čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Nové 4K v českém DVB-T2 spuštěno: tentokráte je tu regulerní stanice NASA TV UHD

 AKTUALIZOVÁNO, 20:45: Testovací verzi pozemního digitálního vysílání v rozlišení Ultra HD (4K) dnes ráno spustila společnost České Radiokomunikace (CRA), která se v roce 2014 podílela i na zkušebním 4K vysílání satelitním.

Foto: archiv autora

 AKTUALIZOVÁNO, 20:45: vyzkoušeno a plně funguje se 4K set-top boxem VBox Android TV XTi 4144 (recenze zde), a to jak přímo připojeným k televizoru přes HDMI, tak při streamování na mobil.

 

Dnes v 9:00 hod. ve finálním multiplexu 23 odstartovala stanice NASA TV UHD (Co je to Ultra HD?). Jde o kanál amerického Národní úřadu pro letectví a vesmír, který se před několika lety objevil i v Evropě a poté se dostal i k nám do vysílání internetového. Nyní je, nejspíše dočasně, umístěn i na pozemní vysílání v DVB-T2 jako ukázka toho, co bychom mohli mít, kdyby…

K TÉMATU: Ultra HD – Jak vypadá česko-slovenské zkušební vysílání 4K v praxi (z roku 2014, via satelit)

Stanice NASA TV ve 4K není určena jen pro fanoušky astronomie a kosmonautiky, ale pro všechny, kteří se chtějí podívat na unikátní a neobvyklé záběry světa kolem nás. Zachytíte ji v pozemním Multiplexu 23, který momentálně vysílá v Praze, ve Středočeském a v Jihočeském kraji. CRA vysíláním ve 4K veřejně deklarují technické možnosti své vysílací sítě, nicméně upozorňují, že pilotní vysílání může být kdykoli ukončeno.

Na straně diváka je k zachycení NASA TV UHD zapotřebí televizor s rozlišením minimálně Ultra HD (4K) se schopností přijmout v DVB-T2/HEVC vysílání v tomto rozlišení.  Mohou toho ale být schopny i některé set-top boxy. Není zapotřebí žádné úpravy anténního systému a další infrastruktury.

V případě nekompatibilního přijímače se objeví pouze černá obrazovka i když se kanál objeví v seznamu naladěných (zkoušeno se Strong SRT82).

Další informace, video a pokrytí signálem na Televizním webu.

 

Číst 1765 krát Naposledy změněno čtvrtek, 04 červen 2020 04:23

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.