sobota 27 duben 2024
Text Size

digirevue doporučuje: FINÁLE TOP 2023 aneb Nejlepší výrobky roku

AKTUALIZOVANO: Rok se s rokem sešel a opět tu pro vás mám souhrn toho nejlepšího, co jsem v jeho průběhu stačil vyzkoušet. Finální podoba přehledu pak vyjde 31. 12. 2023, protože možná ještě něco přibude. Foto: archiv autora

 

AKTUALIZOVANO, 31. 12. 2023: přidán televizor Hisense 55U6KQ (televizor s podsvícením Mini LED, 90 %)

 

V tomto článku najdete „jen a pouze“ na digirevue testované výrobky v roce 2023, bez ohledu na datum výroby, které byly oceněny logem „digirevue doporučuje“, což jsou věcičky, které v testu dostaly hodnocení 85 % (včetně) a více a tudíž se chovaly hodně, ale hodně dobře, někdy přímo báječně; i letos tu máme 95 %! Ostatně výjimečné postavení, díky své kvalitě, kombinaci cena/výkon či třeba jen unikátnosti (nebo všemu najednou… :), mají na domácím trhu i ty produkty, které dostanou o něco méně, tedy nějakých 70, 80 %. I tato hodnocení mluví o jejich nesporných kvalitách.

Další dobré výrobky najdete na Televizním webu… (externí odkaz, nové okno)

I letos je vše rozděleno do jednotlivých kategorií známých ze spotřební elektroniky jako takové a tady je – opět – míněna elektronika „v tom nejširším slova smyslu“, protože právě sem digirevue vždy směřovala. Ta je tu sice už od roku 2013, ale pak si dala, z pracovních důvodů autora, několika letou přestávku. Nicméně i tak je tu – aktivně – už sedm let.

K TÉMATU:

Pojďme tedy k tomu NEJlepšímu z roku 2023, což jsou výrobky, které se různou shodou okolností, převážně pečlivým úvodním výběrem, dostaly až do mých rukou. Své kvality prokázaly v krátkodobém testu (většinou…), což na druhou stranu pochopitelně nic nevypovídá o jejich případné spolehlivosti v dlouhodobém provozu a také typicky po změně firmwaru, což je v současnosti další z fenoménů.

Nicméně něco mi nakonec i zůstalo, nebo jsem to odkoupil, takže některé věci mám prověřené i v dlouhodobém provozu.

Za minulý rok se to týká…

 

NEJvětší zklamání 2023: na nic zásadního jsem nenarazil

 

NEJ 2023 – TOP výrobek roku 2023: Sage Foodcycler

Jednoznačně kompostér do domácnosti, Sage Foodcycler (8.490 Kč), který obdržel snové hodnocení 95 %. Používám ho od doby testu a mohu potvrdit i jeho skvělé chování v dlouhodobém provozu a hlavně značnou užitečnost v domácnosti, včetně zužitkování odpadu, který se tak neocitne na skládce, ale můžete ho dát na květiny, ke stromům v parku nebo ho prostě vysypat při procházce na louce nebo v lese.

Tohle je věcička pro každého, trochu normálně ekologicky smýšlejícího našince, ať už bydlí v bytě nebo domku. U toho druhého, výborně doplní klasický kompost nejen proto, že ho umí vyrobit podstatně rychleji!

Když to vezmu kolem a kolem v mé domácnosti do směsného odpadu vyhodím nula nula nic, s přehledem nejvíce – bohužel – zaberou plasty.

 

Audio

Carneo S9 Boost (bezdrátová sluchátka typu true wireless, 85 %)

Sice tu je nejpitomější konektor v této části vesmíru, ale to sluchátkům klidně odpustím. Neudělám to však u umístění pravého a levého v dokové stanici, což je jednoduše nonsens. Na hodnocení je to pochopitelně vidět a pokud by výrobce neudělal takto amatérskou chybu (nebo ji spíše netoleroval), bylo by vyšší. Podání audia je vzhledem k základní třídě o které se tu bavíme a ceně 1.599 Kč lehce nadstandardní s výjimkou pouze průměrného hands-free. Chování za provozu na aktivním mobilu bylo bezproblémové a dok s displejem nemají ani moje skutečně špičková sluchátka Philips Fidelio T1 (test). Naprosto špičkové je pak uchycení na uchu a tyhle sluchátka neztratíte!

