neděle 28 duben 2024
Text Size

Český kancelářský balík IceWarp Epos (první pohled): spolehlivý chod webového klienta, levný provoz

Český kancelářský software jehož základem je přístup přes webové rozhraní nabízí celou řadu možností, včetně ukládání dat u vás doma. Určen je pro firmy, státní instituce a dokonce i pro velmi malé společnosti. Foto: autor a IceWarp

Hodnocení: nehodnoceno, první pohled

  • pro:
  • proti:

Můžete očekávat: vytvořený testovací účet bohužel neumožňoval plné ověření funkcí, takže článek berte jako takový první pohled na hodně zajímavou a hlavně českou věcičku. V komunikaci má firma jasné rezervy a bylo to vidět i při spolupráci se zákaznickou linkou. Vše je za mě v tomto ohledu spíše na počátku. Systém sám je hodně nadějný, za jiné ceny než u konkurence a má jasné výhody, které jinde jen tak nenajdete. Třeba v podobě dat u vás doma a za mě je to v tomto ohledu jasné, protože co je doma, to se počítá, co je venku, je iluzorní a přechodné. Hodně se mi líbil i spolehlivý provoz přes webové rozhraní a chování (a možnosti) základního softwaru, jako e-mail, „Word“ či „Excel“.

Epos – synchronizace s mobilem Samsung s Android 12. Tato část byla snadná i pohodlná, ne všechno ale upravíte podle vašich představ.

 

Že jsou řešení Googlu často k ničemu jsem si už stačil všimnout (jen párkrát… : ). Microsoft používám dlouhá léta a nakonec jsem skončil u Office z roku 2003, protože dále jsou to už jen americké omalovánky a nesmyslné síťoviny. Ještě před tím vším jsem ale využíval několik zcela jiných řešení, ostatně byl jsem u osobních počítačů a softwaru od samého počátku. Není proto divu, že jsem se na český IceWarp, resp. na nejnovější Epos (ve jménech je zatím trochu chaos) hodně těšil a hlavně byl hodně zvědav.

Takže, pojďme se na novodobý „rozšířený Text602…“ podívat blíže. Další informace najdete na odkazu na nejnovější variantu.

K TÉMATU: IceWarp Epos – nejnovější verze českého kancelářského softwaru s řadou vylepšení

Na stylu práce je vidět, že se ho výrobce snažil co nejvíce připodobnit běžné práci a možná by mohl jít ještě o kousek dál. Nicméně s minimem zvyku, někdy možná s menším přizpůsobením sama sebe, se s tím vypořádáte. Většina asi snadno, některým to možná půjde více ztuha, ale za mě: čekal jsem to výrazně, ale výrazně horší, výrazně „vlastní“, což je u těchto věcí zvykem. A to podotýkám, že bytostně nesnáším síťový dokumentový Google i MS Office.

To nejdůležitější je, že v místním Wordu a v Excelu snadno vytvoříte nové dokumenty, můžete do nich vkládat údaje ze schránky Windows a i když vlastnosti nejsou vždy stoprocentně srovnatelné třeba s MS Office nebo Libre Office, použitelný pro běžné i náročnější potřeby Epos určitě je. Značnou výhodu v tomto okamžiku představuje výborná vzájemná spolupráce (celý software je postaven jako týmový s možností data kdykoli sdílet), neméně výborné automatické ukládání i možnost dokumenty jednoduše převést do PDF, což řada lidí chce. A samozřejmě zásadní je práce s daty, tedy ukládání a zálohování v  kompatibilním formátu, na váš disk či server. To říká výrobce, já to vyzkoušet nemohl, protože to na daném testovacím účtu bohužel nešlo.

Část e-maily, jinak řečeno „Pošta“. Vlevo ve sloupci vidíte výběr jednotlivých funkcí, jako „TeamChat“ (týmový pokec : ), „Kalendář“ či „Soubory & dokumenty“. Stejně jako celý Epos, většinou je to česky i když…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a koncepce: provoz v aplikaci i ve webovém prostředí; prakticky všechny webové prohlížeče, Apple i PC s Windows. Snaha co nejvíce připodobnit běžné práci s kancelářským softwarem na kterou jsme všichni zvyklí. Návrh je ucelený, někdy je znát, že koncepce ještě není dotažena a že chybí vyšší důraz na systémovost a jednotný přístup. Design svěží a nápaditý, koncepce vynikající s vlastním datovým centrem (centry) a možností ukládat vaše data u vás.
  • Ovládání: překvapivě příjemné, často intuitivní a snadné i pro běžného (běžnějšího) uživatele. Základní svislá lišta s funkcemi (pořadí nelze měnit), práce se základem kancelářského balíku v podstatě stejná, jako u běžného softwaru, ukládání automatické.
Práce s dokumenty a zkoušení češtiny i ve jménech souborů. Za mě – žádný problém. Líbila se mi spolehlivá práce s běžnými datovými formáty i bezproblémový výstup na PDF přes otevřený program, který standardně používám.

