sobota 27 duben 2024
Text Size

Mobil Samsung Galaxy S23 (test): svět v dámské ručce

AKTUALIZOVÁNO: Je menší než Galaxy S20 FE, který používám a který patří ke stejné třídě i zaměření, jen je o několik let starší. Novinka je o ždibec užší a výrazně nižší, rozdíly oproti předchozí S22 jsou však zcela minimální. Jde zkrátka o takový návrat ke kořenům z doby před mnoha lety, což S20 FE nebyl. Foto: autor a Samsung

AKTUALIZOVÁNO, 4. 10. 2023: Ještě letos bude v řadě Galaxy S k mání řada FE v podobě Galaxy S23 FE. Tu dostanou i tablety, takže Tab S9 FE a sluchátka Buds  FE (vše v prodeji od zítra, 5. 10. 2023). V rámci startovních nabídek bude možné odprodat staré zařízení a získat nové se slevou.

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborný displej, výkon i výdrž na baterky, parádní dobíjení (včetně chování!), spousta možností u foťáku, solidně dělaná údržba (škoda, že nejde zadat její automatické spuštění), někoho potěší malé rozměry (padne i do drobné ručky), pokud dokoupíte originální pouzdro chránící zadní stranu uvidíte, že znatelně přesahuje nad displej
  • proti: chybí paměťová karta (nebo alespoň kombinovaná mechanika SIM/MicroSD), předělané uživatelské rozhraní Samsungu někdy klame tělem, hodně slabá aplikace Zprávy (SMS…) ve které se špatně píší nové, je nepřehledná a vydávající otravná upozornění, která na daném firmwaru nešla vypnout (testováno s, v té době, poslední verzí)

Můžete očekávat: telefon malých rozměrů vysokého výkonu i solidní výdrže. Vše doplňují vyspělé funkce, včetně bezdrátového dobíjení druhého zařízení. Bohužel uživatelské rozhraní One UI (Samsung) se ve verzi 5.1 znatelně zhoršilo, aplikace Zprávy je pomalu o třídu níže a v některých případech musíte projít přes dva stupně otravných hlášení abyste se konečně dostali k celé SMS! Tohle je spolu s absencí paměťové karty má největší výtka. Jinak byl provoz na dané platformě spolehlivý, obsluha povětšinou intuitivní a snadná. Bohužel „lid Samsungu“ si bude muset zvykat a zvykat na řadu zbytečných předělávek.

Tenhle snímek vypovídá sám o sobě…

 

Mobil opět existuje ve třech variantách, tentokráte pojmenovaných S23, S23+ (nebo S23 Plus) a S23 Ultra. Ta poslední je největší, ta první, zapůjčená, nejmenší a připomněla mi Galaxy S5, kterou jsem kdysi měl. Tenkrát nám novinku jednoduše rozdal Samsung, což byl skvělý marketingový tah, který se výrobci mnohonásobně vyplatil.

Galaxy S23 je proti S20, kterou používám, o poznání menší a do dívčí či ženské ručky lépe zapadne i když je otázkou, zda výrobce směřuje právě sem. Moje mužská dlaň je tak říkajíc průměrná, možná menší, a sice neměla s mobilem problém, ale i po třech týdnech používání jsem cítil, že to není to pravé ořechové.

ČTĚTE TAKÉ: Test střední třídy - Samsung Galaxy A53 5G (2023)

S23 má hliníkový rám, na displeji OLED odolné sklo Corning Gorilla Glass Victus 2. Objektivy na zadní straně jsou vystouplé (telefon „kulhá“) i když já dostal mobil zapůjčen rovnou s originálním zadním krytem, který vše srovnal do roviny a ještě měl snahu ochránit přední část (je výborný). Vody a prachu se bát nemusíte, je tu nejvyšší krytí IP68 (co je to), což mj. značí odolnost při nepřetržitém potopení do hloubky až 5m po dobu až jedné hodiny. To alespoň praví standard. Samsung ale na svých stránkách ovšem uvádí něco jiného: „Založeno na laboratorních testovacích podmínkách pro ponoření do 1,5 metrů sladké vody po dobu až 30 minut.“ Tohle IP68 neodpovídá, takže kdo ví, jak to s tím krytím vlastně je! Příjemná je i hmotnost 170 g, tu samozřejmě o něco zvýší nějaký ten kryt ideálně – pro nejvyšší ochranu – ve tvaru knížečky. K mání je jak rychlé drátové, tak rychlé bezdrátové nabíjení (standard Qi), bezdrátově lze také (opět Qi) energii sdílet a někomu (něčemu) tak dopomoci; s S20 FE to nefungovalo, jinak nezkoušeno. S výbornou powerbankou Varta Wireless Power Bank Type 57908 s bezdrátovým dobíjením (test) spolupracoval mobil bez problémů při obou typech dobíjení.

