sobota 27 duben 2024
Text Size

Kupujeme elektrokoloběžku: pozor na opomíjené parametry, ptejte se i po hmotnosti a nosnosti

AKTUALIZOVÁNO: Elektrická koloběžka je dnes hodně populární záležitost. Legislativa není usazena, většina potenciálních kupujících o ní moc neví a hlavně ji moc neřeší stejně, jako důležité, ale málo známé parametry. Připravil jsem pro vás pár rad, poznámek a zkušeností z praxe (začínal jsem kdysi na klasické ne-elektrické s maličkatými kolečky; parádní doplněk kabrioletu). K přípravě článku mě inspiroval materiál společnosti CZC.cz, který jsem zde také využil. Foto: CZC a archiv autora

AKTUALIZOVÁNO, 11. 9. 2023: do seznamu přidán test další elektrické koloběžky Acer ES5

 

Na trhu jsou dnes v podstatě dva druhy elektrických koloběžek. Většina je určena do města, má kola o průměru zpravidla od 22 do 25 cm (plus mínus 8, 10") a mají také lehčí, nebo chcete-li někdy až subtilnější konstrukci (hliník). Proč také ne, když je převážně určena pro jízdu po luxusním asfaltovém povrchu?

Druhým typem jsou koloběžky, které lze využít i pro nezpevněné cesty a některé mohou mít dokonce i větší přední kolo (dbejte hlavně na odpružení). Neříkejme jim terénní, takové v podstatě nejsou, ostatně jestli je něco nevhodné do skutečného terénu, pak je to právě koloběžka (to už ji můžete rovnou nést). S kolem se v něm pochopitelně uplatníte daleko lépe a pohodlněji a porovnání povrchů jasně ukazuje účel obou prostředků.

Klasickou nezpevněnou cestou myslím typickou českou „polňačku“, která může mít – tu a tam – i trochu štěrku, ale pokud bychom se bavili o skutečné štěrkové cestě, vyzkoušejte si to a uvidíte sami (klidně dejte vědět). Obří koloběžky s koly o velikosti tradičního kola (pomalu, nebo úplně) jsou samozřejmě ke koupi už dlouho v klasické podobě a dnes na ně občas narazíte i v „elektrice“. Dají se využít i v „terénu“ (polňačky), ale s nimi jednak žádné zkušenosti nemám, jednak jsou mimo rámec tohoto článku.

ČTĚTE TAKÉ:

První modely elektrických koloběžek byly, říká zaslaná zpráva CZC, „…vyvinuty již v 90. letech minulého století, ale tehdy o jejich pořízení téměř nikdo neuvažoval.“ Tento obchod nyní nabízí asi 60 různých modelů a většinou se jedná o klasiku s kolečky o průměru od 8 do 10 palců, tedy od 20,3 do 25,4 cm. Výběr podle typu cesty pro kterou je koloběžka určena tu bohužel nenajdete, což je u českých obchodů obvyklé, nehledě na to, že sem někdy mají lehce přimíchaná i „skoro kola“. Nicméně modely pro nezpevněné cesty tu byly. Konkrétně jeden – Eljet EVO16 a existuje i jeho výkonnější verze Eljet EVO20. Pokud si je tak chcete nechat u nějakého obchodu vyfiltrovat, jděte na to přes průměr kol. Nejlepší filtr pro výběr na který jsem v průběhu přípravy materiálu narazil, byl na elekolobezka.cz, bohužel pro segment zde zvaný „Elektrické koloběžky do terénu“ byl dělán zcela špatně.

Nemám bohužel dost zkušeností na to, abych vám poradil od jaké velikosti kolečka se uplatní na „polňačce“, tipnul bych si, že to bude chtít alespoň 15" (38,1 cm), pocit mě ale neodbytně žene někam ke dvaceti.

Uvidíme časem a vaše zkušenosti jsou jen vítány!

Za nějakých 20.000 Kč dostanete na pohled ne-elektricky vypadající koloběžku Eljet EVO16 s koly o průměru 16" (41 cm) a hmotnosti 19 kg. CZC uvádí, že ji lze snadno rozložit a hlavně má prý, cituji, „…nulové kladení odporu při vypnutí motoru, který je typický pro většinu elektrokoloběžek.“ Na stránce chybí info o rekuperaci energie, podle všeho by ji mít neměla.

