sobota 27 duben 2024
Text Size

Kupujeme záložní zdroj UPS: méně známá fakta, která je dobré znát před nákupem

Nepřerušitelný zdroj napájení nemusí být JEN „nepřerušitelný zdroj napájení“. Může totiž nabídnout i něco více. Článek je založen na faktických poznámkách výrobce UPS, společnosti CyberPower. Foto: CyberPower (v úvodu model Value Pro)

 

Systémy UPS (záložní zdroj nebo také nepřerušitelný zdroj napájení) nemusí poskytovat pouze záložní napájení při náhlém výpadku elektrického proudu. Mohou také například zvýšit ochranu napájení, napojit se k elektrocentrále a někdy lze jejich akumulátory dokonce měnit za provozu.

Tady jsou čtyři věci, které, podle CyberPower, o UPS nejsou běžně známé, nebo se před koupí příliš v úvahu neberou

  • Automatická regulace napětí (AVR)
  • Co ovlivňuje baterie?
  • Kompatibilita s generátory
  • Úspora energie s tzv. GreenPower UPS

Podívejme se na jednotlivé body podrobněji…

ČTĚTE TAKÉ:

 

Automatická regulace napětí (AVR)

Naprostá většina lidí si kupuje UPS proto, aby ochránila zařízení při výpadku proudu a poskytla mu třeba i záložní napájení. Některé systémy UPS jsou však navrženy s automatickou regulací napětí (AVR), což řeší i další problémy, které mohou poškodit nebo vypínat vaše elektronická zařízení. Jde například o nestabilní napětí.

Pokud je vstupní napětí příliš vysoké nebo nízké, systém AVR ho upraví a zajistí tak výstup v běžném, odpovídajícím, rozsahu. Díky této funkci nejen ochrání připojená zařízení před podpětím nebo přepětím, ale také pomáhá prodloužit životnost akumulátoru v UPS.

Příklad modelů s touto funkcí: CyberPower BU650E-FR (1.119 Kč), Legrand UPS Keor SP 600VA/360W (1.999 Kč), APC Easy-UPS BVX 700VA (2.219 Kč), CyberPower BRICs LCD Series BR700ELCD (2.599 Kč), CyberPower VP1600ELCD-FR (4.899 Kč), CyberPower 1500EPFCLCD (8.219 Kč), APC Smart-UPS 750VA LCD 230V se SmartConnect (11.490 Kč).

 

Baterie u UPS CyberPower.

Co ovlivňuje akumulátory

Baterie, akumulátory, jsou kritickými součástmi záložních zdrojů energie. Zároveň však jsou spotřebním zbožím tak říkajíc na výměnu a jejich životnost je klíčová. Ovlivněna je mnoha faktory, jako jsou stárnutí, provozní teplota, kvalita napájení a doba úplného vybití.

Pokud jsou například baterie UPS skladovány, nebo pracují při teplotě vyšší než 25 °C, mohou časem ztrácet účinnost a mít i kratší životnost. V důsledku je to ale také o umístění záložního zdroje během provozu.

 

CyberPower Online S napojená na generátor.

Kompatibilita s generátory

Generátory proudu (elektrocentrály) se často používají v oblastech, kde výpadky energie trvají déle nebo se vyskytují častěji. Zároveň jsou také používány u datových center, což se pochopitelně domácího použití netýká.

Proč se ale doporučuje používat záložní UPS spolu s generátory?

Podle společnosti CyberPower to má mnoho výhod. Například při přerušení dodávky proudu může UPS překlenout výpadek a udržet vaše zařízení v chodu a zároveň překlenout dobu během které se spustí generátor. Pokud navíc on-line UPS s dvojitou konverzí pracuje s generátorem, může poskytnout kvalitnější elektrickou energii bez ohledu na stav napájení generátoru.

Příklad kompatibilních modelů: V nabídce hledejte UPS kompatibilní s generátory. Funkce vám zajistí, že nepřerušitelný napájecí zdroj ustojí prvotní napěťovou špičku z generátoru při jeho startu a nedojde k výpadku.

 

CyberPower GreenPower PFC Sinewave UPS 1300VA/780W (6.439 Kč) se systémem GreenPower UPS.

Úspora energie s GreenPower UPS

V reakci na rapidně rostoucí náklady na energii a obecný růst ekologického povědomí nabízejí některé UPS značky CyberPower patentovanou technologii zvanou GreenPower UPS. Ta má zvyšovat provozní účinnost nepřerušitelného zdroje, eliminovat zbytečné ztráty energie a zároveň snižovat hromadění tepla.

Celkově vzato mohou takto vybavené UPS, podle výrobce, snížit svou spotřebu energie až o 93 % a pomoci tak uživatelům ušetřit za elektřinu.

Příklad kompatibilních modelů: CyberPower UT GreenPower Series UPS 1050VA (2.519 Kč), CyberPower GreenPower PFC Sinewave UPS 1300VA/780W (6.439 Kč).

 

Zpracováno podle podkladů společnosti CyberPower.

 

Číst 1038 krát Naposledy změněno pátek, 21 červenec 2023 17:34

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.