sobota 27 duben 2024
Text Size

Ergonomická klávesnice Logitech Wave Keys (test): pro dítě, nebo jiného drobka

Ergonomická, jak se jinak říká „pokroucená“ klávesnice je určena pro častější, nebo hodně častou práci, a pro někoho, kdo nepotřebuje mezi levou a pravou rukou při psaní příliš prostoru. Tohle není můj případ, ale je to podle mě naprosto zásadní a od toho se vše odvíjí. Foto: autor a Logitech

Hodnocení: 90 %   (s uvedeným omezením)

  • pro: vynikající pocit při psaní, celkově překvapivě dobrá i při daných drobných rozměrech, skoro klasické rozložení, včetně kurzorového T (jediná námitka níže), výborné a odpovědné balení, kompaktní, ale…
  • proti: …pro někoho jako jsem já, až příliš… (ramena), chybí klasické tlačítko Print Screen, pouze polepky…

Můžete očekávat: tak nějak nevím, jak bych to řekl. Je vynikající, ale na mě až příliš úzká, i když jsem vcelku konfekčnějších rozměrů jen o „trochu širší“ v ramenech a těsně pod nimi, takže mít při psaní ruce příliš blízko sebe nemohu. A to je zde naprosto určující! Takže pokud jste útlá paní, pán, nebo patřičně staré dítě, bude pro vás rozhodně vhodnější než klasika (je skvělá!). A samozřejmě je i pro ty, kteří zároveň nevyžadují Print Screen, což je v mém případě naprostý základ stejně, jako pravé Alt a Ctrl a tradiční kurzorové T. Takže kupovat tam, kde vám klávesnici dovolí bez udání důvodu vrátit. Jak vidíte, rozhodně ji – s uvedenými výhradami – doporučuji. Myslete na ně…

Elegantní boční profil s výbornou integrovanou (pevně zabudovanou) podložkou a vytaženými nožičkami.

 

Malá kompaktní klávesnice nahradila klasickou, naprosto excelentní Logitech Cordless Desktop Pro, která mi slouží spoustu let, a to si směle troufnu říci, že ji využívám na naprosto profesionální úrovni a zpravidla mnoho hodin denně, například nesrovnatelně více než v běžné kanceláři. Tohle byl ovšem jeden z nejlepších výrobků Logitechu vůbec a je škoda, že firma neudělala její modernější verzi (trochu K860) ovšem s důrazem na klasiku s opět jasným přechodem tlačítek, rozumným rozměrem (šířkou klávesnice) a samozřejmě s ohledem na roky a roky možného provozu na profi bázi.

À propos Wave Keys doplnila naprosto excelentní nejnovější myš téže značky, Lift (test), která se nepochybně může směle zařadit po bok toho nejlepšího s čím kdy Logitech přišel. Využívám ji už řadu měsíců k mé naprosté spokojenosti, a to ve verzi pro leváky (jsem nuceně převrhnutý… : ).

Vraťme se ale k „vlně…“

Základní nastavení nezahrnuje klasickou funkci horní řady tlačítek typu „Fx“, přepnutí je ale v softwaru Logi Options+, který se konečně usadil (!), snadné. To s čím jsem se musel zpočátku vypořádávat nejvíce, se za prvé jmenovalo „příliš malá, úzká…“ a  ruce jsem musel nezvykle tlačit k sobě, levá dlaň skoro automaticky sjížděla z opěrky, což dělala po celou dobu testu (min. deset hodin práce, sedm dnů v týdnu).

Druhou věcí byla moje neschopnost najít klávesu Print Screen, ale tady se ukázalo, že tu tlačítko skutečně není, což je za mě zásadní vada i když obrazovka, resp. její část jde sejmout funkcí klávesnice (Fn F7).

Měl jsem obavu i z novodobého obráceného kurzorového T, tohle naštěstí Logitech vyřešil výborně a šipku dolů správně zarovnal se spodní části šipky vlevo a vpravo, takže to bylo pocitově prakticky tradiční rozložení a problém byl opět jen se šířkou klávesnice…

Tolik úvodem, pojďme na to!