Jak na výběr ve stručnosti

  • Do města nebo i na nezpevněné cesty? V druhém případě se zaměřte zejména na průměr kol, robustnost konstrukce a kvalitu zpracování. V prvním je to vcelku jedno, většina elektrokoloběžek je určena právě sem (skladnost a složitelnost, nízká hmotnost, atd.). Vždy si samozřejmě zkontrolujte jak dobře je regulovatelná výška řídítek, což je parametr který by měl být samozřejmostí snad vždy, a samozřejmě i nosnost.
  • Na delší cesty nebo na zábavu a cestu do práce? Zaměřte se na dojezd, hmotnost elektrické koloběžky a její nosnost (dostatečná rezerva), u práce a zábavy, což většinou znamená kratší pojezdové vzdálenosti, také na přenášení (hmotnost) a úchyt řídítek ve složeném stavu. Samozřejmě ta do města by měla být vždy skládací, na delší cesty se může hodit i tempomat (nejen na ně), nějaké pohodlnější sedadlo, rekuperace (nikde jsem nenašel jak je účinná) a bezpečnostní prvky (světla, pod.). Některé koloběžky dnes nabízejí dojezd i přes 100 km.
  • Zajímejte se i o méně populární parametry, jako stoupavost (maximální úhel – většinou bývá kolem 15°, často ho ale vůbec nezjistíte), nosnost (pochopitelně je vždy pro jednoho) a hmotnost elektrokoloběžky (přenášení…).
  • Zajímejte se také o to, co se stane, když vám dojde „šťáva“. Tedy jak velký je odpor při vypnutí motoru, který následně budete muset překonávat. To je samozřejmě hodně důležité i u elektrokola.
Pozor si dejte: jak vypadá koloběžka ve složeném stavu? Dá se lehce nosit? Je při složení pojistka u zadního kola (zaklapnou se do ní řídítka) dostatečně bytelná pro nesení a nevypadává (náhradní díl…)? Působí stojánek (opěrka) kvalitně, bytelně a nekýve se náhodou? Časem pak uvidíte, zda se i samovolně neuvolňuje. Zde Sencor Scooter.

Elektrokoloběžka versus elektrokolo

Pokud si chcete pořídit elektrokoloběžku namísto elektrokola asi víte proč to děláte. Oba dopravní prostředky vás mohou vyvézt na celodenní výlet, ale do skutečného terénu se koloběžka nehodí. Na druhou stranu je mnohem skladnější než kolo a pro městský život bude pohodlnější. Vynesete si ji do práce, umístíte do bytu a vzít ji konec konců můžete i do hospody : ) nemluvě o tom, že elektrická koloběžka bývá daleko levnější.

Zásadní rozdíl pak je, že elektrokoloběžky o kterých se bavíme, mají kola podstatně menších průměrů a už z toho vyplývá jejich určení. „Lehčí terén“, za mě nezpevněné „polňačky“, zvládají lépe elektrokoloběžky s větším průměrem kol (zkuste si na ni vyjet s deseti palcovou… fakt nic moc…).

Podívejte se na zmíněný Eljet EVO16, který jsem ovšem nezkoušel, ale rozhodně by to stálo za to! Pokud máte v tomto směru zkušenosti (já minimum) dejte vědět.

X Scooters XT08 má kola o průměru 20" (50,8 cm), přijde na 32.500 Kč a je – kupodivu – určen do města (píší to). Pneumatiky na kolech, zdá se, ale hovoří o něčem jiném... Hmotnost 29 kg, tedy nic pro subtilní!

