sobota 27 duben 2024
Text Size

Kombinovaná horkovzdušná fritéza Tesla AirCook & Steam QS550 XL (test): bomba věc pro menší (malou) domácnost

Po výrobku pasu už několik let. Mnozí slibovali, ale nakonec „skutek utek“, nebo možná zafungovala obava z testu, který se s tím nemazlí. Česká Tesla Electronics do toho šla. A vy už vlastně víte, jak to dopadlo. A je to fakt… Foto: autor a Tesla Electronics

 

AKTUALIZOVÁNO, 8. 4. 2024: Dnešní kuře dělané v kombinované horkovzdušné fritéze Tesla na režim „Steam bake“ (už jsem ho takto dělal několikrát) na skvělém koření Adžika od Benkoru. Hodinu na 170 st. po jedné a 25 min. po druhé straně. Žádné polévání a další plýtvání energií, stačí jednou otočit a křupavá kůrčička je tu!

Kvalitka se mi potvrzuje znova a znova... #dostDobrý #kupujteČESKÉ

 

 

Hodnocení: 95 %  

  • pro: cena/výkon, excelentní výbava, včetně parního programu a pečení v páře, naprosto parádní režim „Steam Bake“!, pohodové a intuitivní dotykové ovládání (i mokré prsty), vhodná i pro naprosto nezkušeného kuchaře, tři roky záruky, úspora energie při přípravě dvou, tří porcí, řada příslušenství, papírová příručka i slušná kuchařka, ale…
  • proti: …bez přímo uvedených „tlačítek k mačkání“, krátká napájecí šňůra, chybí důkladný návod jak udělat zlatavé řízečky : ); pokud to tedy jde…

Můžete očekávat: za rozumné peníze (3.989 Kč) vynikající a velmi dobře ovladatelnou kombinovanou troubu (fritéza je moc jednoduché označení) s celou řadou možností. Učena je pro malou domácnost (max. 2x řízky, nebo 2x obalovaný sýr, klidně ale i 70 dkg hranolků) a klidně i naprosté začátečníky. Za pozornost stojí, oproti klasické troubě, i značná úspora energie při přípravě malých porcí a například hrubě pokrájené brambory s kořením trvají v praxi nějakých14-16 minut, tenké hranolky (Jullienne) 12-14, kuřecí či vepřové řízky 13-15 min., kuřecí křídla 35-40 min., kuře s kůrčičkou : ) asi 1,4 hodiny, atd., atd.

Lososa jsem nezkoušel (pro něj pojedu až před vánoci), ale zbytek ano. Návdavkem třeba řízky a také „upražit“ slaninu nebo mou tradiční silvestrovskou mňamku – vinnou klobásu…

 

Výrobce o ní sice hovoří jako o fritéze 2v1, ale plete se, což tak nějak našince – v době vychvalování a přechvalování – překvapí. Po chvíli práce zjistíte, že je to v podstatě malá kombinovaná trouba vcelku na cokoli, včetně slušné „flákoty“. Vedle horkovzdušné fritézy, dnes už tradiční (na trhu je tuším kolem 10let) a vaření v páře zvládá i „pečení v páře“, resp. s „přístřikem“ vody, přípravu přímo zmrazeného jídla (bez potíží), ohřev jídla, včetně ohřevu s párou (třeba pro uzené… výtečné), a má fungovat i jako sušička potravin (nezkoušeno) či „pražírna“ slaniny (skvělé i pastrami). Celkem je – oficiálně – k dispozici šest programů, manuálně upravit jde teplota a čas (většinou oboje) a o čistění se stará „parní program“, což každému vařícímu našinci musí nutně přijít zásadní. Je tu ale také odstranění vodního kamene (nezkoušeno, neozvala se…) a veledůležitá věc (mnohokrát vyzkoušena) mytí v myčce nádobí, což jde u všech vyjímatelných dílů. Často ale není vůbec potřeba a stačí pekáček lehce jen opláchnout pod horkou vodou.

Za pozornost stojí udávané bezpečnostní funkce jako odstavení napájení při vyjmutém koši – nádobě (nemazlil jsem se s tím – za provozu klidně natvrdo ven), pozastavení přípravy jídla (tlačítko Pause), indikace prázdného zásobníku na vodu (jde dolít i během přípravy) a je tu také ochrana proti přehřátí; nezkoušeno, nevím jak, protože po více než hodinovém vaření (většinou tak 30 min. navíc) bylo vše v pořádku.