Klávesnice, myš Lift pro praváky a položení rukou.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování a určení: rozměry kompaktní, 219 x 31 x 376 mm (pro někoho až příliš!), hmotnost solidní (750 g). Nožičky zatažené nebo vytažené (naklopení do příjemného úhlu). Zpracování vynikající, v porovnání s „dospělejšími“ klávesnicemi určena pro útlé osoby mající při psaní dlaně více u sebe. Rozložení poplatné stylu Mac/Windows, jinak typu QWERTZ s přelepkami (negravírováno), takže je otázkou, jak dlouho vydrží, samostatný numerický blok, více v části „Aplikace“. Vynikající balení poplatné FSC označující, cituji, „…výrobky, které vznikly v souladu se zásadami udržitelného lesního hospodaření“.
  • Ovládání: posuvné (mechanické) tlačítko fyzického zapnutí/vypnutí klávesnice, tři funkční tlačítka pro přepínání mezi zařízeními párovanými s klávesnicí, možnost programování a vypnutí dalších, viz níže.
  • Bezdrátové propojení a doba provozu: komunikační člen Logitech Bolt (USB) ukryt v místě s dvojicí tužkových baterii (AA), možnost komunikace i přes Bluetooth, přepínání mezi několika zařízeními.. Doba provozu na baterie (zřejmě standardní, nedobíjené – dodány) udána na až 36 měsíců.
Ukázka složení integrované podložky pod dlaně, zápěstí (vypadá jako omyvatelná). Povšimněte si ploché desky na které je klávesnice vystavěna, zdá se to být výborné pro údržbu po každodenním provozu.

 

  • Údržba lepší než dříve, díky ploché a dobře dostupné základové desce nad kterou jsou tlačítka. Dovoluje snadné otočení a vyklepání nebo vysátí nečistot na nízký výkon. Podpěra zápěstí se na můj vkus více špinila, nicméně zdá se být omyvatelná, což také fungovalo. Přednost bych ale dal textilnímu povrchu nebo pevnému plastu.
  • Aplikace Logitech Options+ pro Windows 10 se po počátečních potížích (minulé roky) usadila a nebyly s ní problémy, ba naopak. Snadné a automatické uzpůsobení´už v mém počítači zavedenému USB adaptéru Logitechu (Bolt) pro myš Lift. Některá tlačítka klávesnice jdou lehce přeprogramovat, jdou i vyřadit, řada s „Fx“ jde přestavit do tradiční podoby. Klávesnice jde párovat se dvěma dalšími počítači, v mém případě nepracovala pouze jazyková volba „používat jazyk o. s.“ a jelo se v angličtině. Čeština v obslužném softwaru zcela chybí.
  • Provoz: Klávesnice se ani při „tvrdším psaní“ neprohýbala a držela! Je výtečná i když vám (jako mě) nevyhovuje její malá šířka. U mě levá ruka neustále sklouzávala na stůl a nakonec jsem musel nožičky sklopit abych „jí“ udělal lépe. Klávesy zpočátku s trochu nejasným bodem přechodu k zápisu znaku, velmi rychle ale u mě pocit zmizel a tohle značka prostě umí (s výjimkou kláves k MMC)! Psaní nakonec zcela vynikající i pro píšícího našince.
Některá tlačítka si můžete naprogramovat pomalu podle svého. Tohle je opravdu výborné!

 

Výtečná, pochopitelně po splnění podmínek

Tady je určení (a omezení) jasně vidět, značka má ale širokou nabídku, takže si to lehce může dovolit. Logitech Wave Keys míří kam míří a vytýkat se mu to rozhodně nedá, protože si v tomto ohledu na nic nehraje.

A víte, co je výborné? Jak jsem, řekl používám Logitech Lift a rozhodl jsem se vyzkoušet instalaci na společný USB adaptér Logitech Bolt (napojení přes Bluetooth nezkoušeno). Software Options+ to bez problémů přijal, což dříve nešlo, takže druhý člen (vlastní pro klávesnici) mohl zůstal uvnitř v místě s tužkovými bateriemi.

Místo pro baterie a vynikající (!) firemní USB adaptér Bolt, který je navíc drobounký.

 

Tabulka vlastností

Číst 606 krát Naposledy změněno úterý, 19 prosinec 2023 15:22

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.