sobota 27 duben 2024
Text Size

Plynové varné desky: Do myčky, do myčky, taková sem já…

AKTUALIZOVÁNO: K úspoře energie patří i mytí nádobí v myčce s co nejnižší spotřebou vody, tedy co nejkvalitnější a nejpromakanější. Ovšem v myčce se nemusí mýt pouze nádobí. Můžete spořit i jinak a navíc ještě mít čistší domácnost s menší námahou a (skoro) bez starostí! Foto: příslušné značky

AKTUALIZACE, 10:15 hod.: vyjádření značek Gorenje a Mora (Jana Neuszerová) – „Mřížky stejně jako krytky hořáků jde mýt u plynových varných desek Gorenje i Mora jak ručně, tak i v myčce nádobí. Ovládací knoflíky doporučuji mýt pouze ručně, aby nedošlo k barevným změnám materiálu.“

 

Hodit na střechu soláry a ohřívat teplou vodu prakticky zadarmo nebo vyměnit funkční chladničku za novou, podstatně úspornější je jedna věc. Druhou je třeba mytí mřížek plynové desky a, případně, jejích dalších částí nikoli pod tekoucí vodou, ale daleko úsporněji a jednodušeji v myčce nádobí.

I z tohoto důvodu se může výměna varné desky vyplatit i přesto, že je stále ještě funkční a jste s ní spokojeni. Tedy pokud nemáte Bosch PCH615M90E, jako já. U ní hořák kvůli kterému jsem si ji kupoval (wok) odešel ještě před tím, než jsem ji zabudoval a začal používat, protože rekonstrukce se o více než dva roky protáhla. Takže jsem vlastně, za bratru nějakých deset, dvanáct tisíc, zakoupil hořáky tři a bez toho nejvýkonnějšího.

Vraťme se ale k meritu věci: vznesl jsem za vás dotaz u jiných značek a otázka je nasnadě – „mohu dát součásti plynové varné desky do myčky nádobí?“

A jako doplněk jsem zapátral ještě po druhém pro mě zásadním parametru (vedle rozměru desky a výkonu, resp. druhu hořáků), totiž po stupních ve kterých jde regulovat plamen. Trochu jsem se na toto téma poohlédl na webu výrobců i když s tristním výsledkem a dokonce jsem nenarazil ani na slova „plynulá regulace plamene…“

Tohle ale platí i o čistění částí plynových desek v myčce, které jsem u výrobců našel pouze v jednom jediném případě! À propos součástmi, které lze mýt v myčce nádobí jsou myšleny zejména mřížky plus (někdy) krytky hořáků a i když mohou nastat výjimky, bývá to pravidlo u všech zmiňovaných značek a jejich modelů z posledních let.

Pojďme na to!

Vaříte hodně? A máte velkou, nebo alespoň větší kuchyň? Tohle je cesta… (Za mě první ano, druhé dvě ne.) Tady je na pohled, i parametrově, nádherná deska Whirlpool GOWL 728 NB (viz dále) s dokonce pěti hořáky.

 

Automatické mytí? Výsledek za pět výrobců…

Asko, Gorenje, Indesit, Mora i Whirlpool prý už u plynových desek umožňují mytí mřížek a zpravidla i krytek hořáků v myčce (hořáky nikoli, to jde jen výjimečně). Zdůrazňuji, že jde o firemní prohlášení a že to nemusí dovolovat všechny jejich výrobky, takže je dobré si to před koupí ověřit.

Jak vypadá situace na webových stánkách produktů vidíte níže. A není to nic moc!

Za mě je mytí součástí plynových varných desek v myčce jedno z nejdůležitějších výběrových kritérií společně se zmiňovanou schopností řádně regulovat plamen, což se asi nikdy – a pro každého – nepovede, protože by se musela regulovat regulace… : ).

Na plynu vařím léta letoucí, na ničem jiném se ostatně pořádně vařit nedá, snad ještě na indukci (na tu si musíte více zvyknout), ale když vám na vesnici vypnou elektriku… A protože už nějakých 20 let dělám jako novinář na volné noze doma, asi tušíte, že si vaření užiju více než dost, což je pro mě ostatně odpočinek a když vařím i pro někoho milého, tak i radost.

Mytí částí varné plynové desky v myčce je určitě nejen příjemným doplňkem, ale hlavně doplňkem funkčním, takže se nyní podívejme na tipy na zajímavé výrobky, které to zvládají (většinou).