Vnitřní nádoba s nepřilnavým povrchem má 5 litrů, rozměry tak na jedno normální stehno z krocana a kachna po šantungsku by se v ní rozhodně připravit nedala, protože by se jednoduše nevešla. Nádoba má totiž vnitřní šířku asi 21 cm, hloubku taktéž 21 cm a výšku 11 cm (měřeno bez položené mřížky). Možná by to chtělo i verzi XXL…

Nádobka na vodu se při mém měření naplnila z asi tři čtvrtě litru, nepřilnavým povrchem byla potažena i mřížka na „gumových“ nožkách, kterou dostanete v ceně a pod kterou se tak s výhodou během vaření dostane vzduch a odejde vše potřebné. Cena přenosné trouby je podle mého překvapivě nízká nejen na to, co umí. Ano, horkovzdušnou fritézu koupíte i o polovinu levněji, ale…

Ale dívejte se na výbavu, dívejte se na provedení a zamyslete se také nad tím, zda se nerozpadne když v ní budete maso péct hodinu a půl a pak ještě navážete patnácti, dvaceti minutovými hranolky.

Tady vše budilo dojem kvality a tak by podle mého nebyla přehnaná cena ani o tisícovku vyšší…

Nádoba má pět litrů a jak vidíte, slova o malé domácnosti platí. Vejdou se tak dva středně velké řízky. Tři najednou by pochopitelně byly lepší a tak jsem si kladl otázku, zda to výrobce s tou kompaktností trochu nepřehnal… Ostatně v názvu vidíte „XL“. Nikoli! Spíše „single“ a půl… : )

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: elegantní, skladný, typicky navržený pro dvě, někdy možná tři porce (objem nádoby 5 l). Skvělé dotykové ovládání (i vlhké i mokré prsty), snadno vyjímatelný pekáček s pojistkou a užitečným průhledovým okénkem plus nízká mřížka na nožičkách pro maso či třeba hranolky (vzduch i od spodu). Vyjímatelná nádoba na vodu pro vaření v páře v zadní části, napájecí šňůra dlouhá nějakých 90 cm (i se zástrčkou) a i když vypadá, že se dá vyndat, je tu na napevno.
  • Funkce a výbava: základní režim Air Fry (horký vzduch), vlastně nahrazuje klasickou olejovou fritézu a pracuje buď zcela bez oleje, nebo jen se lžičkou či lžicí. Steam Crisp (Steam Bake je jeho součástí) pak představuje parní režim (je tu generátor páry), resp. kombinaci pečení s párou při zapojení horkého vzduchu, někdy jen pečení se střikem vody (nikoli páry) – Steam Bake. Výborné osvětlení s automatickým vypnutím, předehřátí (dobré využít…) a upozornění na nutnost „protřepání“ či otočení (pouze Air Fry). Tuto funkci se mi ale nepodařilo rozchodit.
  • Ovládání: dotykové a parádní! Nevadí mu totiž ani vlhké prsty (to není mobil…) a dokonce ani prsty mokré, což je v kuchyni pochopitelně zásadní. Jednotlivé funkce s nápisy angličtině jsou intuitivně pochopitelné (až na Steam Bake) a také dobře vysvětlené v papírové příručce. Hodně se dozvíte i v kuchařce papírově, v zásadě nejprve vybíráte program (funkci) a následně regulujete teplotu (max. 200 st. C) a dobu přípravy (až 1 hod.). Většinou jde oboje, někdy je ale teplota napevno.
  • Provoz a údržba: Vařit můžete jak čistě v nádobě, tak v nádobě s položenou mřížkou. Kupříkladu hranolky ale bylo dobré v polovině přípravy (nebo po dvou třetinách), byť byly na mřížce, protřást, řízky i kuře bylo vhodné jednou otočit. Všiml jsem si také, že lepších výsledků dosahuji, když použiji funkci předehřátí (Preheat), což doporučuje i výrobce. Vyjímatelné části můžete dát do myčky, protože jsou ale většinou potaženy něčím jako teflon, nedělal bych to pokaždé, ať už výrobce tvrdí co chce. A údržba? Jakmile je prý funkce páry používána po dobu 10hodin, zabliká ikona „Odstranění vodního kamene“ a má se pak připomenout při každém spuštění, než uživatel akci provede (nezkoušeno). Pojistka při vytažení pekáčku odzkoušena často tvrději (prostým vytažením), jinak běžné vypnutí, resp. pozastavení činnosti, vytažení a zasunutí pekáčku a následné spuštění.
Detail dotykového ovládání, které reaguje i na mokré prsty. „Steam“ skutečně znamená vaření v páře (třeba brokolice…), avšak „Steam Bake“ už představuje nikoli pečení v páře, nýbrž pečení s občasným stříknutím vody. Tohle ale byla opravdu excelentní záležitost!