Na závěr musím ještě zmínit opět výtečný přenos dat, zpráv, volání či nastavení plochy ze „starého“ mobilu Samsung S20 FE. Výrobce by už ale konečně měl dát na displeji jasně najevo, že se data přenášejí přes něj nebo se jede přes Google; přenos dat přes Samsung je o poznání komplexnější.

Samsung S23 v detailu. Zpracování i materiály ceně určitě odpovídají.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: klasický návrh, zpracování výtečné, zadní stěna skleněná a špinící se (lidem se to zjevně líbí, za mě nesmyslně). Odolné sklo na displeji, bez připojení tradičních sluchátek. Konektor USB-C na spodní straně, společně se šuplíkem SIM a výstupem z jednoho reproduktoru. Druhý mezi displejem a rámem u foťáku, pozor na neoriginální krycí fólii. Kompatibilita s USB OTG byla bezproblémová, a to jak u flash paměti s NTFS, tak u exFAT. Ověřeno na dvou výborných USB pamětech Kingston DataTraveler.
  • Displej: OLED, parádní automatická regulace jasu, přirozená frekvence 120 Hz, ochrana proti únavě očí. Certifikace DCI-P3 na 100 % barev, max. jas až 1.750 cd/m2. Čitelnost na přímém slunci vynikající. Zrcadlení obrazovky na TV používá firemní systém Smart View zvládající Chromecast i Miracast, momentálně neumí výstup na celou obrazovku televizoru, včetně Samsung TV 2023 (zkoušeny dvě).
  • Ovládání: tři vnější tlačítka po pravé straně, možnost upravit tlačítka na displej (obvyklé přehození umístění Zpět). Upozornění na nějakou akci si můžete nastavit na blesk nebo blikání obrazovky (výsledek je poněkud nezvykle působící). Vyhrazená LED tu není (škoda).
  • Akumulátor a dobíjení: kapacita baterie viz tabulka. Všechny možné způsoby dobíjení, bezdrátové poplatné standardu Qi. Využit výborný Sencor SCH660 s rychlodobíjením USB PD, zmiňovaná powerbanka s bezdrátovým dobíjením Varta a u bezdrátu také Samsung Itfit Wireless Sterilizer (test, čas dobití neměřen). Pro test času dobíjení přes „drát“ byl mobil využíván, dokud se sám nevypnul. Dobíjení za provozu se chovalo výtečně (mobil byl i během něj běžně používán, Wi-Fi zapnuto, jas nastaven na cca 50 %).  Po zahájení dobíjení po chvíli naběhl ukazatel 0 %, telefon však šel okamžitě (!) zapnout. Během asi 45, 50 min. bylo dobito na 50 %, mobil psal, že za dalších 45 min… A docela mu to vycházelo. Za 1 hod. 40 min. bylo hotovo.
Bohaté nastavení pro focení a videa a to na snímku ještě nejsou všechny (dále mj. poloha a dělicí čáry). Povšimněte si zejména formátu fotografií… Vyšší kvalita jde nastavit i u videa. Tam pro mě dávalo největší smysl Ultra HD (4K).

