílela „velká bílá“ (odevzdáno 3.499 tun, meziroční nárůst 8 %), zejména chladničky. Ty tvořily více než třetinu objemu. Malé domácí spotřebiče, tedy „malá bílá“, včetně světelných zdrojů, tvořily 70 tun elektroodpadu, televizory pak 102 tuny.

Ke zpětnému odběru v rámci Datartu zákazníci v roce 2023 také předali 9.874 kilogramů použitých baterií, což je nárůst o příjemných 9 %.

Obchod v zaslané tiskové zprávě ještě upozorňuje, že – na rozdíl od recyklace papíru nebo plastu – jde v případě elektroodpadu výhradně o opětovné využití materiálů přímo v nových zařízeních. Ze starých baterií se tímto způsobem získává nikl (Datart hovoří o použití v turbínách a příborech…), ocel (kovové konstrukce) a například kadmium. To se dále využívá v akumulátorech.

Datart rovněž zdůrazňuje, že se mu nadále daří zvyšovat podíl odpadu, který je opětovně recyklovaný a mezi roky 2020 a 2022 ho navýšil z 61 % na 81 %. To je samozřejmě hodně, ale hodně slušné a je zvláštní, že nám takovouto tiskovou zprávu (myslím pochopitelně celkovou) někdy nezašle i Ministerstvo životního prostředí.

 

Číst 222 krát Naposledy změněno čtvrtek, 21 březen 2024 17:01

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.