 

S čím jsem jí zkoušel?

Našinec by to možná žertem označil – v duchu doby – za „energetický mix…“

Ale nejprve: Sehnat slušnou předpřipravenou a snadno udělatelnou hotovku, kterou doma s horkovzdušnou fritézou zvládne i větší dítě se ukázalo dosti velkým problémem. Nakonec jsem skončil u osvědčené značky Bonfood, doplnil ji pár věcmi z vlastní produkce, „rohlíku-košíku“ a z běžného obchodu. V posledních dvou případech je ale musíte doslova „přehazovat vidlema“ a kdeže jsou staré dobré potravinářské normy! A kdeže je také kdysi výborné Nowaco dnes u nás nabízejí podivné věci z Polska, což jsou zjevně jiné věci, než si ti panáčkové dávají na vlastní trh…

Já jsme navíc komplikovaný tím, že tyhle potraviny doslova nesnáším a polské výrobky u nás zásadně nekupuji. Ostatně pověst plná průšvihů je dnes doprovází pomalu na každém kroku stejně, jako třeba ukrajinské kuřecí plné salmonely prodávané v Makru – viz SZPI (externí odkaz, nové okno).

Takže… „hotovky“ z obchodů a zejména z Bonfoodu jsem doplnil doma dělanými řízky (kuřecí, vepřová krkovička, vepřová kotleta), steaky (podobně jako u řízků), vyzkoušel jsem i ve vajíčku obalovaný chléb, což je poslední dobou moje oblíbené jídlo, a nakonec také kupované uzené (hm… vlastní už není) a kupovaná uzená kuřecí stehna. Ta jsou už přímo k jídlu a horkovzdušnou fritézu jsem využil k jejich prohřátí, což je jedna z jejích primárních funkcí. A protože nejlepší cestou jak „oživit“ uzené je prohřát ho v páře, šel jsem touto cestou.

A fungovalo to skvěle, takže jsem nemusel startovat můj oblíbený Zepter.

Na první dobrou byla naprostá většina vynikající, včetně hranolek. Musíte samozřejmě přijít na to, jaký čas nastavit a v tomto vám pomůže i velmi dobrá papírová kuchařka, kterou najdete v balení. Berte ji však jen orientačně, časy je třeba upravit podle konkrétní suroviny (u mě vždy bylo nutné o pár minut navýšit).

Co se mi nevedlo, byly „zlatavé řízky a obalovaný sýr“, a to i při otočení porcí a zastříknutí olejem. Krmě to byla stále výtečná, jen to nemělo onen správný visuální nádech. I na tohle musíte přijít a jednou z cest bylo, že jsem na závěr ještě na pár minut přípravu doplnil funkcí „Steam Crisp“, pomohlo i předehřátí trouby, otočení, atd., ale řízečky…

A víte co je na tom nejlepší?

Bylo to buď úplně bez tuku, nebo prakticky bez tuku.

Říkám „prakticky“, protože to tak často bylo. Pořiďte si olivový olej ve spreji a třeba hranolky lehce stříkněte a oni hned chytnou „lepší“ barvu. Osvědčilo se mi to i u obalovaného sýra.

Nádoba na vodu v zadní části má objem asi 0,7 litru. U přední si povšimněte si osvětlení a výrazné pojistky proti vypadnutí koše. Mačkala se ale dobře.

 

Pár praktických poznámek

Obecně vzato doporučuji předehřívat (Preheat), výsledky bývaly lepší a lze ještě zkrátit čas přípravy. Nakonec jsem postupoval tak, že jsem do pekáčku dal potravinu, zmáčknul Preheat a po jeho dokončení navolil zkrácený program. Nevím, zda to bylo správně, ale fungovalo to.

Ovládání si můžete urychlit. K protřepání či otočení pokrmu není třeba mačkat pause, stačí vytáhnout pekáček, zafunguje pojistka, která troubu uvede do pohotovosti. Při nastavení teploty, a také času, nebylo třeba podruhé mačkat příslušnou ikonu. Stačilo rovnou spustit přípravu nebo stlačit druhou volbu.