Pamatujte…

  • Klasická městská koloběžka se nehodí na „kočičí“ hlavy (jakž takž na malé kostky). Myslete na odpružení tlumící nárazy a pokud nebudete výhradně jezdit po kvalitním asfaltu, bez něj elektrokoloběžku nekupujte.
  • Velký pozor si dejte při jízdě za mokra, při přejíždění tramvajových a vlakových kolejí či „naskakování“ na chodník (obrubníky mohou být vlhké nebo dokonce kluzké), ale také třeba nástřiky zebry na silnicích.
  • Zapomeňte na sluchátka na uších, nebo používejte tzv. lícní, jako Evolveo BoneSwim MP3 (test). Klasická sluchátka vám způsobí více potíží než užitku!
  • Jste subtilnější tělesné konstrukce? Uvědomujete si co znamená nést XX kilogramů na třeba 500 metrů? Doporučuji vyzkoušet…
  • S vyšší hmotností jezdce se pochopitelně zkracuje dojezd (stoupavost…). Většinou ale ne tak významně, jak byste možná čekali a jak bych čekal i já.
  • Přilba pro jízdu je pochopitelně základem a myslete na to, že je tu pro vaši ochranu a ne proto, abyste vyhověli předpisům nějakého úředníka. V praxi tak stačí mít zdravý selský rozum, což ostatně platí i jindy!
Detail brzd, světla a informačního panelu zobrazujícího kapacitu baterie (Eljet EVO20).

Legislativa pokulhává, rychlost se zdá být klíčem, ale do 25 km/hod…

Elektrokoloběžka se zpravidla nekupuje kvůli cestám na delší vzdálenosti, řekněme 40, 50 km, ale spíše pro zábavu a pojížďky po městě, což je její typické využití. Nicméně v současnosti už objevují modely s maximálním výkonem přesahujícím 1.000, resp. 2000 wattů, nejvýkonnější nabízejí dokonce přes 5.000 wattů. Běžná městská elektrokoloběžka má dnes ale jen od 300 do 500 wattů (s výkonem pochopitelně souvisejí další parametry, jako dojezd, rychlost a stoupavost). Legislativa není nijak jasná, nejen v tomto ohledu, ale do 1 kW a rychlosti 25 km/hod. (může tu být i umělé omezení) byste se však podle všeho neměli obávat. Pokud si pořídíte koloběžku výkonnější, nebo si ji necháte upravit, je jen otázkou času, kdy se to u nás začne sledovat a pokutovat. Pozor byste si už dnes měli dát v zahraničí, například v Německu.

U nás by, podle všeho, měly být otypovány pro provoz na pozemních komunikacích elektrokoloběžky s rychlostí nad 25 km/hod., měly by mít povinné ručení (to zatím zřejmě nikdo nenabízí) a měly by mít také patřičnou výbavu.

V současnosti už existují modely s rychlostí nad 40 km (viz například Gogen Voyager MAX Range S911, 550 W, až 40 km/h, 21.990 Kč), resp. dokonce nad 75 km/hod. (např. Smoot Q6 za 55.000 Kč).

Kvalitní brzdy by měly být samozřejmostí, dbejte také na co nejlepší informace (zobrazení) o kapacitě akumulátoru a uvědomte si, že možná většinu modelů v okamžiku, kdy vám energie dojde, nebude jednoduché dopravit domů, protože vykazují jistý odpor (menší či větší, záleží na modelu).

Tohle mají elektrokoloběžky společné s elektrokolem a při nákupu je to jedna ze základních věcí na které se ptát a které byste si měli vyzkoušet. Na českém kole Apache s čínským pohonem Bafang v klidu ujedu vcelku libovolnou vzdálenost domů a i když netvrdím, že je to stejné, jako klasické kolo, v tomto ohledu je odpor ve srovnání s řadou dalších elektrokol výrazně nižší.

Nabíječka k u nás hodně prodávané řadě Sencor Scooter.

Akumulátor, dojezd, dobíjení

Elektrokoloběžky používají akumulátory typu Li-Ion, tedy lithium iont, což je technologie, která je tu už léta letoucí, ale nic lepšího nemáme; lithium polymer je lepší, je zcela bez paměťového efektu, ale jinak je to totéž.

Právě akumulátor, nebo chcete-li baterie, tento segment limituje nejvíce. Na rozdíl od tzv. elektroaut, což je podle mého slepá větev vývoje, má „elektro“ u kola, koloběžky, tříkolky, apod. smysl. Pro nabíjení nepotřebujete posilovat jistič a používat specializované dobíjecí nesmysly za desítky a desítky tisíc, bez kterých se u elektroauta neobejdete.