 

  • Fotoaparát: zabudována trojice objektivů (ultraširokoúhlý, širokoúhlý, „teleobjektiv“ – optický zoom 3x). Režimy fotografie 16:9 (4.000 x 1.848 bodů), Full (4.000 x 2.252 bodů), 1:1, 4:3 a „4:3 (50 Mpx)“. Formáty JPEG, RAW a JPEG, RAW, možnost HEIF; formát RAW k mání přes aplikaci Expert RAW (ke stažení z obchodu Galaxy Store). Video: HD až Ultra HD (8K), 30 až 60 sn./s, max. 8K, 30 sn./s. Poměr stran Full, 1:1, 16:9, vždy HEVC/H.265 (MP4). Natáčení s HDR10+ (HEVC), přiblížení mikrofonu (sladění zvuku a obrazu), prostorový zvuk (vyžaduje Bluetooth sluchátka – nezkoušeno). Příjemná optická stabilizace, výtečné (!) přeostřování světlo/stín a také spousta zajímavých možností. Občas při focení samovolné přeskočení do jiného režimu či přiblížení (u foťáků Samsungu bohužel obvyklý jev).
  • Aplikační kompatibilita směrem k IPTV/VoD (mj. zkoušen Disney+, HBO Max, Lepší.TV, Voyo) vynikající a bez komplikací a zádrhelů. Jednoduché hry a video přehrávač VLC taktéž nevykazovaly při krátkém zkoušení problém. Mobil reagoval prakticky okamžitě. Drobná potíž může nastat při nastavené automatické regulaci jasu displeje v aplikaci, která si ho reguluje sama, resp. si to přímo v ní reguluje uživatel. U čtečky Cool Reader, problém nebyl, ale v některých aplikacích může mobil vypsat, že jas regulovat nejde, protože ho má pod palcem aplikace.
  • Provoz, obraz a zvuk: někdy jsem se pral s volbami nového UR, které byly zpřeházené stejně, jako tlačítka odpovědí. Hlavní menu nastavení opět upraveno a s trochu odlišnými volbami. I když jsem už několik let uživatel řad Galaxy S, na něco jsem si těžce zvykal. Obraz a zvuk vynikající, včetně sterea a chování displeje na ostrém sluníčku. Tady mobil rozhodně nezklamal a kvalitka byla znát!
V aplikaci Zprávy se někdy objevovala takováto hlášení, která na dané verzi firmwaru nešla vypnout. Často bylo třeba odklepnout první zprávu, poté se ukázala druhá a po jejím odklepnutí jste konečně viděli celou SMS.

 

Zhoršené uživatelské prostředí Samsungu

Neustále předělávané uživatelské rozhraní (UR) Samsungu už skoro začíná zavánět neustálým předěláváním u Google Android. Je něco špatně, když návrh nepřežije ani sezónu, dvě a mění se tak radikálně, že například u výmazu zprávy saháte namísto nahoru, ke spodnímu okraji displeje.

Je to vidět i na aplikaci Zprávy, která šla oproti modelu Galaxy S20 o několik verzí zpět (otravná hlášení, apod…) a na první pohled v ní dokonce ani nenastavíte velikost písma! To je nejprve třeba udělat centrálně, což řadě uživatelů nemusí, a nejspíše ani nebude, vyhovovat, a pak povolit volbu pro zvětšování písma přes gesto. Vše je zbytečně komplikované a vidět je to i na tom, že aplikace je nepřehledná, špatně zpráva se v ní píše, ale na druhou stranu se věnuje hloupostem, které s SMS vůbec nesouvisí a na které má, drtivá většina z nás, něco úplně jiného.

Jinak spokojenost až na občasnou a obvyklou samovolnou změnu režimu focení zejména u interiérových snímků (co jsem mohl vypozorovat) a přefocování obrazovek, papíru, letáku, apod. Tohle je někdy až nepříjemné a dělaly to všechny Samsungy poslední doby, které jsem měl. Za mě je ještě špatně absence paměťové karty, nikdy bych si mobil bez ní nepořídil už jen kvůli prosté záloze, což Samsung zvládá výtečně, a umisťování fotografií a videí.

Velká pochvala za dobíjení, resp. za chování během něj! Tady lehce odlišíte špičkový telefon od průměrného a S23 rozhodně na špičku patří! Co je vám platný extra výkon telefonu, extra foťák, atd., když se u dobíjení jednoduše budete trápit a vybití telefon zapnete třeba za minutu.

 

Tabulka vlastností

Číst 1239 krát Naposledy změněno středa, 04 říjen 2023 11:27

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.