Díky mřížce na nožičkách, kterou položíte do pekáčku, vám jednak z pokrmu může odejít voda či tuk (nebo oboje), a při vaření v páře (nebo zastříknutí vodou) „má také voda kam jít“, jednak se pod potraviny dostane horký vzduch. I v tomto případě však bylo někdy dobré pokrm protřepat (hranolky) a je možná škoda, že funkce není dostupná vždy. Časem pak přijdete na to, kdy mřížku ji použít a kdy nikoli.

Velikost „pekáčku“ (švh) je asi 210 x 115 x 210 mm a je samozřejmě pro porce určující. Na vás je rozpoznat, zda potraviny jdou vršit (hranolky) nebo nejdou. To druhé je typicky v případě řízků snadné.

Vyzkoušel jsem více (hodně) zaplnit „pekáček“, takže 1,1 kg křídel a pečení v páře, navíc pokusně bez mřížky (byla potřeba!). Odhadovaný čas 30 + 10 min. (180 st.), tady už ale protřepání nestačilo a bylo třeba použít teflonovou lžíci na „promíchání“. A výsledek? Opět vynikající, některá křídla i přes jedno otočení bez křupavé kůžičky, což je v tomto případě zcela pochopitelné. Správná porce odhadem tak 700 g. À propos vše bez jediné kapky tuku! Nebyl zapotřebí!

Co se nepovedlo, resp. co jsem nezvládl, byl zlatavý řízek (byl stále chuťově skvělý, jen ne s…). Ale je zajímavé, že se mi ke konci testu povedl zlatavý obalovaný sýr (nádhera – foto níže). Otázkou je, zda jde vůbec „ten řízek takhle udělat…"

Dokoupit můžete bohaté příslušenství: například kulatý plech na „sladké pečení“, rošt na špízy, silikonovou formu či kuchyňské kleště (nerez/silikon). Z toho posledního jsem používal šikovné dřevěné, které mám do remosky.

Smažený sýr (zakoupeno, „předsmažený“, ale do světla) v průběhu přípravy postříkaný trochou oleje a jednou otočený. Připravováno na mřížce.

 

Další experimentování

Na závěr testu zbylo trochu času (a také chuti, což je zde nezbytný předpoklad), takže další experimenty nad rámec…

Za mě to znamenalo vyzkoušet zejména vaření více připodobněné remosce, kterou používám (samozřejmě originál…).

Zkusil jsem tedy udělat „jídlo z jednoho hrnce“, které jsme doma dělali docela často. Nedopadlo, což neznamená, že nebylo dobré (stále „slušné mňam“). Bylo to zjevně tím, že jsem neodhadl režim, teplotu a možná ani čas a brambory nebyly zcela hotové, maso zbytečně moc. Tohle je samozřejmě o praxi. À propos moje oblíbená vinná klobása bez špetky oleje, či jiného tuku, byla excelentní (předehřáto, 13 min. na 180 st.) a protože někdy peču i poměrně velké kusy masa a byl jsem v podzimní krocanové fázi (neplést s krůtou, tohle je o třídu lepší) udělal jsem klasickou „flákotu“. Prostě kus stehna v celku jen s provensálským kořením; vešlo se jen tak tak, krocan 23 kg.

Stehno z krocana, pečeno s přístřikem vody (Steam Bake) na mřížce. Kůže správně zapražená, z krocana se ovšem jíst nedá.

 

Opět jsem zvolil můj čím dál oblíbenější režim Steam Bake a teplotu 180 stupňů při v základu nastavených 30minutách. Poté otočeno a nastaveno dalších tuším 15min. Výsledek byl naprosto excelentní, propečeno až ke kosti, pod mřížkou vypražený tuk, pokrm ale stále hodně šťavnatý a takhle ho v remosce prostě neudělám.

Kamarád, který se mnou tu a tam chutnal, přivezl již předpřipravené jarní rolky (nemám je rád, kupované většinou nejsou k jídlu, ale tyto – Vitasia –  byly výborné). Připravil jsem je podle návodu na obalu pro klasickou fritézu a ejhle! Paráda a navíc skutečně chutnaly!