Lithiové „baterie“ sice nejsou ideální, ale v tomto konkrétním případě nabízejí rozumný dojezd (výdrž), a dávají motoru šanci na slušné zrychlení i stoupavost. A dobíjení zvládají během relativně krátké doby v řádu hodin (zpravidla do deseti). Podle těchto parametrů, s výjimkou prvního, si ale „kolobrdnu“ nejspíše nikde nevyberete, takže na ně musíte dbát sami.

Například jeden z hojně prodávaných strojů na našem trhu, Sencor Scooter S70, má kapacitu baterie 15 Ah a doba nabíjení je udána na 9 hod. Lamax E-Scooter S7500 Plus (8.900 Kč), který jsem se skvělým výsledkem testoval v minulém roce, má kapacitu 7,5 Ah a doba pro dobití je udána na 4-5 hod. (vzhledem ke krátké době zápůjčky nezkoušeno). A abychom učinili za dost dobré novinařině, „průměru“ i solidnosti, podívejme se na udávané parametry u nějakého dražšího stroje: Segway KickScooter P65E za 24.000 Kč dojede až 65 km, kapacita akumulátoru je 12 Ah, dobití je udáváno na 4 hodiny. Níže uvedená nejdražší elektrokoloběžka, kterou se mi podařilo najít, Dualtron X2 UP má pohon obou kol, akumulátor s kapacitou 45 Ah, který se má dobít za 8+ hodin a tzv. pomocná baterie za 3,5+ hod. Mimochodem zabudováno má být i ABS…

Podle CZC některé elektrokoloběžky umí v optimálních podmínkách nabít baterii s využitím funkce rychlodobíjení na plný výkon za 2-4 hodiny, standardní nabíjení může prý trvat o něco déle, například 4-6 hodin. Tady, jak vidíte, záleží na konkrétním stroji.

À propos v odkazu na výše uvedený test Lamaxu vidíte i zajímavou věc…:

  • Výška osoby jedoucí na koloběžce: 130-190 cm.
  • Hmotnost osoby jedoucí na koloběžce: 30-100 kg.
  • Věk osoby jedoucí na koloběžce: 10-60 let.
  • : )
Nejdražší elektrokoloběžka, kterou se  mi na českém trhu podařilo objevit – Dualtron X2 UP za 140.000 Kč. „Hmotí“ 66 kg, dojezd je 150 km a výkon 8,3 kW. Stále je skládací, či spíše „skládací“, ale rychlost je 110 km/hod., a na to vám „jenom přilba“ už nestačí…

Co se podle CZC kupuje nejvíce

Dovolím si plně citovat: „Výběr je samozřejmě ryze individuální záležitostí. Cenové rozpětí elektrokoloběžek je přibližně od 7.000 do 24.000 Kč. Pokud bychom měli hodnotit preference podle počtu prodaných kusů z letošního roku, je největší zájem o městské modely v cenách kolem 10.000 korun, aktuálním prodejním hitem na CZC je model Sencor Scooter One 2020. V cenové hladině mezi 10.000 až 14.000 Kč lze dnes nalézt koloběžky s kvalitní lithiovou baterií, dojezdem kolem 50 km, motorem o výkonu až 500 wattů a systémem rekuperace, který shromažďuje energii z brzdění a vrací ji zpět do baterie.

Opět podotýkám, že o systému rekuperace, resp. „co nám to vlastně dá a za jak dlouho“, jsem se zatím nikde nic konkrétního nedozvěděl.

Obecně vzato je cenové rozpětí nejobvyklejších elektrokoloběžek pro dospělé (zdroj: různé české obchody) od 3.500 Kč (nosnost do 60 kg) až po 99.000 Kč (dojezd až 180 km, stoupání 50…), pro děti pak od 2.500 Kč až po 30.000 Kč. Ovšem názory na to, co je „pro děti“ a co „pro dospělé“ se mohou dosti lišit.

Doporučuji před nákupem „prošmejdit“ nejen velké obchody, ale i ty menší a malé na nichž jsou spíše výjimečné až špičkové a někdy až hodně překvapující stroje.

Klíčový je rovněž nákup s možností bez udání důvodu zboží vrátit.

Zdroje: informace výrobců, vlastní plus materiál CZC na téma „Elektrokoloběžky“.

 

Číst 990 krát Naposledy změněno pondělí, 11 září 2023 10:29

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.