pátek 29 březen 2024
Text Size

Projektor Epson EF-12 (test): mobilní, většinou pohodový a s Android TV

Laserový zdroj světla, audio od společnosti Yamaha, skvěle fungující automatické korekce a nízká hmotnost i malé rozměry předurčují tento přístroj k mobilní, nebo příležitostné instalaci na stůl, či stolek. Foto: autor a Epson

Hodnocení: 85 %  

  • pro: za příznivé světelné hladiny výborný obraz plný detailů, skvělé automatické korekce (!), bezproblémová instalace, někdy až překvapivý zvuk, výborná záruka, velmi snadné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, ale…
  • proti: …na ovladači chybí ztlumení zvuku (Mute), hodilo by se lepší zpracování obrazu při pohybové ostrosti zejména při nižším a nízkém datovém toku, potíže s Bluetooth a zrcadlením obrazovky z mobilu, bez seřízení audia

Můžete očekávat: Za v současnosti už příznivou cenu 24.990 Kč, ke které se také vztahuje doporučení digirevue.cz, dostanete lehce instalovatelný projektor s Android TV a tudíž i s celou řadou aplikací, včetně populárních IPTV/VoD, jako Skylink Live TV, HBO GO, SledovaniTV či Lepší.TV. Přístup do knihovny Google Store zaručí další a v odpovídajících světelných podmínkách si užijete výborný obraz a někdy až překvapivý zvuk. Pokud hledáte projektor se kterým si snadno poradí každý a který je výborným doplňkem k mobilnímu a taktéž snadno instalovatelnému plátnu stejné značky, na tenhle určitě nezapomeňte!

Skoro kostka s hranou 175‎ mm (jedna má 135) je snadno instalovatelná i přenosná. Rozhraní jsou na pravém boku, audio systém Yamaha za nesnímatelnou textilií.

 

Novinka patřící do řady EpiqVision Mini je vybavená operačním systém Android TV a představuje lehce přenositelnou a instalovatelnou kostku (prakticky) schopnou vytvořit obraz s úhlopříčkou až 150 palců, tedy 381 cm. Díky zabudovanému Bluetooth ji ale využijete i jako reprosystém třeba k mobilu (nejspíše) a zvukem budete nejspíše překvapeni stejně, jako já. Projektorová technologie Epson 3LCD pak má oproti DLP jasné výhody a bylo to vidět i zde.

Jak oficiálně říká výrobce, Epson EF-12 je určen pro umístění na stůl nebo na podlahu (můžete použít ještě strop), takže jak vidíte, na typickou domácí instalaci na stěnu to není. Ostatně není tady ani optický zoom, takže se vzdáleností k plátnu (či promítací stěně) musíte trefit.

Světelný výkon je nízký, pouhých 1.000 lumenů a už z toho asi tušíte, že potřebujete minimálně šero a samozřejmě žádné přímé slunce nebo nějakou vysokou hladinu světla. Novinka byla zkoušena s výtečným mobilním projekčním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26 (asi 4.200 Kč, externí odkaz, nové okno), které pohodlně rozložíte i složíte a které mohu jen doporučit.

Jak vidíte, objektiv je ze spodu částečně zakryt a kryt je pevný. Proč tomu tak je? Prý to souvisí s určením projektoru. Když ho totiž dáte na polici na stěnu, svítí do stropu…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh je v podstatě krychle s externím napájecím zdrojem. Vpředu je jedna výsuvná nožička, vzadu dvě podstatně kratší šroubovací. Projektor není určen na stěnu, ale na stůl, podlahu nebo strop (poslední volba viz nastavení v menu). Koncepce je tak zcela jiná, ale Epson dělá projektorů celou řadu, včetně těch klasických. Zpracování bylo výborné, zadní nožičky jsou ovšem krátké a nemají doraz, takže jdou lehce vyšroubovat. Audio systém je v horní části kostky za nesnímatelnou textilií.
  • Ovládání a seřizování nadprůměrně kvalitní, škoda, že po naběhnutí kontrolních teček po zapnutí projektoru nejde doladit ostrost (ne, že by samovolně rozlaďoval!). Automatické seřízení pracovalo excelentně, po instalaci na místo a zapnutí se projektoru nebylo třeba – s výjimkou lehkého zaostření – ani dotknout. Menu nastavení je kdykoli dostupné na tlačítko, často bylo ale méně jasné vybrání konkrétní položky (není příliš zvýrazněna). Seřízení samotné projekce lehce dostupné, ale špatně pojmenované (Zobrazení). Dálkový ovladač (snímek na konci článku) pracující přes infra a Bluetooth nemá problémy s vysláním signálu projektoru a nemusíte nikam konkrétně mířit. Má také výborné rozložení a kdykoli můžete vypnout obraz, vypnutí zvuku ale chybí. Tlačítek ovládání na přístroji je tak akorát (mikrospínače), foto níže.
Zleva vidíte zapnutí/vypnutí, vypnutí obrazu (jede jen zvuk), zapnutí Bluetooth a řízení hlasitosti.