 

  • Kompatibilita, formáty a data: podle výrobce využít lze všechny prohlížeče (zkoušeno na Firefoxu a běžném kancelářské PC s Windows 10), včetně mobilních (MS Explorer nikoli). Práce s běžnými „kancelářskými“ formáty, včetně DOC, XLS, DOCX a XLSX. Ukládání dat buď v kloudu (výhodně vlastní IceWarp!) nebo u vás doma (nezkoušeno).
  • Provoz a praxe: základem je tzv. dashboard, pracovní plocha (foto v úvodu), na kterou můžete naskládat vše možné (i tady by to mohlo být snazší a operativnější). Práce s jednotlivými částmi systému (ikony vlevo) byla pohodlná, často se nijak nelišící od práce s běžným softwarem přímo v PC. Celkově příjemné překvapení! Jen vám nesmí vadit kombinace češtiny a angličtiny, která je vidět skoro na každém kroku. Excelentní udržení „spojení“ po přihlášení k účtu i po delší (dlouhé) přestávce. Zkoušen zejména webový přístup, krátce i aplikace v mobilu.
Ukázka převodu textu otevřeného v IceWarp Epos do PDF. Využita byla obecně dostupná aplikace PDF Creator.

 

Možná vylepšení

  • Proč se do nového kontaktu automaticky nepřidává předvolba +420, resp. předvolba podle nastavení země?
  • Po založení účtu na mobilu vidíte, že chybí volba pro automatickou synchronizaci. Synchronizace byla jednosměrná – pouze z počítače do mobilu a z mobilu se také nesynchronizovaly ani kontakty, atd. Nemohu nevzpomenout, že nejlepší obousměrnou synchronizaci dat měl Psion. Nikdo před tím a nikdo potom mu nesahal pomalu ani po kotníky. Tady jsem na oba směry nenarazil.
  • Poslední obrazovka průvodce Eposu je chybná. Na daném mobilu a dané verzi Androidu nebylo možné provést ani synchronizaci pro jednotlivé části (kontakty, e-mail, kalendář) a manuálně vše vypínat.
  • Chybně nastavený formát datumu u kalendáře na MMDDYY, tedy měsíc, den a rok. Je samozřejmě možné upravit, což jsem také udělal, ale proč už to není po česku nastaveno rovnou? Jsme v Česku nebo ne?
  • Spárování zařízení s Androidem: píše se, jděte do Nastavení a klepněte na Cloud a účty, ale nic takového tu nebylo. Bylo třeba jít (Android 12) na Účty a zálohování, pak Správa účtů a Přidat účet. Požadavek na výběr „Microsoft Exchange…“ nebylo možné splnit, protože tu nebyl, takže jen „Exchange“. Zkrátka musíte si nějak pomoci, sladění s verzí Androidu není ani devadesáti procentní. Tady ale nekritizuji, jen konstatuji, protože předpokládám, že tohle nakonec nebude o uživatelích, ale o nějakém firemním administrátorovi, který vše ve spolupráci s výrobcem softwaru připraví.

Obecně vzato mě jako uživateli chyběl nějaký průvodce, který by se mě úvodem vyptal na základní nastavení mého klienta, systému. Zda chci tohle nebo tamto, kam chci ukládat data, jakou chci nastavit adresu pro odpověď v e-mailu a nabídl mi možnosti, atd., atd. Ale opět nekritizuji, předpokládám, že to bude opět o nějakém…

Průvodce – jak na sdílení položek z dashboardu. Foto: IceWarp.

 

Nikoli plnohodnotný test

Aplikace má zatím potíže kupodivu nikoli s češtinou, jako takovou, tedy v názvech souborů, v textech, v popisu, komunikaci, apod., nýbrž s českým  prostředím, jako takovým. Některé věci tak byly u testovacího účtu okořeněny angličtinou a bylo vidět, že systém byl nejspíše právě v angličtině původně vytvořen. Tohle vám vadit nesmí. Mě to nevadí, ale vadí mi na tom nekonzistentnost, která je ovšem vidět i jinde. Přijde mi také škoda, že alespoň něco není k dispozici dlouhodobě zdarma a pro kohokoli, jako například webmail. Zkrátka něco pro běžného uživatele který by si tak mohl věci vyzkoušet a používat, samozřejmě automaticky s ukládáním dat u něj doma.

Pár věcí jsem vyzkoušet nemohl (proto první pohled), protože se mi nepovedlo přesvědčit výrobce softwaru, aby mi dal naprosto plný přístup stejný, jako placenému uživateli. Tvrdil sice, že mám vše otevřené, ale přesně jak jsem předpokládal, nebylo tomu tak. Ostatně nikdy tomu tak není, což jsem za ty desítky let testovací praxe pochopil už dávno. Šlo například o nahrávání konference, což mě vcelku nemrzelo. Bohužel šlo také o za mě naprosto zásadní věc, totiž vyzkoušení ukládání dat na domácí disk, ať už přímo v PC nebo na serveru. Tohle jsem bohužel ověřit nemohl, takže nezbývá než výrobci věřit, protože je to hodně zásadní, za mě pomalu nejzásadnější.

Na závěr si vypůjčím něco ze ZDNet. Ostatně kdysi jsme se Zdeňkem Lejskem vymysleli, že založíme českou verzi PC Magazínu, což jsme také udělali (a bohužel přizvali dva další…), tak si to snad mohu dovolit: „Hledáte komplexní e-mailové řešení, které nemá nic společného s Microsoftem nebo Googlem? Zvažte IceWarp.“

Pod takhle slova se rozhodně podepíši!

Tabulka vlastností

Číst 782 krát Naposledy změněno sobota, 14 říjen 2023 09:49

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.