 

Za mě představují „knoflíky“ jediné správné ovládání nejen u plynové varné desky. Tuhle část ale do myčky nedáte nejspíše u nikoho (zde Gorenje).

 

A teď nějaké zajímavé tipy…

Vybral jsem výrobky různých cenových relací, samozřejmě vždy při zachování základní bezpečnosti, jako je pojistka plamene, což je dnes automatické. Od každé z výše uvedených značek tu máme jeden kousek vyhovující požadavku. Vedle toho jsem projel webové stránky abych se ubezpečil, jaké informace na zmiňované téma (témata) vlastně poskytují.

Jak už jsem naznačil, dopadlo to tristně, ale k tomu se dostaneme.

 

Asko HIG1995AB – foto i v úvodu, detail ovládání níže.

Asko Duo Fusion HIG1995AB (46.990 Kč, 93 cm): pozoruhodná kombinace, která je k vidění v předváděcí místnosti v Praze

Kombinace plynu a indukce. Na úvodním, perexovém snímku zcela vpravo vidíte ilustrační litinovou pánev, která taktéž zjevně funguje i s indukcí. Plynová deska má zabudován jediný hořák (wok), který podle výrobce má, cituji… „Vytvářet skutečně velké množství tepla, jež účinně směřuje ke středu pánve bez nežádoucího úniku do stran.“

Ovládání: za mě plynová část s otočným knoflíkem výborná, část s indukcí a posuvnými sarapatičkami problematická. Tenhle systém se mi vždy špatně ovládá a hlavně nemám okamžitý přehled o nastavení ani na dálku. „Knoflíky“ by se hodily i zde a na dodatečné funkce pak jednoduchá mačkátka. Jde sice o stylovost, vím také, že by byl problém vše mýt a udržovat, ale podle mého by se to z kuchařského hlediska vyplatilo. Ostatně všechno se to dá umístit do vyndavacích lůžek, která by se opět dala mýt v myčce nádobí...

 

 

Tak tohle mě dostalo! Nejen že jde dát základ do myčky, ale je tu i nastavení časovače zabudovaného do ovládacích knoflíků! Osobně bych ale dal přednost nastavení plamene… (Gorenje GKTW641SYB).

Gorenje GKTW641SYB (9.990 Kč, 60 cm): časovač v knoflíku

Deska využívá odolné tvrzené sklo s litinovými mřížkami. Povšimněte si na nejmenším hořáku šikovné ochrany proti sklouznutí hrnce malého průměru, hořák typu wok má směrovanou korunku prý lépe soustřeďující plamen. Ovládací knoflíky mají vestavěn časový spínač pro nastavení doby vaření. Po uplynutí nastavené, nebo maximální, doby zazní signál a hořák (plamen) se automaticky vypne.

Časovač je elektronický pro až 99 minut. Řízení plamene s plynulou regulací se opět ovládá přes otočné „knoflíky“.

 

 

Naprostá klasika – Indesit PAAI 642 IXI EE. Tady se vše doporučuje mít ručně, což při dané ceně 3.990 Kč není divu!

Indesit PAAI 642 IXI EE (3.990 Kč, 58 cm): levný základ bez mytí i když se zapalováním

Jak vidíte ze snímku, naprosto tradiční deska s nerezovým základem a ovládáním přes otočné voliče a i když má být zapalování přímo v nich, je tu jen jako kontrapunkt, protože mřížka se doporučuje mýt ručně.

Pokud byste ale od této značky chtěli jít výše, zkuste Indesit ING 61T (59 cm), což je model „plyn na skle“ s cenou 5.690 Kč. Ten už mytí mřížek (nikoli krytek hořáků) v myčce nádobí dovoluje.

 

 

Mora VDP 645 GB7 se zvětšeným základem, tedy samotnou deskou.

Mora VDP 645 GB7 (5.990 Kč, 60 cm): zvětšená plocha

Novinka na černém, nebo bílém tvrzeném skle má nabídnout až o 20 % větší prostor. Zapalování je klasicky integrováno do otočných knoflíků, hořáky jsou kryté litinovou mřížkou. Mřížka i krytky hořáků se dají čistit v myčce nádobí.

Ovládání zajišťuje tradiční otočný volič s integrovaným zapalováním. Bez něj nemá dnes smysl plynovou desku vůbec kupovat (stále to nemají všechny…).