 

Evolveo BoneSwim MP3 (sportovní sluchátka přes lícní kost, 85 %)

Za 1.889 Kč získáte naprosto jinak pracující sluchátka (lícní kost) pro zcela jiné účely, ale s překvapivě dobrým hands-free i když od mobilu je raději moc nevzdalujte! Jejich obrovskou výhodou, a tu u jiného principu nenajdete, je schopnost poslouchat muziku a výtečně slyšet vnější svět nebo s ním dokonce nezávisle komunikovat podle potřeby. Tohle může být k nezaplacení! Na trhu máme špičková sluchátka pro poslech a máme sluchátka na ty „další“ věci, včetně nějakého toho poslechu na cestách, při sportu, atd. Evolveo BoneSwim s hlavovým obloukem a multimediálním přehrávačem míří právě sem. Pamatujte ještě na něco: nedají se srovnávat s běžnými sluchátky. Podání audia je tu jiné, čemuž se nelze divit. Není to výtka, je to prostě konstatování faktu.

 

Majority Oakington All in One (rádio s VKV/DAB a CD, 85 %)

Nesporně elegantní, dobře vypadající přijímač (3.999 Kč) spíše technicistního vzhledu s výborným podáním audia a většinou výbornými funkcemi, jako je automatické ladění s ukládáním do paměti u VKV/FM. Příjemný je síťový vypínač, méně příjemné je, že poté musíte ideálně do DAB kvůli stažení datumu a času. Vše má zkrátka své.

 

Domácí spotřebiče

Tesla AirCook&Steam QS550 XL (kombinovaná horkovzdušná fritéza, 95 %)

Za rozumné peníze (3.989 Kč) si můžete pořídit vynikající a velmi dobře ovladatelnou kombinovanou troubu (fritéza je moc jednoduché označení) s celou řadou možností, včetně vaření v páře nebo třeba pečení s přístřikem vody (opravdu… – vynikající na pečení kuřete!). Učena je pro malou domácnost (max. 2x řízky, nebo 2x obalovaný sýr) a klidně i naprosté začátečníky, které kuchyni třeba ani nemusí nebo zkazí i vajíčko! Za pozornost stojí, oproti klasické velké troubě, i značná úspora energie při přípravě malých porcí. Výrobek jsem po testu odkoupil a už ho nějakou chvíli používám. Je skutečně vynikající!

 

Elektrické koloběžky a skůtry

 

Acer ES 5 (městská elektrokoloběžka, 85 %)

Elektrokoloběžka do města v příjemně bytelném provedení za 10.990 Kč je určena přesně pro toto! Pokud ji budete kupovat pro tento účel, nemůžete kritizovat výškově neposuvná řídítka nebo její hmotnost. To k tomu prostě patří a časem to i možná oceníte. Zkrátka tady se jednou odrazíte a hezky vzpřímeně jedete dalších čtyři, pět kilometrů. Pokud tohle nepochopíte, kupte si jinou, lehčí a méně bytelnou. V téhle překonáte nejen asfalt, ale slušně jede i po kostkách (malých, velkých) i když to pochopitelně není ideální. Na nezpevněné cesty samozřejmě, zejména kvůli k malému průměru kol, není, ale i tady jsem ji prověřil. Za provozu si pak vystačíte i bez „apky“, což je jen dobře. À propos výkon motoru (záběr – kroutící moment) by přece jen mohl být o něco vyšší a vyřešit by chtělo i napojení přes Bluetooth se kterým byly potíže.

 

Domácí síť (LAN) – letos nic

 

Chytrá domácnost (IQ dům)

 

OmkoTech IP20 („chytrá“ Wi-Fi zásuvka, 90 %)

S aplikací Tuya Smart pro Android (nic jiného nezkoušeno) dostanete spolehlivou věcičku, což je myslím nyní už skoro po roce provozu zřejmé, i když se to pochopitelně s novou verzí aplikace může změnit. Tohle ale neodhadnete. Po řadě vrácených zařízení obdobného druhu (bez testu), jde o první, které mohu s čistým svědomím se zmiňovanou aplikací doporučit; pokud ji váš mobil, pochopitelně, vezme, což nemusí. Škoda, že nemá fyzický vypínač. Cena 299 Kč.