Kuře (klasicky prefabrikované i když o něco lepší než běžná rozpadající se produkce), čistá Adžika přímo od Benkoru (o třídu lepší než běžně kupované koření) a vpravo výsledek. Co nevidíte, je dokonale křupavá kůžička. Ještě by to chtělo vyzkoušet se skutečným domácím kuřetem, ale to teď bohužel nemám…

 

Cesta k dokonalému kuřeti

Barevná papírová kuchařka, kterou dostanete v ceně je výborná i když jí chybí poslední krok – uvádět u receptů přímo názvy programů, které je třeba mačkat. A přimlouval bych se ještě za jednu věc – dodat nějaký recept na celé pečené křupavé kuře (třeba to moje… : ) a úvodem vysvětlit, jak řízky udělat do zlatova (to bych potřeboval také…). Tohle – a přiznám se dobrovolně – se mi dařilo jen tak na půl. Ale vraťme se ke kuřeti…

Když jsem si raději znovu připomněl označení režimů v příručce, rozhodl jsem se udělat to, co by udělala většina rodin s dětmi – upéct celé kuře (kupované…). V remosce kuře běžně peču hodinu a půl, otáčím ho po asi hodině. Remoska má spirálu pouze ve víku, takže je to nutnost stejně, jako na závěr neustálé potírání nebo polévání pomalu co pět minut. Tedy pokud chcete křupavou kůrčičku. Za prvé je to pracné, za druhé na to musíte myslet a za třetí to pochopitelně stojí nějakou energii navíc, protože neustále odklápíte víko.

A postup v v této kombinované fritéze?

Jednoduchý a naprosto bez starostí!

Kuře vážilo 1,8 kg a vešlo se do pekáčku akorát. Nádobu na vodu jsem naplnil celou, zapnul kombinovaný režim Steam Bake a na displeji naběhlo 180 st. C a 30 min. Protože zmiňovaná remoska teplotně osciluje, podle prohlášení výrobce, mezi 180 a 190stupni, teplotu jsem na fritéze ponechal a čas upravil na jednu hodinu, což je také maximum. Z počátku jsem měl trochu obavy a proto jsem průběžně kontroloval stav vody v nádobce (doplnit jde za provozu, takže žádný problém). Bylo to zbytečné, v pohodě jsem vystačil (spotřeboval jsem asi polovinu) a v tomto režimu není využíván generátor páry, nýbrž se voda do prostoru jen nastřikuje, což také dobře slyšíte.

Na závěr jsem kuře otočil a opět na 30 min. spustil Steam Bake.

Toť vše.

Ještě detail hotového kuřete s Adžikou připraveného v kombinované horkovzdušné fritéze Tesla AirCook & Steam QS550 XL na skvěle navržený režim Steam Bake.

 

Slova „kuře bylo dokonalé“, nebo že vůbec „něco bylo dokonalé…“, neříkám moc často (syrový tuňák s bramborovou kaší v jednom londýnském hotelu, nebo třeba šneci v rodinné francouzské v Praze pod Morání někdy v devadesátých letech…). Tohle jídlo jsem jen lehounce dosolil a s extra kvalitní Adžikou z Benkoru vyrobenou na zakázku úplně bez soli, rozhodně dokonalé bylo. Dokonalá byla i kůrčička! Zkrátka a jasně: bylo to asi nejlepší kuře jaké jsem kdy jedl.

Když si to shrneme: neříkám, že kombinovaná horkovzdušná fritéza Tesla AirCook & Steam QS550 XL je dokonalá, ale hodně se jí blíží, což ostatně vidíte i na mém hodnocení. Většina věcí vám půjde sama, jen pár budete muset dotáhnout a naučit se. Já v tomto ohledu přišel jen na ony zlatavé řízky, které ale možná ani takto udělat nejdou.

Přeji vám dobrou chuť a pokud máte malou domácnost zamyslete se nad tím, zda skutečně potřebujete klasickou troubu. Je jasné, že celou husu tu neuděláte, čínskou kachnu také ne (tu dělám v Zepteru na páře na plotně), ale zbytek?

A ještě jednu věci si musíme uvědomit. Takováto fritéza je vhodná i pro naprosto nezkušeného kuchaře, a to bych o klasickém pečení v troubě, koneckonců i v remosce, rozhodně neřekl. Jen by mě zajímalo, zda by v ní šla upéct bábovka nebo perník.

Já nepeču, takže netuším…

 

Tabulka vlastností

Číst 1212 krát Naposledy změněno pondělí, 08 duben 2024 12:12

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.