 

 

Parametrově hodně zajímavý Whirlpool GOWL 728/NB s pěti hořáky…

Whirlpool GOWL 728/NB (10.890 Kč, 73 cm): vypadá to na výborný poměr cena/výkon

Řada W Collection. Povrch z černého tvrzeného skla, provedení bez rámečku. Méně obvyklá šířka sebou nese pět hořáků s extra výkonným středovým (3,7 kW, jinde udáváno 4 kW). Whirlpool k neobvyklé šířce uvádí, cituji… „Do výřezu v pracovní desce o šířce 60 cm nainstalujte varnou desku o šířce 75 cm.“ Nemám v tomto ohledu žádné zkušenosti, takže neposloužím. Jen dodávám, že v oficiálních parametrech na webu byla uvedena šířka jen 73 cm…

A tady jsem se konečně dočkal! Regulace plamene je kroková, úrovní je devět i když je samozřejmě otázkou, jak jsou nastaveny, ale to by ukázala až praxe a divím se, že to novinářům nikdo nepředvede, aby se o to s vámi mohli podělit.

Whirlpool tento systém u vybraných modelů plynových desek používá od roku 2020. Nastavujete tak prý vždy totožnou intenzitu ohřevu s návodem pro jaké vaření je ten který stupeň vhodný.

Za mě je tohle – plus samozřejmě mytí v myčce nádobí a rozumný výkon – to, za co jsem ochoten zaplatit

 

 

Whirlpool: jediný výrobce, který má informace o myčce na webových stránkách udělány alespoň trochu podle mých představ. A nejen u výše zmiňovaného modelu.

Jak vypadají „naše“ informace na webových stránkách s produkty? Tristně…

  • Asko: u hořáku wok je jemné nastavení doslova šuma fuk, ale informace o možnosti dát součásti do myčky by se tu hodila, ale nic… Nulové informace v tomto směru přinesl také obecný výběr v sekci varných desek, kde chyběly i informace o nastavení plamene. Hlavně že je tu doslova tuna speciálních termínů, které vyplodil marketing…
  • Gorenje: zde jsem se opět nejprve díval po výše uvedeném modelu a opět chyběla jak zmínka o myčce nádobí, tak údaj o regulaci plamene (plynule, nebo stupně). Přejel jsem tedy na plynové desky obecně a bohužel také nic. Zatrhnout volbu „jde dát do myčky“ nelze, žádná tu není. Namátkou jsem tedy vybral jeden další výrobek (Gorenje GW642ABX, nerez, 4.990 Kč) a opět v tomto směru žádné informace.
  • Indesit: ani zde se nic na výše uvedené téma nedozvíte. Při obecném výběru nebylo možné se orientovat podle „mytí v myčce“, parametr chyběl stejně, jako řada dalších údajů. Tady jich je opravdu minimum a výrobce odkazuje na stažení produktového letáku, který je anglicko, anglicko český. Ani v něm potřebné údaje nebyly a nenarazil jsem na ně ani u jiných výrobků značky.
  • Mora: u výše zmiňovaného modelu neuvedeno nic, tedy zejména myčka, ale kupodivu opět ani regulace plamene i když rozumných (dalších) informací je tu nezvykle mnoho (ve srovnání s konkurencí). Obecný pohled na webové stránky Mory ukáže minimum parametrů pro výběr (včetně absence „drobnosti“ jménem myčka). Namátkou vybraný, tentokráte dražší model, Mora VDP 645 GB9 (7.490 Kč) opět ukázal absenci informací o výkonových stupních a možnosti mýt součásti v myčce.
  • Whirlpool: pohled na webové stránky desky GOWL 728/NB odhalí sice chybné údaje, ale konečně je tu napsáno, že se může mýt v myčce nádobí a uvedeno je i 9 stupňů regulace plamene! Za mě, vzhledem k tristnímu stavu „zbytku světa“, naprostý zázrak, ale… Ale u obecného výběru desek oba parametry chybí i když jich je tu asi více než u konkurence. Namátkou vybraný, levnější nerezový model Whirlpool GMWL 628/IXL EE (8.490 Kč) opět ukáže možnost „omyvatelných mřížek“, rozumějte „můžeme do myčky“, a je tu také devět úrovní plamene. Obě tak vypadají jako vyspělé plynové desky pro běžnou instalaci i v malé kuchyňce jakou mám já.

 

Číst 963 krát Naposledy změněno pondělí, 17 červenec 2023 10:06

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.