 

 

OmkoTech IP44 (venkovní „chytrá“ Wi-Fi zásuvka, 90 %)

Za 1.099 Kč získáte na dálku spolehlivě ovladatelnou venkovní dvou zásuvku, ať už k tomu použijete domácí síť Wi-Fi nebo klasická mobilní data. I když se pár detailů mělo vyřešit jinak, resp. mělo dotáhnout, tím nejdůležitějším byl velmi spolehlivý provoz, resp. spolehlivé zapínání a vypínání na dálku za všech okolností (využívám ji od doby testu, takže hodně dlouho…). Softwaru Tuya Smart bylo zcela jedno, zda ho spustíte sekundu nebo dvě před tím, než potřebujete zásuvku ovládat a spolupráce byla v tomto směru excelentní. Dojem kazí jen velmi tvrdá prodlužovací šňůra a nepoužitelný plastový kryt zásuvek. Nyní mi slouží jako automatika venkovního vánočního osvětlení…

 

Sage Foodcycler (kompostér do domácnosti, 95 %)

Otázka na co dnes „plýtvat elektrickou energií“ je zásadní pro řadu z nás. Je ale plýtvání a „plýtvání“! V případě tohoto výrobku (nyní pouze 8.490 Kč) mi to přijde jako dosti smysluplně vynaložená energie! Výsledek nezapáchá, spíše někdy voní (pokud třeba použijete slupky pomerančů…), drť je suchá a lehce ji sklepnete do sklenice s uzávěrem, kde má vydržet i rok. A pak ji přihodíte třeba do květináče. Výtečné je i to, že v samostatné nádobě, kterou vyjmete a dáte třeba na linku, můžete postupně vršit odpad, který taktéž ani po několika dnech nezapáchá, protože má ve víku filtr! Excelentní záležitost!

 

Mobilní telefony

Samsung Galaxy A54 5G (mobil, 85 %)

Kvalitní a svižný (9.990 Kč), i když pro někoho možná trochu zvláštně vypadající telefon à la hrubě hranatá placka. Výborný displej a většinou také překvapivě dobrý fotoaparát (někdy má své chvilky…) doplňují vynikající ovládání přes firemní nadstavbu One UI se snadnou dostupností řady funkcí, včetně výtečného zrcadlení displeje na televizoru (v době testu). Co za mě chybí nejvíce, je výkonné drátové dobíjení, protože tady je to klidně i na více než tři hodiny. Uznávám ale, že někomu může chybět i LED upozorňující na událost (odstranila pozdější aktualizace), ochranná fólie na displeji a sklo na zadní straně. Poslední dvě věci vadí i mě. Skleněný zadek se navíc dost špinil. A protože mobil od doby testu používám jako primární, poslední uvedené neduhy vyřešil obal à la knížečka.

 

Samsung Galaxy S23 („dámský“ mobil, 85 %)

Telefon malých rozměrů (19.990 Kč) vysokého výkonu i solidní výdrže. Vše doplňují vyspělé funkce, včetně bezdrátového dobíjení druhého zařízení. Bohužel uživatelské rozhraní One UI (Samsung) se ve verzi 5.1 znatelně zhoršilo, aplikace Zprávy je pomalu o třídu níže a v některých případech musíte projít přes dva stupně otravných hlášení abyste se konečně dostali k celé SMS! Tohle je spolu s absencí paměťové karty má největší výtka. Jinak byl provoz na dané platformě spolehlivý, obsluha povětšinou intuitivní a snadná. Bohužel „lid Samsungu“ si bude muset zvykat a zvykat na řadu zbytečných předělávek. Ty – už dorazily i na jiné mobily, včetně A54. Poslední aktualizace ještě nedávno vynikajícího One UI se Samsungu fakt nepovedla!

 

Monitory – letos nic

 

Multimediální přehrávače (přehrávače videa a IPTV/VoD) a set-top boxy

Nokia Streaming Box 8010 (přehrávač s Android TV 11, 90 %)

Jde o klasicky malou plastovou krabičku s externím zdrojem, vynikajícím pasivním chlazením, skvělou výbavou a kompatibilitou s aplikacemi IPTV/VoD. Vaší pozornosti by nemělo uniknout ani Wi-Fi 6 (co je to), větší paměť RAM, gigabitový ethernet a podsvícený dálkový ovladač plné velikosti, který nezaváhá ani před aplikacemi využívajícími barevná tlačítka. I v tomto ohledu spokojenost, což jasně vyjadřuje vrcholové hodnocení. Cena 3.390 Kč.

 

Notebooky

HP Pavilion Aero 13-be1003nc (lehounký designový notebook, 90 %)

Kvalitku, která by mohla vydržet i při každodenním přenášení a která obstála i v mém „klasickém přenášecím testu“ ve stylu „chyť ho za displej a uvidíš co se stane“. Spojení mezi LCD a tělem je robustní a nemění polohu ani při rozumně silných otřesech. Platforma AMD se většinou chovala skvěle (drobné výkonnostní rezervy byly někdy při práci se streamovaným videem), a podsvícená klávesnice skoro nemá chybu. V mém případě „konzervy“ je mínusem absence „T klasiky“, nicméně celkové pocity vyjadřuji jasně nadstandardním hodnocením i když bych jednoznačně raději Windows 10 než mizerné jedenáctky. Aktuální cena 22.990 Kč.

