pátek 26 duben 2024
Text Size

Skvělý seriál Babylon Berlin už v neděli. A ve čtvrté řadě i s nástupem fašismu

AKTUALIZOVÁNO: Čtvrtá řada excelentního seriálu Babylon Berlin (posuzuji podle dvou řad jdoucích na České televizi) bude mít premiéru v neděli 9. října 2022. Foto: Frederic Batier X Filme Creative Pool SKY Degeto

AKTUALIZOVÁNO, 9. 10. 2022: třetí řada seriálu je už opravdu „krimi“ a je také podle mého nejslabší. Laťka je však hodně, ale hodně vysoko i když tady mi nejvíce chybí „ty historické věci okolo“, kterými vynikali první dvě řady! Zatím za mě: „můj konec seriálu je pod 2: řadě“.

 

Výpravný šestnáctidílný seriál z dob Výmarské republiky, který vychází z bestsellerů Volkera Kutschera, byl (dvě řady) s rozpočtem přibližně 40 mil. €  nejdražším televizním projektem v německé historii. Děj se odehrává v Berlíně kolem let 1929 a původní dvě řady byly uváděny spíše jako seriál se 16 díly. Následovala ale řada třetí a nyní i čtvrtá se kterou vstoupíme do temných 30. let 20. století kdy Výmarská republika (oficiální název ovšem zněl "Německá říše", externí odkaz) končí. A po ní…

K TÉMATU:

HBO Max má v Čechách a na Slovensku v neděli 9. října 2022 uvést hned dva díly (celkem 12), což neznamená, že budou k dispozici hned půlnoci (to nejspíše opravdu nikoli!), protože VoD, stejně jako Česká televize, mají s obecným počítáním (a vnímáním) času problémy. I když se Babylon Berlin označuje jako detektivní seriál, jde spíše o seriál historický a na takovéto úrovni u nás nikdy nic natočeno nebylo a pochopitelně nemyslím jen na investované peníze. To ostatně platí například i o skvělém seriálu Policie Paříž 1900  ze Skylink 7.

Scénáristy nové řady (HBO by se mělo odnaučit používat zparchantělé slovo „sezóny“) jsou Achim von Borries, Bettine von Borries, Henk Handloegten, Khyana El Bitar a Tom Tykwer, přičemž Handloegten, von Borries a Tykwer se opět ujali režie. Tykwer se také znovu spojil s Johnem Klimekem a složili hudbu, kterou hrají Max Raabe, Meret Becker a skupina Meute. Mimochodem ta v prvních dvou řadách byla naprosto skvělá a nedostižná!

Babylon Berlin vzniká v produkci X Filme Creative Pool v koprodukci s ARD Degeto, Sky a Beta Film. Aktuální řadu podpořily Medienboard Berlin-Brandenburg, Film und Medienstiftung NRW a Německý filmový fond.

Všechny tři řady seriálu Babylon Berlin, mimochodem správně označeného jako „18+“ (tedy nejsprávněji, kdyby o to u nás někdo dbal „od 18 let nepřístupno“) nyní najdete na HBO Max, a to v českém dabingu. Čtvrtá řada tu má být od 9. října, přičemž video služba nespecifikovala ani čas, ani případný dabing, který byl mimochodem u první dvou řad skvělý. Třetí teprve musím zhlédnout.

 

 

Číst 1070 krát Naposledy změněno pondělí, 24 říjen 2022 05:49

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.