 

  • Aplikace a o. s.: Android TV 9 solidně vyladěn a s hardwarem si dobře rozuměl. Problémy za provozu prakticky nulové, dvakrát zazlobila aplikace, který chvíli ukazovala černou obrazovku a projektor se také po zapnutí pomaleji napojoval na můj obecně bezproblémový meshový Wi-Fi směrovač (router), Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde). Seznam aplikací pro Android TV a další platformy najdete v aktualizovaném článku pro rok 2021, já jsem vyzkoušel zejména HBO GO, Lepší.TV, MX Player, Pohádky, Skylink Live TV, SledovániTV, VLC Player, Youtube a Youtube Kids. Potíže minimální, u VLC klasické s externími titulky ze sítě a nové s přejmenováváním právě přehrávaných souborů, takže se ztrácel přehled zejména u seriálů. HBO GO se zpravidla po delší pause na pořadu trochu kouslo, stačilo ale vyskočit z přehrávání, znova pořad pustit a začalo od poslední pozice. Zbylé aplikace pracovaly při krátkém zkoušení bez potíží.
  • Zrcadlení obrazovky a napojení přes Bluetooth: použil jsem tři mobily s různými verzemi o. s. – Samsung S10 Lite (Android 11.0), TCL Plex (Android 10) a Sony Xperia XZ (Android 6.0). Jediný mobil u kterého obě funkce pracovaly, byl od Sony a v případě zrcadlení fungovalo zcela obecně, tzn. byla možnost vyslat jakoukoli obrazovku. Zbytek nepracoval nebo pracoval s problémy.
Nastavení korekce je snadno dostupné i když se jmenuje špatně („Zobrazení“). „Automatická korekce lichoběžníku“ byla excelentní!

 

  • Obraz a zvuk: Obraz se za přítomnosti více a méně světla lišil především v tom, že v prvním případě vypadal jakoby rozostřený a nešlo ho nijak napravit. Ať jsem se snažil sebevíc, pokud v místnosti bylo více světla, což u mě s 2,5 metrovým pevným oknem (šířka) není problém, obraz působil rozostřeně a bez detailů. V okamžiku poklesu světelné hladiny, detaily bez jakékoli úpravy nastavení vystoupily a vše bylo řádově koukatelnější a až filmově podané. A nemusela být vyslovená tma, stačilo šero. Počítejte i s možnými problémy s neudržením pohybové ostrosti při rychlém švenku, zpracování obrazu není příliš výkonné. Zvukově je to ale vyslovené překvapení a takové malé domácí kino. Znát to bylo zejména na kvalitnějším audiu.
Nastavení audia. Škoda, že se nedají seřídit alespoň výšky a basy, zabudovaný systém Yamaha je velmi slušný!

 

Jaký je? Za současnou cenu určitě dobrý

Za jasného dne a bez zatemnění není projektor v podstatě použitelný. Se snižující se světelnou hladinu je – na danou cenu – rozdíl opravdu znát. Obraz je jedním slovem výborný a podle mého se vyrovná třeba i o deset tisíc dražším strojům. Co se týče srovnání s levnou konkurencí za polovinu a méně ceny, rozdíl je taktéž patrný. Za dobrých světelných podmínek je obraz podstatně detailnější a s nádechem klasického kinosálu.

Za původně udávanou cenu 36.990 Kč by to byla příliš drahá sranda, za současných 24.990 Kč je to ovšem něco zcela jiného a rozhodně na něj při výběru nezapomeňte!

U mě byly drobné potíže s propojením na Wi-Fi router Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) a někdy to bylo znát. Po zapnutí projektoru se tak vyplatilo chvíli počkat než navázal spojení. Obecně vzato, ale pozoruji, že si některá zařízení s mesh systémy moc nerozumí, například i některé televizory zobrazí šest sítí Wi-Fi (mám tři meshové jednotky) na místo jedné.

Počítejte rovněž s tím, že projektor používá laserový zdroj světla, ale je zcela bez ochrany zraku. Světelný výkon však není vysoký, takže věřím, že to má výrobce dobře promyšlené a neměl bych z toho obavy. Předpokládám ovšem, že pro malé děti několik minut zvědavě nahlížející do čočky s rozsvíceným zdrojem to nebude pravé ořechové. Navíc když je projektor určen k posazení na stolek.

A co chybí? Především zmiňované ethernetové napojení na domácí síť, což bohužel souvisí s přístupem výrobce, i když konkrétně zde není rozhraní RJ-45 (Ethernet, LAN) nijak klíčové. Zabudovaná Wi-Fi 5 většinou dostačovala, pro 4K a kvalitnější Full HD, by se ovšem hodila rychlejší a hlavně by se hodilo (to platí obecně) výkonnější zpracování obrazu. Tady to bylo vidět na občasném zadrhnutí pomítaného videa a rychlejších švencích kamery, kdy projektor nedokázal, zejména při nižším datovém toku, resp. méně objemném souboru, a to nejen z LAN, ale i z USB, udržet pohybovou ostrost.

A potíže s Bluetooth a zrcadlením obrazovky z mobilu či tabletu? To je otázkou. Nízká verze Androidu u Sony nezpůsobovala problém, oba modernější telefony se už neuplatnily. Je to škoda i u Bluetooth, protože mobil Sony Xperia XZ (Android 6.0) hrál s použitím audia od Yamahy opravdu výborně.

Rozhraní jsou soustředěna na jednom místě na boku. Nad nimi je audio systém krytý nesnímatelnou textilií se dvěma aktivními a dvěma pasivními zářiči.

 

Tabulka vlastností

Dálkový ovladač je v dnešním stylu. Chybí zejména barevná tlačítka, takže některé aplikace neuřídíte. Nutností je dokoupení nějakého polohovacího ovladače, kurzorem myši se pak dostanete na vše. Doporučuji bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini.

 

Číst 1828 krát Naposledy změněno pátek, 09 červenec 2021 15:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.