 

Panasonic ToughBook FZ-40 (odolný notebook s „military“ standardem, 90 %)

Opravdu bytelný přenosný počítač nejvyšší třídy (140.000 Kč) určený pro náročné úkoly. Design je v drtivé většině výborný, doplňkové pomocné programy skoro nemají chybu a klávesnice má prakticky klasické rozložení (pravý Ctrl… pls). Ovšem to, že není po instalaci povolena hibernace rozdělané práce na disk je sice klasická hloupost Microsoftu, ale to že s tím Panasonic nic neudělal, je prostě nonsens! Otevírání některých „víček“ není pro dámské nehtíky a potrápí i pánské prsty (mě vůbec nešlo odklopit víko „baterky“), snad ale díky tomu déle vydrží. Více ale asi vadí krytí pouze na úrovni IP66…

 

 

Příslušenství a specialitky

 

Goodram Eco Friendly 32 GB USB 3.0 (ekologická flash paměť, 95 %)

Při ceně 149 Kč dostanete nenápadně vypadající, ale kvalitní USB flash paměť, která je chytře vymyšlena, nezatěžuje tolik přírodu a přitom je stále ještě dostatečně svižná a rozhodně pohodová i při běžné práci klidně i s video soubory. Má chytře navrženou zvrásněnou krytku rozhraní, kterou vyndáte třeba i s mokrou rukou. Chytře navržen je ostatně z velké části i obal, průhledný plastový díl (zbytek papír) je volně vložen a jednoduše ho tak vyhodíte do tříděného odpadu. Tohle je dnes bolest i podstatně renomovanějších výrobců!

 

 

HP 970 Programmable (designová klávesnice, 85 %)

Za 2.390 Kč dostanete technicistní a elegantní klávesnici s vynikajícími tlačítky s nízkým zdvihem a jasně definovaným přechodem. Provedení i zpracování byly vynikající, instalace v základu nulová (funguje s každým PC s min. W10) a teprve pokud chcete další funkce (programování tlačítek a možná i něco dalšího) je třeba sáhnout speciální aplikaci HP. Ta v době testu ještě nepracovala, takže v tomto směru neposloužím.

 

Logitech Wave Keys (ergonomická klávesnice pro dítě, nebo jinou drobnou osobu, 90 % – s uvedeným omezením)

Je vynikající (1.600 Kč), ale na mě až příliš úzká, i když jsem vcelku konfekčnějších rozměrů jen o „trochu širší“ v ramenech a těsně pod nimi, takže při psaní ruce příliš blízko sebe mít nemohu. A to je zde naprosto určující! Takže pokud jste útlá paní, pán, nebo patřičně staré dítě, bude pro vás rozhodně vhodnější než klasika. A samozřejmě je i pro ty, kteří zároveň nevyžadují Print Screen, což je v mém případě naprostý základ stejně, jako pravé Alt a Ctrl a tradiční kurzorové T. Doporučuji kupovat tam, kde vám klávesnici dovolí bez udání důvodu vrátit. Jak ale vidíte, rozhodně ji – s uvedenými výhradami – doporučuji. Myslete na ně…

 

Varta Outdoor Ambiance Lantern L20 (LED lucerna, 90 %)

Výbornou lucernu (499 Kč) s příjemně rozptýleným a nevtíravým světlem s plynule regulovatelným výkonem můžete využít ve třech polohách. Umístíte ji na stůl, nebo ji – na dva způsoby – můžete zavěsit. Potřebná věc do každé domácnosti minimálně s balkonem, perfektní na chatu, chalupu nebo i pod stan. Napájení i přes tužkové akumulátory.

 

Tablety a čtečky e-knih – letos nic

 

Televizory

Hisense 55U6KQ (televizor s podsvícením Mini LED, 90 %)

Jeden z nejlepších přijímačů s úhlopříčkou 140 cm a cenou pod 15.000 Kč na českém trhu. A také se skvělou kombinaci cena/výkon i cena/obraz. Firemní operační systém je většinou svižný (s ohledem na levný hardware), vždy pak byl spolehlivý. Radost vám udělá zavedená výborná UI i několik domácích aplikací plus zejména Disney+ a samozřejmě také obraz, který byl skvělý i z hodně špatně šířených stanic, či za nízkého rozlišení, resp. datového toku. Za současnou cenu kolem 12.990 Kč je to skvělá volba!

 

Číst 732 krát Naposledy změněno čtvrtek, 28 březen 2024 09:27

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.